Öne Çıkanlar Fide Dağıtımına Başlandı BAKANLIK 106 MİLYON LİRA ÖDEME YAPACAK Karantina Yurdu Olarak Belirlendi Gümrük Kaçağı Makaron Ele Geçirildi iç ve dış cephe bakım onarımı yaptırılacaktır

Bu haber kez okundu.

Elazığ Su Zengini

ve yer üstü zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Özellikle maden yataklarıyla isminden söz ettiren Elazığ, insanlık için büyük önem taşıyan su varlığıyla da büyük bir hazineyi elinde bulunduruyor.

9 Bin 153 km2 yüzölçüme sahip olan Elazığ, nehirleri, akarsuları, gölleri, göletleri ve barajları ile su kaynakları potansiyeli bakımından oldukça avantajlı ve elverişli iller arasında yer alıyor.

Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Bölümünde yer alan Elazığ, kuzeyinde Keban Baraj Gölü, batı ve güney batısında ise Karakaya Baraj Gölü ile çevrili coğrafyasıyla yarım ada özelliği de taşıyor.

NEHİRLER

Elazığ, akarsu havzası açısından İlin güney kesimi dışında bütünü ile Fırat Havzası içinde kalıyor. Fırat Doğu Anadolu’nun en önemli akarsuyudur. Keban ilçesine kadar olan bölümü başlıca iki ana koldan oluşur. Bunlar Karasu ve Murat Nehirleridir. Elazığ ilinin sularını ise Murat ve onun kolları boşaltır. Murat nehrinin Palu İlçesi civarında Keban Baraj Gölü ne karıştığı noktaya kadar olan uzaklığı yaklaşık 500 Km.dir. 42000 km2’lik akaçlama havzasıyla, Fırat'ın en önemli koludur.

İlk kaynaklarını İl sınırları dışından, Van Gölünün kuzeyindeki Aladağ’ın kuzey eteklerinden alır. Sürekli batı yönünde akarak Palu ilçesine ulaşır ve Keban Baraj Gölüne dökülür. Canlı Sex Hattı Telefonda Canlı Ucuz Sohbet Hattı ile en Uygun Ucuz Sex Hattı deneyimini yaşayıp Sohbet Hattı Ucuz 7/24 arayabileceğiniz i Azgın Kadınları tanıyın. Fırat nehrinin kolları olan Murat Irmağı ile Karasu, Keban İlçesinin kuzeyinde birleşir. Bu noktadan sonra oluşan Fırat Nehri, önce güneybatı yönünde akar. Keban İlçesinin Dummu yöresinden sonra Elazığ-Malatya İl sınırlarını oluşturacak şekilde geniş bir yay çizer ve Elazığ-Diyarbakır sınırına kadar gelir. Toplam uzunluğu 2800 Km. dir. Hazar Gölü nün Güneydoğusundan süzülen sular, Dicle Havzasının üç deresinden biri olan Behremaz Deresi ile birleşerek Dicle Nehrinin ilk kaynağını teşkil eder. Maden dağlarından ve Behramaz ovasının ortasından kuzeydoğu yönünde akan nehir, önce doğuya, sonra güneydoğuya yönelerek Maden İlçesini geçer ve İl sınırları dışına çıkar.

GÖLLER

Hazar Gölü: Elazığ’ın Güneydoğusunda bulunan ve İl merkezine 25 Km. uzaklıkta olan Hazar Gölü, tektonik bir göldür. Güneyinde Hazarbaba Dağı bulunan göl, Uluova dan Mastar Dağlarıyla ayrılır. Denizden 1250 mt. yükseklikteki gölün uzunluğu yaklaşık 22 Km. en geniş yeri ise 5-6 Km. dir Yüzölçümü 86 Km2. yi bulan gölün derinliği 200-250 metre arasında değişmektedir.

 Keban Baraj Gölü: Türkiye’nin en büyük yapay gölü olan Keban Baraj Gölü, doğal Göller arasında 675 km2’lik alanıyla 3. sırada yer alıyor. Baraj Gölünün Murat vadisi boyunca uzunluğu 125 km olurken, genişliği yer yer değişiyor. Enerji üretimi açısından büyük öneme sahip olan Baraj, Türkiye’de üretilen elektriğin %20 sini karşılıyor.

CİP BARAJ GÖLÜ:

Elazığ’ın 10 km. batısında bulunan Cip Barajı, Murat Nehri ile birleşen Cip Çayı üzerinde ve Cip Köyünün güneyinde yer alıyor. Baraj n yapımıyla oluşan göl sularıyla, 800 hektar alan sulanıyor. Kentte ayrıca Hamzabey, Kepektaş, Kalecik, Alacakaya Esenlik, Baskil Akuşağı, Baskil İçlikaval, Beyhan 1, Dedeyolu, Kovancılar Kapıaçmaz, Durmuştepe, Pembelik ve Seyrantepe Barajları da önemli su kaynaklarını barındırıyor.

TOPLAM SU MİKTARI

 Elazığ, yeraltı ve yer üstü su potansiyeli bakımından Türkiye’nin sayılı illeri arasında yer alıyor. Resmi verilere göre Elazığ’ın yer üstü su potansiyeli 20 Milyar 831 Milyon m3. Yeraltı su potansiyeli ise 115 Milyon m3.

KULLANIM ALANLARI

 Şehrin potansiyel yer üstü su varlığı özellikle hidroelektrik üretimi ve geniş tarım arazilerinin sulamasında kullanılıyor. Yer altı su varlığı ise şehrin içme suyu ihtiyacını karşılıyor. 595.638 nüfusa sahip olan Elazığ’ın halihazırda tükettiği su miktarı yılda 40 Milyon m3. Bugünkü yeraltı su potansiyeli şehrin içme suyu ihtiyacının karşılayabilecek oranda. Yıllık nüfus artışına bağlı olarak şehrin su ihtiyacının yer ütü su kaynaklarından temin edilebilmesi için planlamalar ve projeler yapıldığı öğrenildi.

Anahtar Kelimeler:
Elazığ Su Zengini

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol