Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI suriye ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI

Bu haber kez okundu.

YERALTI BARAJI

Elazığ'ın Baskil İlçesi'nde kayısı bahçelerinin sulama suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan Gemici köyü yeraltı barajı, kayısı üreticilerinin imdadına yetişti.

Kayısı üreticileri artık bir bedel ödemeden bahçelerini sulayabiliyorlar.

Elazığ İl Özel İdaresi, Brezilya ve Japonya ile bazı Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde yeraltı suyunu depolamak için başvurduğu yeraltı barajı yöntemini Baskil'de, kayısı bahçelerinin sulama suyu ihtiyacını karşılamak için yapmaya başladı. Gemici Köyü'nde, köylülerin de desteğiyle 2012 yılında yapılan yer altı barajından, kayısı üreticileri bedelsiz olarak faydalanıyor.

Gemici ve Deliktaş köylülerinin yararlandığı yeraltı barajında depolanan suyla 2 bin 500 dekar alanda, 30 bin kayısı ağacı sulanıyor.

BÖLGENİN İLKLERİNDEN

Elazığ İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve il özel idaresi tarafından yaptırılan ilk yeraltı barajı olma özelliği de taşıyan Gemici yeraltı barajını köylülerin kayısı bahçelerini sulamasına büyük katkı sağladığını ifade eden köy muhtarı Ali Aydemir Hardi çayı üzerinde kurulan yeraltı barajının bölgede yapılan ilk baraj olduğunu belirterek, “Baskil su havzasının yarısının suyunun geçtiği Hardi çayı üzerinde 37 metre derinlikte kanal açılarak killi toprakla sıkıştırılarak önüne bent yapıldı.

Yaklaşık 17 metre dolan sular yine yer altından borularla sulama alanlarına gönderildi.

Su kendi cazibesiyle gidiyor özellikle kış ve bahar aylarında yer altında biriken sular yaz mevsiminde sulama zamanlarında kullanılıyor, herhangi bir elektrik sarfiyatı yok kendi cazibesiyle akıyor.

Büyük bir bölge bu baraj suyundan bedava yararlanıyor.” dedi.

300 BİN METREKÜP SU DEPOLANIYOR

İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan Gemici Köyü yeraltı barajında 300 Bin metreküp su biriktirme kapasitesinin olduğu ve kayısının yoğun su tükettiği mevsimde saniyede 100 litre su verileceği ifade edildi. Yer altı barajının derinde alüvyon suyun depolanması ve belli dönemlerde kontrollü bir şekilde verilmesinin sağlandığı belirtildi. Geniş alana sahip olan Hardi Çayında kurulan yeraltı barajının 36.5 metre alüvyon derinliği olduğu, bu derinlikte 300 bin metreküp su biriktirme imkanı olduğu kaydedildi.

Bölgede, il özel idaresi tarafından yaptırılan pompaj tesisi, sulama kooperatifi tarafından işletilen yeraltı barajı 14 bin 210 dekar alanı suluyor. 1.500 dekar alanın ise bedelsiz sulandığı öğrenildi.

Anahtar Kelimeler:
YERALTI BARAJI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol