Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk KENT MEYDANI VE YER ALTI OTOPARKI PROJESİ HİZMETE HAZIRLANIYOR Rektör Göktaş Fakülteleri Ziyaret Etti yaz sıcaklıkları YENİCELİ KEMALE ANMA PROGRAMI DÜZENLENECEK

Bu haber kez okundu.

Çakmakçı: “Vatandaşımız Hiçbir Şekilde Altından Korkmasın”

Gazetemize altın fiyatları ile ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı “Vatandaşımız hiçbir şekilde altından korkmasın” dedi.

“ALTIN YASTIK ALTI YATIRIM ARACIDIR”

Altın fiyatlarının yükselmesindeki en büyük nedenin pandemi süreci olduğunu ifade eden Fikret Çakmakçı; “Özellikle Eylül ayı altın fiyatlarının biraz daha durağan olduğu bir dönem. Bunun en büyük sebebi turizmin bitişi. Amerika Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın almış oldukları faiz kararları piyasaları yatay bir seyire getirdi. Faizlerde oynama olmadı. Böyle olunca da altına talep durdu ve fiyatlar şuan yatay bir seviyede devam ediyor. Altın fiyatlarının yükselişinin en büyük sebeplerinden biri pandemidir. Malum dünya da bir virüs var. Bu virüs bütün ülkeleri etkiledi. Böyle olunca da piyasada en güvenli liman olarak görülen altına ülkeler bazında yatırımlar başladı. Bu da altını geçmiş dönemlerdeki 2-3 aylık süreçlerde 515’li rakamları gösterdi. Özellikle şuan gramı 470 – 475 TL civarında devam eden altın fiyatlarında biz her zaman yatırımcıya uzun vade de yatırım yapmaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Maalesef insanlarımız günü birlik düşündükleri için bugün alayım yarın para kazanayım düşüncesine sahipler. Böyle bir dünya yok. Altın her zaman büyüklerimizin de söylediği gibi yastık altı yatırım aracıdır” dedi.

“FİYATLARDA DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Altın fiyatlarındaki yükselişin sektörde küçülmeye yol açtığını belirten Çakmakçı; “Altında hiçbir şekilde düşüş beklemiyoruz. Çünkü dünya üzerinde altının fiyatının düşebileceği bir yer yok. Vatandaşın aldığı ürünle piyasalar düşüp çıkmaz. Alınan birkaç tane altınla veya düğün alışverişiyle belki etki edeceği oran yüzde 2’dir. Özellikle de belirttiğim gibi dünya Merkez Bankalarının almış oldukları altın miktarlarıyla piyasadaki altın fiyatları belirlenir. Altın özellikle karmaşık ortamları çok sever. Karmaşık ortamlarda paranın bir değeri olmaz ama altın öyle değil. Dünya da geçerlidir. Bugün Türkiye’de satılan bir altın dünyanın neresine götürülürse götürülsün çok rahat bir şekilde satılabilir. Para böyle değil. Bu etkenlerle altın yatırımcıya her zaman kazandırmıştır. 2019 yılında altının gram fiyatı 280 iken şuan 470 seviyesinde. Bu da yatırımcıya yüzde 70, yüzde 80 kazandırmış demektir. Altın hiçbir zaman düşmez. Yıl sonu itibariyle uzman yorumcuların açıklamış olduğu rakamlar altının 2021 yılının birinci çeyreğinde Mart ayına kadar olan süreçte 600’lü rakamlar göreceği söylenmeye başlandı. Altının her düşüş fiyatını alım fırsatı olarak vatandaşımız değerlendirsin. Hiçbir şekilde altından korkmasın. Örneğin Cumhuriyet altınını 3.500 TL civarında alan birisi zarar ettiğini düşünebilir fakat ilerleyen dönemlerde bu rakam 4.000 TL civarını bulabilir. 10 sene öncesini baz alalım. Altının gram fiyatı 35 - 40 Lira seviyesindeyken şimdi tam on katı. Artık yatırım yapılır mı yapılmaz mı ona vatandaş karar versin. Düğün alışverişlerinde ki talep eskiye oranla yarı yarıya düştü. Bunun sebebi alım fiyatlarının yükselişi. Eskiden bir düğün alışverişinde 300 - 400 gram sattığımız altın, maalesef şuan 80 -100 grama kadar düştü. Bu durumda sektörümüzde küçülmeye neden oldu” ifadelerini kullandı.

“ELAZIĞ’DA GÖZÜ KAPALI BİLE ALIŞVERİŞ YAPABİLİRLER”

Vatandaşlara sahte altın konusunda uyarılarda bulunan Çakmakçı, sözlerine şöyle devam etti; “Sahte altını kuyumcu anlar. Bu durumun incelikleri vardır. Yılların vermiş olduğu bilgi ve tecrübelerimiz ile altını belli başlı testlerden geçirip kontrol ediyoruz. Vatandaşın anlaması gibi bir durum söz konusu değildir. Onlara özellikle tavsiyem şudur, tanıdıkları bir yerden alışveriş yapmaları. Fakat şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki vatandaşlarımız Elazığ’da gözü kapalı bile alışveriş yapabilirler. Hiçbir sorun ile karşılaşmayacaklardır. Eğer karşılaşırlarsa bunu bize iletsinler. Biz gereken müdahaleyi yaparız ama şuana kadar böyle bir durum ile hiç karşılaşmadık.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol