Öne Çıkanlar ELAZIĞ ATAĞI elazığ şahinşerifoğlu HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ SUÇLULARA GÖZ AÇTIRMIYOR GAKGODAN MESUTU YOK 20

Bu haber kez okundu.

ÇİFTÇİ SORUNLARI  CANLI YAYINDA

Tarım ve Orman Elazığ İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Çiftçi Köşesi' adlı program, kurumun resmi facebook hesabından yayın hayatına başladı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan'ın konuk olduğu programın ilk bölümü büyük ilgi gördü.

İl Müdürü Turan Karahan, programda Tarım ve Orman Bakanlığı ve bakanlık teşkilatlarının çalışmalarını anlattı, çiftçilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Karahan'ın açıklamaları şöyle;
 

"BİÇERDÖVERLER DENETLENECEK"

"İlimiz tarım ve hayvancılık kenti. 1 Milyon dekar alanda arpa ve buğday üretimi gerçekleşiyor. Bu yıl iklim koşullarının olumlu gitmesinden dolayı verimde çok yüksek bir rekolte yakalamış durumdayız. bu rekoltenin heba olmaması, üreticimizin alın terinin kazanca dönüşmesi için Elazığ merkez ve ilçelerde 13 biçerdöver kontrol ekibi oluşturduk. Bu ekiplerimizin tamamı sahada çalışıyorlar: bu hem dışarıdan gelen hem de ilimizde bulunan biçerdöverlerin tamamı sahada kontrolü yapılacak. Hasat bitene kadar bu kontroller sürecek."

"MERA VE YAYLARIN KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN HİZMETİNE SUNMAK İÇİN DÜZENLEME YAPIYORUZ"

"Küçükbaş hayvancılık otlatmaya dayalı bir sektör. Dolayısıyla meralarımızın, yaylalarımızın küçükbaş hayvancılık hizmetine sunulması için mevzuatların bize vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Bu noktada yayla ve meradaki otlarımızın boş gitmemesi anlamında onlara yardımcı olacağız."

"TARIMSAL SULAMADA ENERJİDEN TASARRUF"

"Üreticimiz tarımsal sulamada kullandığı elektrikten tasarruf sağlamak istiyorsa ve bu noktada desteklerden istifade etmek istiyorsa; Tarım ve Orman Bakanlığı olarak basınçlı sulama sistemleri desteklemeleri kapsamında vatandaşlarımızın güneş enerji sistemlerini içinde barındıran sulama sistemlerini hem su kullanımından tasarruf etmek hem de elektrik faturası ödememek adına bizim vermiş olduğumuz yüzde 50 hibe desteğinden faydalanmalarını istiyoruz. Tüm üreticilerimizin her yılın bahar ayında çağrısına çıktığımız içinde güneş enerji sistemlerini de barındıran desteklerden istifade etmelerini istiyoruz."

"TARIMSAL DESTEKLEMELER"

"Tarımsal desteklemelerle ilgili bakanlığımızın doğrudan vermiş olduğu destekler var. Bunlar hem ilimiz hem de ülke ekonomisine canlılık getiren bir uygulamadır. Mazot, gübre, süt desteği, buzağı desteği, yem bitkisi desteği, gibi aklınıza gelecek tarımsal faaliyetlerin tamamına teşvik etme anlamında doğrudan desteklerimiz var. Bunun dışında bakanlığımızın uyguladığı genç çiftçi desteği de var. Bu destek mekanizmasına baktığımız zaman 18-40 yaş arasında olan ve herhangi bir yerde çalışmayan, köyünde kullanabileceği alanı olan, üretim yapmak isteyen genç kardeşlerimize arıcılık, seracılık, meyvecilik, küçükbaş, büyükbaş havancılık gibi bir çok alanda yüzde 100 hibeli destekler sunduk. Elazığ ilimizde de 639 tane genç kardeşimiz bu desteklerden istifade etti. Sahada yapmış olduğumuz denetimlerde gerçekten bu kardeşlerimizin bizim vermiş olduğumuz desteğin üzerinde kat kat bir emek ortaya koyarak üretim alanlarını ve kapasitelerini büyüttüklerini müşahede ettik. Bu da bizi ziyadesiyle memnun etti."

"ALABALIK ÜRETİM KAPASİTİNİ DAHA DA ARTTIRACAĞIZ"

"İlimizin üç tarafı sularla çevrili. Bu sular içerisinde, iç sularda Türkiye'nin en fazla alabalık üretimini yapan, Türkiye'de birinci sırada yer alan bir il durumundayız. Bu bayrağı taşıyan da Keban ilçemizdeki üreticilerimizdir. Sadece Türkiye'ye değil, dünyanın bir çok ülkesine ilimizden alabalık ihraç ediyoruz. 160 tane balık işletmesi olan, 2019 yılında 21.500 ton alabalık üreten ve dünyanın birçok ülkesine alabalık ihraç eden bir il durumundayız. Bu emeği ortaya koyan tüm üreticilerimizi tebrik ediyorum. İnşallah Bakanlığımızın kendilerine vermiş olduğu destekle birlikte ilimizdeki alabalık üretim kapasitesini daha da arttıracağız."

HAZAR GÖLÜNDEKİ BALIK ÖLÜMLERİ

"Hazar Gölü hem turizm anlamında hem balıkçılık anlamında en önemli zenginliklerimizden biridir. Tam bir doğa harikasıdır. Vatandaşlarımızın ihbarı ve teknik ekiplerimizin sahada yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Hazar gölünde münferit olarak yani lokal anlamda balık ölümlerinin olduğunu gördük. Sayın Valimiz bu konuda bizlere talimat verdi. Bizler de su ürünleri araştırma enstitümüz, ve üniversitemizin su ürünleri fakültesi ile birlikte Hazar gölümüzdeki balık ölümleriyle ilgili tespitlerimizi yaptık. Bu noktada su numunesi aldık hem ölen balıkları aldık. numuneleri İzmir'deki Zirai mücadele araştırma enstitüsünde hem de Erzincan'daki enstitüye bu numuneleri göndererek bunların analizlerinin yapılmasını talep ettik. Muhtemelen bir, iki gün içerisinde sonuçlar bize ulaşacak. Bizler de bu sonuçlara göre almamız gereken önlemlerle alakalı çalışmaları yürüteceğiz." 

Çiftçi Köşesi adlı program, Salı günleri 10:00 ila 10:30 saatleri arasında Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün facebook yayınına devam edecek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol