Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bu haber kez okundu.

Kınık: “Afete Hazırlık Ana Rahminde Başlar”

Kızılay’ın sosyal medya hesaplarından canlı olarak düzenlenen seminere Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, İTÜ Öğretim Üyesi ve Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ve İstanbul Şube Başkanı Kadem Ekşi katıldı.

“AFETE HAZIRLIK ANA RAHMİNDE BAŞLAR

‘Deprem ve afete karşı hazırlıklı olmalıyız’ diyen Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık; “Hazırlıklı olursak pek çok tehlikeden kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabiliriz. Afete hazırlık ana rahminde başlar. Çünkü anne bebeği için de hazırlık yapmak zorundadır. Kızılay olarak bizim görevimiz devletimizin afetler, toplum sağlığı ve insani faaliyetler yürütmüş olduğu çalışmalara destek olmaktır. Afet durumda ilk 72 saat çok önemlidir. Bunlar altın saatler diyeceğimiz zamanlardır. Yardıma gelen ekipler hemen size ulaşamayabilir. Bu yüzden ilk yardım eğitimini herkesin alması çok önemlidir” şeklinde konuştu.

ÇÖK- KAPAN- TUTUN

En fazla yaralanmaların cam kırılmalarıyla olduğunu söyleyen Kınık, sözlerine şu şekilde devam etti; “Mümkün olduğu kadar kalın perdeler kullanırsak deprem anında oluşan cam patlamalarından korunabiliriz. Deprem olduğu anda cama arkamızı dönmeliyiz. Çünkü cam parçaları gözümüze gelebilir. Hayatta kalabilmek için en fazla başımızı, boynumuzu ve gözümüzü korumalıyız. Bundan dolayı çök- kapan- tutun hareketi bizi en fazla koruyacak harekettir.”

DEPREME HAZIRLIK 7 BASİT ADIM

Depreme zihinsel olarak hazır olmalıyız diye belirten Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu 7 basit adımdan bahsetti. Bunlar; doğru bilgi edin, nasıl hareket edileceğini öğren, ikincil tehlikeleri öğren, meskenlerin yapısal ve yapısal olmayan tehlikelerini bil, ihtiyaç duyabileceğin malzemeleri belirle ve hazırda tut, barınma, toplanma ve alanlarını öğren, depremin ardından sevdiklerinle temasa geçmeyi planla”

“DEPREMDE HER BİNA DA HASAR GÖREBİLİR”

‘İnsanların bulundukları bina çürükse bir an önce oradan çıkmaları gerekiyor’ diyen Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu; “Çürük binada cenin pozisyonu yapmanın bir faydası olamayabilir. İnsanlar da bu algıyı yıkmamız gerekiyor. Her depremde her bina da hasar görebilir. Bulunduğumuz bina sağlam olmalı. Eşyaların sabitlenmesi gerekiyor. Hiç hareket etmeyeceğini düşündüğümüz eşyaların bile yeri değişebiliyor. Bu yüzden hareket edecek, düşecek eşyalar sabitlenmeli. Eşyalar öldürebiliyor. Bunlara bakmamız lazım. Önce bina sonra eşya önemli” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol