Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk elazığdanhhaberler toki kentsel dönüşüm can kaybı yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

Çakmacı'dan Altın Tavsiye

Altın fiyatları son dönemde tekrar yükselişe geçti. Altında yaşanan yükselişte corona virüsü salgını ve salgında ikinci dalga endişeleri etkili oldu. Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı, altındaki yükselişe ilişkin değerlendirmeler yaparak, vatandaşa ve yatırımcıları tavsiyelerde bulundu.

Altının yükselmesinin sebebinin virüs ve ikinci dalga endişeleri olduğunu söyleyen Çakmakçı;  ”Altının yükselmesinin en büyük sebebi malum virüs ve virüsün ekonomiye etkileri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Artı ikinci dalga korkusu dünya genelinde oluşmaya başladı. Altının yükselmesi Türkiye ile alakalı bir kavram değil. Altının yükselmesi dünya menşeli bir yükselme Türkiye ile uzaktan yakından alakası yok. Belki yüzde birlik veya ikilik kısımdır Türkiye’nin altının yükselme ile alakası. Altın yükselmeye devam edecek çünkü Amerika, Çin arasında yaşanan ekonomik savaş var gündemde hem bu ekonomik savaş hem de virüs etkeni piyasayı etkiliyor bizde önümüzü göremiyoruz. İkinci dalgayı yaşar isek zaten altında beş yüzlü rakamları görmemiz içten bile değil." diye kaydetti.

“YATIRIMCININ ALTINA DÖNMESİ FİYATLARDA YÜKSELMEYE SEBEP OLDU”

Piyasalardaki belirsizliğin yatırımcıyı altına yönlendirdiğini ifade eden Çakmakçı;  "Faizlerin düşük olması, borsanın düşük olması bunun akabinde olumsuz gelen ekonomik veriler yatırımcıyı otomotikmen altına yönlendiriyor. Yatırımcının altına dönmesi fiyatlarda yükselmeye sebep oldu. Yılbaşında altının fiyatı 270-280 iken şimdi 435’li seviyelerde bu da yüzde 50 tekabül ediyor.  Hiçbir sektörde böyle kazanç yok. Bu da bizi karamsar bir tabloya sürüklüyor. Şimdi yaz sezonu hasebiyle düğünlerin, nişanların, sünnetlerin bu tür merasimlerin olması ister istemez altına biraz talep oluşturuyor. Şu an esnafımız çok fazla hissetmiyor bunu ama ekim, kasım aylarında özellikle turizm geliri bittikten sonra bunun ekonomimiz açısında iyi bir tablo çizmeyeceği kanaatindeyiz.

Şimdi dolar sabitlenmiş bir kur gibi izlenmekte ama bu tür olaylar eğer olursa dolarda da büyük bir yükseliş bekleyeceğiz. Tabi hem doların yükselmesi hem onsun yükselmesi altındaki yükselişi ikiye katlayacak.” ifadelerini kullandı.

“YATIRIMCIYA TAVSİYEMİZ HİÇBİR ŞEKİLDE ALTINDAN KORKMASIN”

Çakmakçı;  “Vatandaşımız şuan çok bilinçli. Gazetelerde, televizyonlarda  internet haber kanallarında sürekli izleyip, takip ediyorlar.

Bunun Türkiye ile alakalı bir durum olmadığını dünya menşeli bir durum olduğunu altının bu saatten sonra da düşmeyeceğini biliyorlar. Biz dediğimiz gibi yükseliş bekliyoruz.

Yatırımcıya da özellikle tavsiyemiz hiçbir şekilde altından korkmasın. Yatırımcıya altın almayı öneriyorum.

Ama altın alacaklar ise kısa vadede düşünmesinler çünkü altın yatırımcısı her zaman büyüklerimizin de dediği gibi altın “yastık altı” yatırım aracıdır.” dedi.

“VİRÜS BİTSE BİLE BUNUN EKONOMİYE EKSİ PUANLARI ÇIKACAK”

Çakmakçı; “Dünya Altın Piyasaları Borsası 2020 yılında altının yükselişinin yüzde 40, 2021 yılında yüzde 30, 2022 yılında 25’li seviyelerde olacağını açıklamıştı.

Tabi bu açılama yapıldığında virüs yoktu şimdi ise virüs var bu rakamlar çarpı 2 oldu. 2020 yılında yüzde 50 oldu ve bunun 2021’de de devam edeceğini düşünüyoruz.

Virüs bitse bile bunun ekonomiye eksi puanları çıkacak. Firmalar işçiler çıkarıyor, piyasalar durgun bu tür etkenler altın piyasasını etkiliyor. Son dönemlerde 2008,2011 krizinde biz altının onssunda 1930’ları görmüştük yine o zamanlar bu bir rekordu.

Şimdi ise önümüzde ki dönemler için 2500 seviyeleri söyleniyor. Bu rakamlardan dolayı bizde önümüzü göremiyoruz.” şeklinde konuştu.

“DÜĞÜN SEZONU HAREKETLİLİK VAR AMA YETERLİ DEĞİL”

Çakmakçı; “Düğün sezonu hareketlilik var ama yeterli değil. Geçen yıla göre kıyaslama bile yapmak istemiyorum. Geçen yıl ile eğer kıyaslama yaparsak yüzde 20’ler deyiz. Örnek vermek gerekirse geçen yıl vatandaş 10 bilezik alırken bugün 3,4 bilezik alıyor. Bu da durumun vehametini ortaya koyuyor.” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Çakmacıdan Altın Tavsiye

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol