Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler türkiyede deprem yenıufuk yeniufuk gazetesi

Bu haber kez okundu.

“Siraz ve Tatlı Su Kefalı İçin Çalışmalarımız Devam Ediyor”

Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Özkan Özbay, Gazetemiz Günışığı’na ziyarette bulundu…

Ziyarette açıklamalarda bulunan Enstitü Müdürü Özkan Özbay, son dönemde yetiştiricilik anlamında, üretim ve balıklandırma projelerinde atağa kalktıklarını belirterek, balıkçılığın ve sektöre faydalı olacak güzel gelişmelerin olduğunu ifade etti.

Sivrice’de mikro plastiklerin tespiti ile ilgili bir projenin başlangıcını yaptıklarını ve bu TÜBİTAK Projesi’ne büyük önem verdiklerini aktaran Özbay;  “Biz Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü olarak son dönemde yetiştiricilik anlamında, üretim ve balıklandırma anlamında projelerimizde bir atağa kalktık. Yakın zamanda Sivrice’de TÜBİTAK Projesi’nin başlangıcını yaptık. Bu TÜBİTAK Projesi  günümüzün sorunu olan Sivrice’de ki mikro plastiklerin tespiti ile ilgili bir proje. Tabi mikro plastiki nedir? Kısaca özetlersem gözle görülmeyecek kadar küçük plastiklerin suyun içerisinde bulunma oranını, çeşidi, türü ve nedenini  araştırıyoruz. Tabi, günümüz şartları için çok önemli bir proje olarak kabul ediyoruz. “diye konuştu.

*ÖLEN BALIKLARIN YERİNE BİNLERCE KAT FAZLASINI SUYA KOYACAĞIZ…

Sivrice’nin mevcut balık türü Siraz’ın yanı sıra Tatlı Su Kefalı yavruları konusunda da testlerin devam ettiğini ve ölen balıkların yerine binlerce kat balığı suya bırakacaklarını ifade eden Özkan Özbay ; “Bir de bizim Meşeli yolunda ARGE Üretim Tesisimiz var. 9 Dönüm arazi üzerine kurulmuş. Enstitü tarihimizde ilk defa geçen yıl 2 Milyon 450 Bin adet pullu sazan, önelciği Elazığ olmak şartıyla, Elazığ’a ve çevre illerdeki baraj göllerine ve doğal göllere balıklandırma amacıyla bıraktık. İnşallah bu sene de devam ettireceğiz. Tabi bu senen bizim için farklı bir mutlu gelişme oldu. Türkiye’de ilk defa siraz ve tatlı su kefalı  yavruları aldık. Onları büyütüyoruz. Bu balık türlerimizi de balıklandırma amacıyla bırakacağız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. İlimizde bir ilk. Balıklandırma amaçlı ilk kez olacak. Bu Siraz dediğimiz balık türü Sivrice’nin mevcut balığı. Tabiri caizse ölen balıkların yerine binlerce kat fazlasını suya bırakacağız. Tatlı Su Kefalı içinse ilk defa yavrusunu alıp besleme, şuanda bizim arkadaşlarımız testte. İnşallah bu güzel gelişmeler balıkçılarımıza ve sektöre fayda sağlar.” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol