Öne Çıkanlar TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR istihdamdır… Sıcaklıklar Yükseliyor

Bu haber kez okundu.

HEDEF 20 BİN TON

Elazığ'ın Baskil İlçesinde 100 bin dekar alanda 1 milyona yakın ağaçta kayısı hasadı başladı.  İlçe halkının geçim kaynağını oluşturan kayısı hasadıyla beraber çevre illerden mevsimlik işçiler geldi.

Sabahın ilk saatlerinde mesaiye başlayan işçiler gün boyunca kayısı toplama, taşıma, serme, islimleme ve çekirdek çıkarma işlemi yapıyor. 

İlçede üretilen kayısı, iç ve dış piyasaya pazarlanıyor. En çok tercih edilen ürün arasında yer alan Baskil Kayısısında, bu sezon 20 bin ton hasat elde edilmesi bekleniyor. 

"KAYISI ÜRETİMİ ÜST DÜZEYDE"

Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, Baskil yöresinde kayısı hasadının başladığını kaydetti. 

Bölgede hummalı bir hasat çalışması yürütüldüğünü aktaran Başkan Akmurat, ilçede üretilen kayısının hem yaş hem de kurutulmuş haliyle piyasaya satıldığını söyledi. 

Malatya kayısı havzasında üretilen kayısının 5'te 1'inin Baskil yöresinde yetiştirildiğini aktaran Başkan Akmurat, "Bu yıl ilçemizde 20 Bin ton bir kayısı rekoltesi beklenmektedir. Malatya havzası olarak düşünüldüğü zaman elde edilen kayısının 5'te birini Baskil ilçesi karşılıyor. 60 Köyümüz ve 6 mahallemiz var. Köylerimizde ve mahallelerimizde kayısı üretimi üst düzeyde. Şuan yaş kayısı dediğimiz bir dönem. Yani dalından toplanmış haliyle, yaşken tüketilmek üzere satılıyor. Ayrıca bu dönemde toplanan kayısılar meşrubat yapılması için işletmelere veriliyor." dedi. 
Kayısı hasadının sezon sonuna kadar devam edeceğini aktaran Başkan Akmurat, kayısının ayrıca kurutulmuş (islim) haliyle iç ve dış piyasaya pazarlanacağını kaydetti.

 
"BASKİL KAYISISI KALİTESİYLE DİKKAT ÇEKİYOR"

Baskil kayısısının kalitesiyle tercih edilen bir tür olduğuna dikkat çeken Akmurat, "Baskil kayısısı şeker oranı, aroması, lezzetiyle diğer illerde yetişen kayısılardan daha da kaliteli bir kayısı. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Özellikle kayısının hem Malatya hem Baskil tarafı gerçekten ciddi manada kaliteli." dedi. 


"KAYISI ENTEGRE TESİSİ KURACAĞIZ"

İlçede üretilen kayısının paketlenmesi ve pazarlanması için kayısı entegre tesisi projesi hazırladıklarını belirten Başkan Akmurat, "Bu proje onaylandı. İnşallah 7-8 aya kadar bu tesisi bitireceğiz. Baskil'de üretilen kayısı, kendi topraklarında işlenecek ve pazarlanacak. Günlük 2 Bin ton üretim kapasitesi olan tesiste 120 kişi istihdam edilecek." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
HEDEF 20 BİN TON

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol