Öne Çıkanlar MİLLİ ATLET AYTAR ANILDI KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRÜ ELAZIĞDA 2 RUHSATSIZ TABANCA ELE GEÇİRDİ PERİLER EVİNDE KAYBETTİ Dağoğlu hayatını kaybetti

Bu haber kez okundu.

11 YER SİT ALANI OLDU

Bu alanlar arasında dönemin Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından sık sık gündeme getirilen ve sit alanı olması konusunda girişimlerde bulunduğu kanyonların da aralarında bulunduğu 11 alan, sit alanı olarak tescillendi.

1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. Maddesi ile; “(1)/b) Tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil, onay, değişiklik ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tespit ve tescil etmek, yönetmek ve yönetilmesini sağlamak” görev ve yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne verildi.

Bu bağlamda, mücbir sebeplerden dolayı değerlendirme çalışmaları yapılamayan alanlar, daha önce doğal sit alanı olup da, yapılan yeniden değerlendirme çalışmalarında unutulmuş veya gözden kaçarak çalışma yapılmamış doğal sit alanları, potansiyel değer taşıyan doğal sit tescili bulunmayan alanların korunarak gelecek nesillere aktarılması, bilimsel kriterler ışığında alanın sahip olduğu biyo-ekolojik (flora, fauna, habitat), jeolojik, hidrojeolojik ve jeomorfolojik değerlerin belirlenmesi ve önerilerin ortaya konulması amacıyla alanın “Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslar” çerçevesinde doğal sit alanlarında dört mevsimi kapsayan “Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” yapılacak.

Söz konusu proje kapsamında 7 ilde toplam 60 Mevcut ve Potansiyel Doğal sit alanı belirlendi. Bu projeler arasında  Elazığ'da da  11 adet doğal yer alıyor. Elazığ'da sit alanı ilan edilen yerler şöyle;

  1. Sivrice İlçesi Hazar Gölü ve Çevresi
  2. Deregan Kanyonu
  3. Şenpınar Çukuru
  4. Sülüklü Göller
  5. Ölbe Vadisi
  6. Harput Buzluk Mağarası
  7. Tanrıverdi Kalesi ve Çevresi
  8. Karaleylek kanyonu
  9. Saklıkapı Kanyonu
  10. Baskil Lalesi

11- Keban Akçatepe Köyü Karanlık Mağarası

Yapılacak işin tanımı ve kapsamı; 19.07.2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik” ve “Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslar” kapsamında Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Elazığ, Mardin, Gaziantep illerinde bulunan, mevcut ve potansiyel Doğal Sit Alanlarının sahip olduğu biyo-ekolojik (flora, fauna, habitat), jeolojik, hidrojeolojik, jeomorfolojik ve doğal peyzaj değerlerin belirlenmesini takiben kanaat ve önerilerin detaylı olarak ortaya konulmasıdır.

Proje Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Elazığ, Mardin, Gaziantep illerinde yer alan yaklaşık 60 adet Doğal Sit Alanını kapsamaktadır. Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırmanın gerçekleştirileceği doğal sit alanlarının toplam büyüklüğü yaklaşık 92.000 ha’dır.

Anahtar Kelimeler:
11 YER SİT ALANI OLDU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol