Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yerelhaber yenıufuk yeniufuk gazetesi

Bu haber kez okundu.

ÜNİVERSİTE Mİ, VİLLA MI?

Arslan, Günışığı'na yaptığı açıklamada, kamu kurumlarına tahsis edilen arazilerin Hazine arazisi olduğunu, ilgili bakanlıkların üst düzey kamu yararı olması halinde bu arazileri ilgili yasalar çerçevesinde değerlendirme yetkisine sahip olduğunu kaydetti.
Üniversiteye tahsis edilen Kesikköprü mevkiindeki arazinin de Hazine arazisi olduğunu belirten Arslan,

"Üniversite alanının belediyeye veya bakanlığa tahsis edilmesi konusunu değerlendirirsek ancak şunu diyebiliriz; Afet kapsamında daha üstün bir kamu menfaati söz konusu olursa buna kimsenin diyebileceği bir şey yok.Bahiskafası ile gerçek anlamda mobil özelliği ile hangileri öğreneceksiniz. Ama bir yerleşim alanı planlanıyorsa, yeni bir uydu kent tasarlanıyorsa bunu tartışmak en doğal hakkımız." diye konuştu.

Arslan, açıklamasında şunları kaydetti:

"BAHSETTİĞİMİZ ARAZİ DEĞERLİDİR"

"Kesikköprü arazisi Fırat Üniversitesi'ne tahsis edilmiş ve mevcut imar planımızda da üniversite alanı olarak işlenmiş bir arazidir.  Fırat Üniversitesinin oluşturulduğu koşullarda, o dönemlerde üniversite olsun diye devlet tarafından kamulaştırılmıştır. Hatta bu arazilerin bir kısmı üniversite yapılsın diye vatandaşlar tarafından bağışlanmıştır. Üniversitelerin bu arazileri diğer kamu kurumlarının arazileri gibi Hazine adına olur. Üniversitenin kendi kurumsal adına bir arazisi yoktur. Birçok kurumun da yoktur. Hazine adına olur. Ancak kullanım amacına yönelik kuruma tahsis edilir. Kesikköprü arazisi de Fırat Üniversitesi'ne tahsis edilmiştir. Bahsettiğimiz araziyle ilgili yer değerlidir. Çünkü Malatya Yolu üzerinde ve şehrin gelişim aksı üzerindeki bir arazidir. Birçok zamanlarda çeşitli nedenlerle üniversite arazisi gündeme geliyor."

"FIRAT ÜNİVERSİTESİ ELAZIĞ'IN EN BÜYÜK MARKA DEĞERİDİR"

Biz Elazığ'da yaşayanlar olarak şunu biliyoruz; Fırat Üniversitesi Elazığ'ın en büyük değeridir. En büyük, en önemli kurumudur. Marka değeridir. Uluslararası bir kuruluştur. Bilim yuvasıdır. Biz üniversitemizin eksik olan fakültelerinin mutlaka açılması, şehrimizin üniversite anlamında daha ileri aşamaya taşınmasını istiyoruz.

ARAZİ ÜNİVERSİTE KAMPUSU OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

Bu anlamda elimizde şöyle bir fırsat var; elimizde arazimiz var. Yeterli arazimiz var. Şuanda bizim beklentimiz, üniversitenin boş olan arazilerinin biran önce yine üniversite alanı olarak oluşturulmalı. Elazığ'a bir şey kazandıracaksak asıl önemli olan budur. Üniversitemizi geliştirmeliyiz. Her türlü bütün yatırımların, bütün ekonomik gelişmelerin arkasında üniversite var. Üniversite bugüne kadar bir şey yapmadı. Siyasilerden ve şehir dinamiğinden beklenen, üniversitenin bu alanının değerlendirilmesi olmalıdır. Bu alanı amacına uygun olarak yani üniversite kampüsü olarak değerlendirilmelidir. biz bunu istiyoruz."

"ELAZIĞ'IN TAMAMI ÜNİVERSİTE ŞEHRİ OLABİLİR"

Şuanda konuşulan şudur; Deniliyor ki 'üniversite bu araziyi bugüne kadar yapmadı. Bundan sonra da yapmaz.' Biz de diyoruz ki yapsın. Elazığ depremde hasar görmüş. Ne diyoruz, sadece bina olmayacak. geleceğe yönelik olarak insanların yaşamını sürdürebilmesi için, şehir psikolojisinin pozitif gelişebilmesi için yatırımları, istihdamlara ihtiyacı var.Sadece bina değil. Burada en önemli unsurlardan birisi de üniversitedir. Eğitim yuvasıdır. 40 Bine yakın öğrencisi var. Bunun daha fazla olması arzu ediliyor. Elazığ'ın tamamı üniversite şehri olabilir. Bu potansiyeli var. Elazığ'ın gelişim trendinde en başa üniversiteyi koyuyoruz. Daha sonra turizmi, hayvancılığı, tarımı, ulaşım lojistiğini koyuyoruz. Ekonomik anlamda potansiyellerimizi burada değerlendirdiğimiz zaman üniversitemiz en başta gelen bir faktör oluyor."

SİYASİLER BUNU DİYEMEZ!

"Üniversite, o arazide bir şey yapmadı, asla yapmayacak fikrini kim diyebilir? Siyasiler bunu diyemez. Siyasiler bunu derse, biz şunu sorarız; 'Siz niye yapmadınız? Niye bugüne kadar üniversitenin gelişmesini neden sağlamadınız. Niye bugüne kadar üniversitenin bu araziye yeni fakülteler açmasını sağlamadınız?' deriz. Çünkü sadece rektörlüğün veya üniversite senatosunun işi değil. Buradaki tüm sivil yerel dinamiklerin de işidir aynı zamanda."

"KANUNA GÖRE, KAMU ARAZİLERİ DAHA ÜST KAMU MENFAATİNE TAHSİS EDİLEBİLİR"

"Konum olarak bahsedersek, bugün gündemde olan arazi Malatya'ya giderken sol tarafta kalan kısımdır. Bu arazi mevcut imar planında 474.700 m2'dir, yani 47 Hektardır. Şuandaki mevzu nedir? Biz bir afet yaşadık.  Afet vesilesiyle gerek 7269 sayılı afet yasası, gerekse 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasasında rezerv alanı diye bir kavram var. Rezerv alanı olması şunu doğuruyor; ister mera olsun, ister orman olsun, hatta askeri alanlar olsun, afet anında, risk durumunda buralarla ilgili tasarrufta bulunulabiliniyor.

Bunun amacı şudur; Eğer daha üst bir kamu menfaati söz konusu olursa, afet gibi insan hayatı gibi bir konu söz konusu olursa, devlet bununla ilgili tüm kaynaklarını seferber eder. Kamuya ait bir mülk, daha üst bir kamu hizmetine tahsis edilmek amacıyla afet kapsamında değerlendirilebilir.

Bir üst perdeden düşündüğümüz zaman, eğer bir kamu alanına el konulacaksa veya bir kamu alanı amacı dışında kullanılacaksa daha üst kamu menfaati gerektiren bir husus olduğu zaman, örneğin afet var; bu afette insanların acil konut ihtiyacı var. Daha üst kamu menfaatine tahsis edilir. Mantalite budur. Bu alanlar alınacak, keyfi kullanılacak değildir. Üniversiteden daha üst bir kamu menfaati söz konusuyla üniversite alanına el atılabilir. Kanun buna müsaade ediyor. Tabi başka alan yoksa."

ARAZİ BELEDİYEYE TAHSİS EDİLDİĞİ ZAMAN NASIL BİR MANZARA OLUR?

Bahsettiğimiz bu alan mevcut imar plan sınırımızın en batı ucundaki bir alandır. Bu alan, yapılaşma alanlarımızdan oldukça kopuk, şehir merkezinden kilometrelerce dışında, en yakın ticari alana bile en az 1 km mesafede bir alandır. Bir afet anında yıkılan alanların yerinde dönüştürülmesi gerektiğini biz söylüyoruz. Çünkü oradaki mülkiyetle ilgili soruna çözüm ulaştırmanız lazım. Mevcut yerindeki alanlar dururken şehrin imar planı dışındaki bir alan değerlendiriliyor.  Bu çok gerekli ise, üstün bir kamu menfaati varsa bunu herkes anlayışla karşılar. Belediye de bizim, üniversite de bizim. İki kurum da Elazığ'a hizmet eden kuruluşlar. Peki belediyeye tahsis edildiği zaman nasıl bir manzara olacak? Belediye oraya hizmet binası mı yapacak? Belediye oraya kamunun toplu olarak istifade edeceği bir tesis mi yapacak? Söylenen bu değil."

ÜNİVERSİTE Mİ, VİLLA MI?

"Üniversite alanının belediyeye veya bakanlığa tahsis edilmesi konusunu değerlendirirsek ancak şunu diyebiliriz; Afet kapsamında daha üstün bir kamu menfaati söz konusu olduğundan buna kimsenin diyebileceği bir şey yok. Ama bir yerleşim alanı planlanıyorsa, yeni bir uydu kent tasarlanıyorsa bunu tartışmak en doğal hakkımız. Bu noktada birinci soruyu sorarız; Bu, üniversite alanında daha üstün bir kamu hizmeti midir? Üniversite alanı olarak tahsis edilen bir yer villa kent yapılırsa, bu daha üst bir kamu çıkarı mıdır? Bu alanda üniversite olması mı daha iyi, yoksa villa alanı olsa daha iyi? Bunu tartışmamız lazım."

"BELEDİYE BURAYI PARSELLEYİP, SATAMAZ"

Eğer, belediyeye kaynak gerekiyorsa, burası asla bu anlamda eğer afet dolayısıyla tahsis amacı değiştirilen bir yer ise asla sadece maddi kaynak karşılığında kullanılabilecek bir alan olamaz. Mevzuat buna müsait değil. Belediye burayı parselleyip, satamaz. TOKİ de bunu yapamaz. Kullanım amacı sadece rezerv alanı olabilir. Onun dışında bir şey yapılamaz. Gerek mevcut planlı alanımız, gerek yerleşim alanımızın yakın civarındaki tüm kamu arazileri zaten rezerv alanı olarak tahsis edildi. Biz şunu bilmek istiyoruz; Rezerv olarak ne kadar bir alana ihtiyacımız var ve bu alanımız karşılanmadı mı? Ne kadar bir alana daha ihtiyacımız olacak?"

Anahtar Kelimeler:
ÜNİVERSİTE MİVİLLA MI?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol