Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bu haber kez okundu.

"ELAZIĞ'DA TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD II 9. Başvuru Çağrı Dönemi tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Milletvekili Metin Bulut, Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan ve TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz katıldı.

 
YILMAZ: "357 PROJEYE 235 MİLYON TL HİBE VERİLDİ"

Toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, TKDK'nın kuruluşundan bugüne kadar 357 adet projeye 235 Milyon TL hibe desteği sağladığını söyledi.

TKDK desteği ile kentte yaklaşık 525 Milyon TL'lik yatırım yapıldığını belirten yılmaz, açılan iş sahalarında ise 2500 kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

YILMAZ; "EN FAZLA HİBE DAĞITAN 3. İL KONUMUNDAYIZ"

Yılmaz, 9. Çağrı döneminde ise 96 projeyi kabul ederek toplamda 141 milyonluk yatırım bedeline 83 milyonluk hibe bedeli vereceklerini kaydetti.

9. Çağrı döneminde kabul edilen projelerin detaylarını anlatan Sertaç Yılmaz, "Bu çağrı dönemini 10 Temmuz ve 29 Temmuz tarihlerinde iki grup halinde gerçekleştirdik. 10 Temmuz’da gerçekleştirdiğimiz sektörümüz çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbiri dediğimiz bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, arıcılık ve arı ürünlerinin işlenmesi, su ürünleri yetiştiriciliği, kırsal turizm sektörü, yenilenebilir enerji sektörü makine parkları sektöründe toplam 38 adet proje kabulü gerçekleştirdik.

Bu 38 adet projenin 22 tanesi çatı üstü güneş enerjisi santrallerinin kurulması. Bu noktada küçük ve orta ölçekli işletmelerimize kurulumundan ziyade ticari satış olarak yapabilecekleri çatı üstlerine özelikle organize sanayi bölgesinde birçok işletmemize destek vereceğiz. İç sularda alabalık üretimi Türkiye’de birinci sıradayız.

Bunda TKDK’nın katkısı çok büyük. 6 Adet bu dönem alabalık yetiştiriciliği ile ilgili proje geldi. 4 adet kırsal turizm projesi geldi. Bunun iki tanesi restoran, iki tanesi de apart otel olacak. 2 adet yöresel ürünler, orcik işletmesine destek vereceğiz. 1 Arıcılık projesine destek vereceğiz. Aldığımız toplam 38 adet projenin toplam yatırım tutarı 46,5 Milyon lira.

Tamamlandığında vereceğimiz hibe tutarı ise yüzde 50 hibe ile yaklaşık 25,5 Milyon lira. 29 Temmuzda kabul ettiğimiz projelerde Tarımsal ürünlerin işlenmesi tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar dediğimiz hayvancılık olarak belirttiğimiz küçük baş, büyükbaş, besi, süt ve kanatlı işletmelerine destek veriyoruz. Burada da toplam 58 adet proje kabulü gerçekleştirdik. 58 adet projenin 35 tanesi kanatlı eti üretim, tavuk kümeslerine, 15 tanesi besi çiftliği, 8 tanesi de süt çiftliklerine destek vereceğiz.

Burada da hibe oranımız yüzde 55 ile başlıyor, yüzde 35’e kadar çıkıyor.

Hayvancılık alanında en fazla proje kabulü gerçekleştiren 5. İl durumundayız. Türkiye genelinde 2013 yılından beri yaptığımız faaliyetlere göre ödediğimiz 235 Milyon Lira hibe ile birçok tarım ve turizm şehrini geride bırakarak en fazla hibe dağıtan 3. İl olma konumumuzu korumaktayız." dedi.

VALİ YIRIK: "ELAZIĞ'DA TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Toplantıda açıklamalarda bulunan Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Elazığ'ın çalışkan insanları, yeraltı ve yer üstü zenginlikleriyle güçlü bir kent olduğuna dikkat çekerek, "Elazığ yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile bilinen bir ilimizdir. Çalışkan insanlarımız olduğu sürece imkanlarımız devam ettiği sürece inşallah Elazığ’da üstüne taş üstüne taş koyma ya devam edeceğiz. TKDK İl Koordinatörümüz, 2021 yılında 96 proje kabul edilerek toplamda 141 milyonluk yatırım bedeline devletimizin 83 milyonluk hibe bedelini vereceğini ifade etti. Bu 96 proje içerisinde güneş enerji sisteminde başlamak sureti ile Alabalık, turistik tesisler, bitkisel üretim tesisleri, Yöresel ürünler, arıcılık, hayvancılık, süt ve besi çiftlikleri ve kanatlı et üretimine kadar bir çok alanda projeler geliştirilmiş ve kabul edilmiş. 24 Ocak'ta deprem yaşamış, binlerce evin enkaz olduğu, yıkıma uğradığı ve sonrasında pandemi sürecinin ekonomimizi, tüm dünyayı etkilediği gibi ilimizde de bu sıkıntılardan nasıl çıkacağız, nasıl atlatacağız? sorusunun cevabı bu açıklanan rakamlar. Bu ortamda 42 vilayet içerisinde son 7 yılda 356 projemiz gerçekleşmiş, bununla birlikte 235 milyonluk bir rakam ilimize gelmiş. Bu son derece önemli bir husus . Yıllar önce insanlarımız proje yapmak ister projeye katkı verilmesini talep eder, günlerce aylarca Ankara’yı bakanlıkları mesai edinirdi. Yol edinirdi. Ama çoğunlukla da sonuç alınamazdı. Son 20 yıldır. Çok şükür ülkemizde 'üretmek istiyorum, çalışmak istiyorum, kazanmak istiyorum, devletimize, milletimize faydalı olmak istiyorum' diyen insanlarımız gerçekten yaşadığı yörenin tekniğine, şartlarına göre uygun projeyi hazırladığında projelerinin finansal anlamda karşılığı olduğuna şahit oluyoruz. Şükürler olsun, artık ülkemizde üreten, çalışan iyi niyetini ortaya koyan tüm vatandaşlarımız üreticilerimiz artık bu düşüncelerini gerçekleştirebileceği bir ortama kavuştular. İnsanoğluna sadece çalıştığının karşılığı vardır. Çalışan, üreten, gayretli, sıcakkanlı aziz insanların yaşadığı bir ildir Elazığ. Böyle bir ilde elbette üretim olacaktır, elbette yaşanması bir hayat sürmeye devam edecektir." diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ BULUT: "TKDK ÇOK CİDDİ BİR BOŞLUĞU DOLDURDU"

AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut ise konuşmasında, "Bir yandan pandemi ile mücadele ederken bir yandan Elazığ özelinde depremin yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da büyümeye, kalkınmaya, gelişmeye devam ediyoruz.

Elazığ bir tarım ve hayvancılık kenti. Su ürünlerindeki potansiyeli pek çok ili kıskandıracak şekilde. Bu konuda Türkiye birinciliği var. Bir ton yıldan başladığımız ve 26 bin ton yıla ulaştığımız bir potansiyelden bahsediyoruz. Yine beyaz ette de aynı başarıyı sağlamış. İnşallah kırmızı ette de aynı başarıyı yakalayacak ilerden bir tanesi. Bu yönüyle Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu çok ciddi bir boşluğu doldurdu. Bugün kadar yaklaşık 526 Milyon TL’lik bir yatırıma imkan tanımış.

Bu miktarın yaklaşık yarısı, 276 Milyon TL’si hibe. Bu 276 Milyonun da 230 milyonu ödemiş, sadece 42 Milyonu kalmış bir kuruluştan bahsediyoruz. Bu yönüyle de tüm çalışanlarımızı tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.



 

ETSO BAŞKANI ARSLAN: "DOĞRU HAMLELERİ YAPTIĞIMIZ ZAMAN BAŞARI KAÇINILMAZ OLUYOR"

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan da TKDK desteklerinin önemine dikkat çekerek, "İlimiz bir tarım ve hayvancılık şehri. Su ürünleri potansiyeli ile Türkiye’nin en fazla kafes balıkçılığı üretimi yapan şehri. Bunlar gerçekten çok muazzam değerler.

TKDK kurumu da bu yüksek potansiyelimizin her geçen gün istenilen seviyeye çıkması için çok güzel projelere imza atıyorlar.

Su ürünlerinde, kanatlı hayvanlarda çok güzel başarı hikayelerine imza attık. Şuanda muhteşem bir ekosistem oluştu. Kümelenme faaliyetleriyle birlikte ilimizde hem istihdam oluşuyor hem ihracat oluşuyor hem de yüksek katma değer oluşuyor.

Demek ki doğru hamleleri yaptığımız zaman başarı kaçınılmaz oluyor. Süt işleme tesislerinde, kırmızı et işleme tesislerinde çok güzel hamlelerimiz oldu. Bunları destekleme adına inanıyorum ki süt inekçiliği yetiştiriciliğinde de yapacağımız faaliyetlerle ilimizde çok güzel bir kümelenme faaliyeti yürütüp bu sektörü de taçlandıracağız.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol