Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK

Bu haber kez okundu.

SAHİPSİZ ELAZIĞ

Elazığ’da halk arasında en çok kullanılan sözlerin başında gelen, SAHİPSİZ ELAZIĞ'ın ne anlama geldiğini, ne için kullanıldığını birkaç örnekle aktarmak istedik.

Elazığ birçok yatırımdan mahrum bırakıldı, bu yatırımların birçoğu üzerinden yıllar geçmesine rağmen bitirilemedi. İlin ekonomisini canlandırmak için, teşvikte 6. bölgede bulunan Elazığ 4. Bölgeye alındı.

Yaşanan depremin ardından afet bölgesi olması istenen, ama yapılmayan bir deprem nedeniyle evi ve iş yeri yıkılan esnaflara hibe beklentisi boşa çıktı.

Bu yaşananlar karşısında çevre illerde yapılanlarla mukayese edildiğinde işte o söz tam olarak oturuyor,'SAHİPSİZ ELAZIĞ' diye.

İşte o sahipsizliklerden bazıları:

KUZOVA 32 YILDIR BİTİRİLEMEDİ

32 yıl önce başlanan Kuzova Sulama projesinde, 5 Cumhurbaşkanı, 9 Başbakan, 18 Hükümet,1 başkanlık, 4 firma değişmesine rağmen bitirilemedi.

1987 yılında yapımına başlanan, Kuzova sulama projesi 32 yıldır tamamlanmadı. Kuzova 1 etabının rantabıl olmadığını ifade eden yöre halkı, 2 etabın ise tamamlanmadığını pompalar ısınıyor gerekçesi ile kısmi su verildiğini söylediler. 3 Yıl boyunca elektrik bedelini DSİ’nin karşıladığı Kuzova sulama projesinde son bir yıla girildiğini ifade eden köylüler, Kuzova’nın akıbetinin de Uluova gibi olacağından endişe ettiklerini söylediler.

ULUOVA SULU TARIMI BIRAKTI

Elazığ'da 2004 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Uluova'nın sulanması için kurulan Eyüp Bağları Sulama Birliği, 2010 yılında ödenmeyen elektrik borcu nedeniyle kapatıldı. Çukurova’yı aratmayan Uluova susuzluğa mahkum edildi. Asırlık ağaçlar kururken, neredeyse sulu tarım yapılamaz hale geldi. Yaşanan sorun halen çözülemedi.

ŞORŞOR DERESİ ISLAHI BİTİRİLEMEDİ

Şehrin gelişimini birebir etkileyecek olan ŞORŞOR deresi projesi bu yılda mı kalacak acaba? diye sorular sorulmaya başlandı. Geçmişte yapmış olduğumuz ŞORŞOR UNUTULDU MU? haberimizin ardından o süreçte DSİ müdürü haberimize karşılık aynı gazete üzerinden bizlere cevap vererek 2020 içerisinde projenin gerçekleşmesi adına hiçbir sıkıntının olmadığını ve 2020 içerisinde projenin hayat bulacağını iletmişti. Daha sonrasında dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım muhtarlar ve birim müdürlerini bir araya getirerek mahallelerin sorunlarını birebir birim müdürlerine iletmesi adına güzel bir birliktelik sağlamıştı. O toplantıda 2020 yılı işaret edilerek projenin tamamlanacağı açıklanmıştı. Ancak  2020 gelmeden DSİ'de iki defa müdür değişikliği oldu. Her değişimde yıllardır başta Aksaray Mahallesi olmak üzere şehrin kanayan yaralarından olan ŞORŞOR deresi unutuldu. Yıllardır birçok sorunla boğuşan bu süreçlerde çok farklı sözler verilmiş olan mahalle halkı artık hiç bir sıkıntıyı kaldıracak gücü kalmadı.

ELAZIĞ'A HİBE VERİLMEDİ!

24 Ocak'ta yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremle yıkılan Elazığ'a yardım eli uzatıldı ancak, depremin etkisiyle darboğaza giren Elazığ esnafı için sadece geri ödemeli kredi imkanı sunuldu. Buna rağmen birçok esnaf, istenilen şartlar nedeniyle bu krediden faydalanamadı. Ayrıca esnaflara hibe verilmedi. Öte yandan Giresun'da yaşanan sel felaketinde mağdur olan esnaflar için devlet, 50 Bin TL hibe, 50 Bin TL kredi imkanı sağladı. Her iki şehir afetten mağdur oldu ancak devlet imkânları eşit olmadı.

ELAZIĞ 6. BÖLGEDEN ÇIKARILDI

Elazığ ekonomisi için vazgeçilmez olan teşvik sistemi de Elazığ'ın sahipsiz olduğunu bir kez daha gösterdi. 2016 yılında iş dünyasının baskısı ve talepleri ile teşvik sisteminde 6. bölge kapsamına alınan Elazığ, yeni bir düzenlemeyle 6. bölgeden çıkarıldı. Düzenlemeyle Elazığ'a yatırım yapmayı planlayan yatırımcılar devletin sağladığı bazı imkanlardan faydalanma imkanını kaybetti. Birçok sorunda olduğu gibi Elazığlı siyasetçilerin bu konuda da sessiz kalması Elazığ'ın sahipsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Anahtar Kelimeler:
SAHİPSİZ ELAZIĞ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol