Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

Eximbank Uygulama ve Süreçleri İstişare Toplantısı Yapıldı

Hisarcıklıoğlu: Eximbank’ın Daha Etkin Kullanılmasını Hedefliyoruz

Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Eximbank’ın iş dünyası tarafından daha etkin nasıl kullanılabileceğinin içinden geçilen süreçte daha fazla önem kazandığını ifade ederek, “Zira, özellikle içinde bulunduğumuz yeni ortamda, Eximbank’ı ve ürünlerini, iş dünyamıza daha iyi anlatmamız gerekiyor. Mesela e-ihracat, giderek daha fazla önem kazanıyor. Tasarım ve yazılımın öne çıkmasıyla birlikte, hizmet ihracatının önemi artıyor. Tüm bu alanlarda da ihracatımızın daha fazla desteklenmesine ihtiyaç var. Ayrıca sahada ve uygulamada tereddütler yaşanıyorsa, bunları da girişimci dostlarım dile getirecek ve burada birlikte çözüm arayacağız” dedi.

Turagay, Talepleri hassasiyetle değerlendiriyoruz

Toplantıda daha sonra Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay konuştu. Bakan Yardımcısı Turagay, Eximbank’ın ihracatçıların ihracata hazırlık aşamasındaki finansman ihtiyaçlarını çok uygun maliyetlerle finanse ettiğini belirterek, “Türkiye’de ihracatın kurumsallaşmış tek asli teşvik unsuru olan Türk Eximbank, bu amaca yönelik olarak ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcileri kısa, orta ve uzun vadeli nakdi ve gayrinakdi kredi, sigorta ve garanti programları ile desteklemektedir” dedi. Toplantıda dile getirilen sorunları ve talepleri hassasiyetle değerlendireceklerini ve çözüm için samimiyetle çaba göstereceklerini kaydeden Turagay, “Pandemi sürecinde ihracatçılarımızın yaşadıkları problemleri biliyoruz. Bu toplantıda iletilen sorunları da not alıp çözüme kavuşturmaya çalışacağız. İnşallah sektörlerimizin ihracatını artıracak, onları rahatlatacak adımlar atmış olacağız” diye konuştu.

Günay: Gelişmiş Ülkelerle Aynı Sistemleri Kullanıyoruz

Toplantıda daha sonra konuşan Eximbank Genel Müdürü Ali Günay da, Eximbank’ın faaliyetleri ve sağlanan ihracat desteleriyle ilgili bilgi verdi.

Türk Eximbank’ın gelişmiş ülkelerle aynı sistemleri ihracatçıların hizmetine sunduğunu kaydeden Genel Müdür Günay şunları söyledi; “Bankamız, ihracatçılar başta olmak üzere, yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve yatırımcılara, uluslararası nakliyecilere, turizmci ve işletmecilere geniş bir ürün yelpazesi ile hizmet sunuyor. Türk Eximbank diğer taraftan da birçok ülkenin resmi destekli ihracat finansman kuruluşundan farklı olarak, kredi, garanti ve sigorta işlemlerini aynı çatı altında toplayıp, ihracatçı firmalara verilen hizmetlerde bir bütünlük oluşturulmasına imkan tanıyor. Tüm kredi uygulamalarında yatırım öncelikli bölgelerde bulunan firmalar ile KOBİ’lere öncelik tanıyan bankamız, kuruluşundan bu yana, KOBİ’ler başta olmak üzere ihracatçıların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda farklı kredi uygulamalarıyla kaynak aktarımını artırıyor; faiz, vade, firma limiti düzenlemeleriyle daha uygun koşullar sunuyor.

Türkiye ihracatında katma değeri yüksek ürünlerinin payının artırılması için çaba harcıyor. Ayrıca; ihracat kredilerinin yanı sıra uluslararası proje ve ticaretin finansmanı programlarıyla coğrafi varlığını genişletiyor. Kredi sigortası ile ülke risklerini bertaraf ederek yeni pazarlara girilmesini teşvik ediyor.”

Geri Ödemelerin Vadesi Ertelensin

Toplantıda katılımcılar da Eximbank’la ilgili düşüncelerini dile getirdiler. Toplantıda dile getirilen bazı talepler arasında, COVİO-19 sürecinin olumsuz etkilerinin devam ettiği göz önüne alınarak, vadesi yılsonuna kadar olan bütün kredi geri ödemelerinin uzatılmasının yerinde olacağını vurgulandı. Teminat mektubu sıkıntısına da çözüm bulunması talep edilen konuşmalarda,  “Türk Eximbank bünyesinde uygulanan ihracat kredi sigortası programı ile ihracatçılarımızın yurtdışından doğan tahsilatı, riskli alacakları güvence altına alınıyor, ihracatçılarımızın yeni pazarlara güvenle açılması sağlanıyor. Bu şekilde ihracatçı firmalarımızın yurt dışı satış hacimlerinin artmasına yardımcı olunuyor ve ihracatçılarımızın müşteri portföylerinin kalitesini iyileştirmelerine destekleniyor. Ancak, Batı ve Orta Afrika ülkelerine yönelik sigortalarda alıcı limiti verilmemektedir. Hedef pazar ve ülkelere verilecek olan sigorta desteği, ihracatımızı büyük oranda etkileyecek ve arttıracaktır. Ayrıca, Türk Eximbank üzerinden ihracatı destekleyici kredi taleplerinde teminat mektubu sıkıntısı yaşanıyor. Kredi kullanımında teminat mektubu talebi bankalar tarafından kabul edilmemekte ve teminat mektubu verilmemektedir. Alternatif çözümler üretilmesi, ihracat yapan firmalarımızın direkt Türk Eximbank’a teminat vermesi hususunda iyileştirmelerin yapılması yine yerinde atılmış adımlar olacaktır”  değerlendirmeleri yapıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol