Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK suriye MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI

Bu haber kez okundu.

Bu Çalışma Kovid 19'un Tedavisine Işık Tutacak

Çelik'in yaptığı çalışmanın, virüsün yapısal görüntüsünü analiz etme, aşı ve ilaç tedavisinin bulunmasına ışık tutması bekleniyor.

Fırat Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Ümit Çelik, yaptığı açıklamada, Kovid 19 virüsünün ilk defa Rusya tarafından elektron mikroskobu ile görüntülendiğini ancak bu çalışmanın gerçek zamanlı hayat uygulamaları için pratik sonuçlar vermediğini kaydetti.

Danışman hocaları eşliğinde tamamen yerli atomik kuvvet mikroskobu geliştirdiklerini vurgulayan Çelik, bu mikroskop ile Kovid 19 virüsünü üç boyutlu görüntülemeyi başardıklarını belirtti.

Elde edilen görüntülerin bilimsel açıdan farklı değerler ortaya koyduğunu anlatan Çelik, şu bilgileri verdi:

"VİRÜSÜ GÖRÜNTÜLEYEBİLMEK İÇİN ÇALIŞMA YAPTIK"
"Bildiğiniz üzere Kovid 19 virüsü tüm dünyayı etkisi altına aldı ve bir çok ülkede sayısız ölümler gerçekleşiyor. biz de bireysel olarak bilimsel açıdan çalışmalara çözüm olması hedefiyle ne gibi çalışmalar yaparız konusunu çok uzun zamandır düşünüyoruz. Benim asıl uzmanlık alanım biyolojik moleküllerin görüntülenmesi ve görüntüleme sistemlerinin geliştirilmesi üzerine. Virüsü temin etmek üzerine virüsü görüntüleyebilmek için ilk aşamada onu izole edilmiş olması gerekiyor. Aşı çalışmaları dahil bir çok çalışma virüsün izole edilmesi durumuna bağlı. Biz de virüsü görüntüleyebilmek amacıyla araştırmalar yaptık. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ'ın desteği ile virüsün Fırat Üniversitesinde izole edildiğini öğrendik. Sonrasında çalışmalara başladık. Bu çalışma Fırat Üniversitesindeki yüksek güvenlikli laboratuvarda gerçekleştirildi. Yaptığımız çalışmalar sonucunda ilk defa Kovid 19 virüsünü 3 boyutlu olarak görüntülemeyi başardık."

"ELEKTRON MİKROSKOBUNDAN PRATİK SONUÇ ALINAMIYOR"
"Virüsler genellikle elektron mikroskobu ile görüntülenmektedir. Kovid 19 virüsünü de ilk defa Rusya tarafından elektron mikroskobu ile görüntülendi. Bunu ilk biz yapmak isterdik. Tabi virüsü temin etmek biraz vakit aldı. Elektron mikroskobu ile alınan görüntülere baktığımızda virüslerin boyanması gerekiyor çözünürlüğünü attırmak için, bunun yanında donduruluyor, sonrasında kesit alınıyor. Dolayısıyla ortalama bir virüs şekli elde etmiş oluyorsunuz. ama gerçek zamanlı hayat uygulamaları için aslında çok da pratik sonuçlar alamıyorsunuz."

"ATOMİK KUVVET MİKROSKOBUNU KULLANDIK"
"Bizim kullandığımız teknikte biz atomik kuvvet mikroskobunu kullandık. Bu cihaz tamamen yerli olarak üretilmiş bir mikroskoptur. Doktora ve yüksek lisans çalışmalarında biyolojik moleküllerin görüntülenebilmesi için atomik kuvvet mikroskobu geliştirdim, danışman hocalarım eşliğinde. Atomik kuvvet mikroskobu bu projede aktif rol aldı. Direk projenin içerisinden geldiğimiz için cihazı tüm detaylarına kadar bildiğimiz için bir virüsün nasıl görüntülenebileceğini kolaylıkla yapabileceğimize inanıyorduk. Bir haftalık çalışma süresinde ilk görüntüleri almaya başladık."

"BİYOLOJİK SIVI ALTINDA GÖRÜNTÜLEMEYİ HEDEFLİYORUZ"
"Virüsü yüzeye bağlayarak biyolojik sıvı altında görüntülemeyi hedefliyoruz. Halen aşı ve ilaç çalışmaları gerçekleştiriliyor. Ama bir aşının bir ilacın etkisinin olup olmadığını görebilmek amacıyla bunu görebilmemiz gerekiyor. Göremediğimiz bir şeyi kontrol etmemiz çok da mümkün olmuyor. bizim yaptığımız çalışma ile Kovid 19'un biyolojik sıvı altında değişik ilaçlara, aşılara karşı veya değişik yüzeylerde nasıl davrandığını anlamamıza olanak sağlayacak bir çalışma olacak."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol