Yeni Ufuk Gazetesi - Elazığ Haberleri - Haberler

SAĞLIK AĞIZDA BAŞLAR

ELAZIĞ GÜNCEL

Beyaz İnci Diş Kliniği Hekimi Betül Sayıbakan, “ Ağız sağlığına önem verilmelidir. Birçok insan önemsemiyor, ağız sağlığını bir şey olmaz düşüncesi var fakat ağız direk vücuda geçiş yoludur .” dedi.

Ağız ve diş sağlığı büyük, küçük herkesin hassasiyetle durması gereken bir konu. En yaygın ağız sağlığı sorunları arasında yer alan, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları birçok yetişkini etkiliyor. Ancak özellikle doktor kontrolleri, pandemi nedeniyle ihmal edilen konuların başında geliyor. Bu süreçte yaşanan ihmaller ne gibi sıkıntılar doğurabilir? Etkili ve doğru bakım için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Diş Hekimi Betül Sayıbakan Gazetemiz okurları için anlattı…

Beyaz İnci Diş Kliniği Hekimi Betül Sayıbakan, “ Diş kontrollerinin aksatılması, Kalp hastalığı gibi bir çok hastalığa kapı aralıyor, sağlıksız beslenme de diş kayıplarını arıttırıyor” diyerek uyarılarda bulundu..

DİŞ ÇÜRÜKLERİ KALBİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Ağız hijyeninin aksatılması halinde bakterilerin ağızda kolayca ürediğini ve bununda diş çürüklerini artırdığını dile getiren Sayıbakan, çürük dişlerin sadece diş kaybına değil, kalbi de olumsuz etkilediğini kaydetti.

Diş Hekimi Sayıbakan; ''Çürük dişler kalp rahatsızlığını çok tetikliyor. Bakterilerin ağızdan vücudumuza geçiş yolu var. Hatta biz özellikle, kalp hastalıklarının ağız hijyenine daha fazla dikkat ediyoruz. Kalp rahatsızlığını daha çok şiddetlendirmesin. Bu hamiller için de geçerli. Aslında kısacası genel olarak birçok hastalığı etkiler. Bu nedenle ağız sağlığına önem verilmelidir. Birçok insan önemsemiyor, ağız sağlığını bir şey olmaz düşüncesi var fakat ağız direk vücuda geçiş yoludur. Dikkat etmek lazım.''dedi.

PANDEMİ, DİŞ BAKIMI VE TEDAVİSİNİ AKSATTI

Dr. Sayıbakan, Koranavirüs nedeniyle diş hekimlerine gitme konusunda yaşanan çekingenliğin, diş çürüklerinin sayısının ilerlemesine ve bu nedenle oluşan sağlık sorunlarını da beraberinde getireceğini söyledi.

Pandemi döneminde birde psikolojik olarak diş sıkmanın çok yaygınlaştığını ifade eden Sayıbakan, diş sıkmanın aşındırma yaptığını bununda çürüğe ve ileri derecede problemlere sebep olacağına vurgu yaptı.

Sorunların erken dönemde teşhis edilmesi için ağız ve diş sağlığı kontrollerinin yapılmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Sayıbakan, etkili ve doğru bakım için şunları söyledi, '' Mutlaka günde 2 kere diş fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı, diş ipini kullanmak çok önemli. Fırçanın ulaşamadığı gıda birikintilerini temizliyor.

Diş ipi ağız kokusunu da çok iyi geliyor.

En az yılda 1 kere dişler kontrol edilmeli, beslenmeye dikkat edilmeli, karbonhidrat çok olursa, buda diş çürüğünü tetikler.

Özellikle çocuklarda ağız sağlığında beslenmenin çok büyük önemi var.

Çünkü süt dişleri çürüğe daha çok yatkın oluyor. Karbonhidrat dediğimiz yiyecekler, çikolata gibi yiyeceklerin tüketimi azaltılmalı.

En azından bu yiyecekler yenildiği zaman üzerine süt , peynir gibi şeyler tüketilmeli. ''

AĞIZ KOKUSUNUN NEDENİ BAKTERİLERDİR

Diş Hekimi Betül Sayıbakan, ağız kokusunu da değinerek, '' Ağız kokusunun nedeni bakterilerdir.

Genetik etkisi de var. Fizyolojik dediğimiz ağız kokusu var.

Bu sabahları kalktığımızda olan koku fırçaladıkça geçiyor.

Rahatsız edici şekilde artış gösteren ağız kokusu vardır.

Bunun çeşitli tedavi metotları var.

Dil fırçalamayı öneriyoruz, dil kazıyıcılar var eczanelerde satılıyor.

Düzenli olarak dişi fırçaladıktan sonra dil kazıyıcıyla dilin üzerinden geçersek daha iyi olur o kokuyu azaltır.

Çok fazla kahve, çay, baharatlı yiyecekler ağız kokusunu artırır. '' diye konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.