Günlük yaşamımız içerisinde en fazla sıkıntısını çektiğimiz konulardan biri örnek olma ve örnek alma konusudur diye düşünüyorum. Örnek olmak zor örnek almak kolaydır,örnek olmak bedel ister örnek almak bir nevi hazıra konmak gibi bir şeydir. Örnek alanlar bir süre sonra örnek olma sürecine gireceklerdir, işte bunların bedel ödeme süreci o zaman başlayacaktır.  

Sözlükteki örnek tanımı; Benzeri yapılacak olan, benzetilmek istenen rol model diye tanımlanıyor.

Örnek birkaç çeşit olabilmektedir ve bunları hayatın içinde sıkça görmekteyiz. 

-İyi örnek.

- Kötü örnek.

-Faydasız ve zararsız örnek.

İyi örnek; Bu İnsanların nesli hayli azaldı,etrafımızda çevremizde örnek gösterebileceğimiz kişi sayısı mumla bile bulunmuyor.

Örnek olabilmek için örnek değerlerimiz olmalı,bu değerler evrensel İnsani ve İslami değerlerdir. Bir komşuya bir tas çorba ikram etmek, Dünyanın her yerinde bir değerdir aynı zamanda İslam içinde bir değerdir. İyi örneğin bu kadar azalmasının temel nedeni?değerimizi kaybettik mi iyi örneğimizi de kaybederiz.

İyi örneği besleyen en önemli iki unsur vardır,bunlar değer ve sözün gücüdür. Değer ve sözün gücünün yanına ahlaklı ve adaletli olmayı da eklediniz mi örnek çıkmaya başlar yeterlimidir değildir.

                                                                                   

Kötü örnek; Kötü örneklerin ilkleri vardır, kötü bir işe örneklik ediyorsan senden sonra bu işi yapanların bir kısım vebali de senin üzerinedir. Kötü örneğin en önemli iki unsuru benlik ve haz almaktır. Benliği ve haz alma duyguları kendisini yönetmekte kişi tutkularının esiri olmuş takındığı tavır, Dünya yansa umurum da değil ben yumurtamı pişiririm. Kötü örnekte ehliyet liyakat, şura, adalet ve ahlak yoktur.

                                                                                                                     

Faydasız ve zararsız örnek; Bu alan genelde çok laf üreten hiç örneklik üretemeyen alandır. Sözün gücünü kendi üzerinde bile hissetmeyen çok iyi konuşan,konuştukça söylediklerinin tam tersini yapan, samimiyetsiz tek derdi tribünlere oynamak olan bir tavır içinde. Aklıselim kişiler üzerinde ne faydaları nede zararları olabilir.

-Din adamı konuşuyor örnek yok.

-Siyasetçi konuşuyor örnek yok.

-Eğitimci konuşuyor örnek yok.

-Tıp uzmanı konuşuyor örnek yok.

-Anne baba konuşuyor örnek yok.

-Spor adamı konuşuyor örnek yok.

Bu kadar yokları yok etmeden sözün gücü nasıl yerini bulacak. Örnek olmadı mı gençliğin neleri örnek aldığına hep birlikte şahit olmaktayız. 

Bu topraklar sözün gücünün, gücün sözünü yendiği bununla değer bulup böyle yaşayanların topraklarıdır. Sözün gücü bu toprakların tohumudur, onun için bereketlidir her dönem meyvesini vermiştir. Sözün gücünü söyleyen yiğitler oldukça bu hep böyle devam edecektir. Gerçekten sözün gücüne inanan örneklere çok ihtiyacımız var. 

Tam tersi olan gücün sözünü düşünmek bile istemiyorum.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol