Yeni Ufuk Gazetesi - Elazığ Haberleri - Haberler
2022-11-17 10:31:08

ELAZIĞ’IN PLAKASINDAKİ MANEVİ İŞARETLER

Aydın ÇAVAK

17 Kasım 2022, 10:31

Yaşadığımız şehrin güzel sırlarla dolu olduğunun farkında mıyız? Güzel ülkemin şehirlerinden biri olan ELAZIĞ diğer illerimizden hiç birisinde olmayan güzel sırlarla dolu.

Sabahın bir vaktinde daha önce hatırıma gelmeyen bazı güzelliklerin Elâzığ’a ait olan 23 plakasında olduğunu düşündüm.

Tevafuk o ki, bu güzellikler diğer plakalarımızda yok. Merak etmeye değer olan bu güzellikleri paylaşmak istedim.

Bununla da yetinmedim.

Güzelliklerin farkına vararak sosyal hayatımızda ne kadar yer aldıklarının muhasebesini yapmak istedim.

Birileri zorlama bir düşüncenin ürünü şeklinde değerlendirebilir.

Hiç de öyle değil. Herkesi bu rakamsal güzellikleri keşfetmeye davet ediyorum.

Sabırsızlandığınızı hisseder gibi oldum.

Peki, nedir bu güzellikler?

İzah ettiğimde diğer illerimizdeki kardeşlerimiz yanlış tevil etmesin.

lerimiz arasında ayrımcılık yapma amacımız asla olamaz.

Bunu da peşinen belirtmiş olayım.

Ayrımcılıktan Rabbime sığınırım. Efendimizin kesin emri ‘’Irkçılık yapan bizden değildir’’ emri varken, ayrımcılığa gitmem mümkün mü?

Lütfen! Sosyolojik bir bakış açısıyla değerlendirelim:

Elâzığ’ımızın 23 plakasındaki rakamlar 2 ve 3 tür. Matematiksel olarak büyükten küçüğü çıkardığımızda 3-2 =1 Bu çıkan sonucun bizi voktan var eden taş yapmayıp insan olarak yaratan eşsiz ve tek olan rabbimize işaret oluğunu düşündüm. 3+2 = 5 Bu çıkan sonucun inancımızın temeli İslam’ın temel şartları ve bir Müslümanın yerine getirmek zorunda olduğu 5 vakit Namaza işaret ettiğini düşündüm. e3x2=6 İnancımızın temeli olan iman esaslarına işaret ettiğini, 3/2 =Olmaz. İlahi kudret tektir. Çıkan sonuç buçuklu olacağından ilahi kudretle bağdaşmaz. 23 rakamını bütün olarak düşündüğümüzde de insanın yaratılışına işaret ettiğini. Yaratılış gerçeğimiz olan 23 dişi 23 erkek kromozomdan oluştuğumuz bilimsel bir gerçeklik. Kâinatın iftihar tablosu olan Efendimiz sav e gönderilen ilahi rehberimiz olan kur ’anın 23 yılda tamamlanmış olması da ayrı bir güzellik. Efendimiz sav in toplamda 23 yıllık bir peygamberlik yaptığına işaret ettiğini 23 sayısını ayrı ayrı ele adığımızda:2 sayısının Teyemmüm farzına 3 sayısının da Guslün farzına işaret ettiğini 23 rakamını sağdan sola okuduğumuzda 32 rakamının halk arasında yaygın olan 32 farza işaret ettiğini. 23 rakamı asal sayı olduğundan başka bir sayıya bölünemeyeceğini düşündüğümüzde bunun da Toplumsal bütünleşmeye işaret ettiğini düşündüm. Yüzlerce terör olayına rağmen birçok ilimizin yol kavşağında yer alan Elâzığ’ımızın Toplumsal bütünleşmesini koruduğu sosyolojik bir vakıadır. İspartalı kardeşlerimizin bu rakamlar bizde de var diyebilirler. Peşinen ifade edeyim 23 kromozom ve de Efendimizin 32 yıl nübüvvet yapmadığı düşünüldüğünde Isparta’mız ifade edilen plakadaki işaret edilen güzelliklere ortak olamıyor. Birazcık zorlama düşünme egzersizi olacak 23 sayısını oluşturan rakamları çarp ve topla: 3x2=6,3+2=5 oluşan bu rakamları da kendi aralarında çaptığımızda 6x5= 30 Bununda efendimizin dava arkadaşları olan halifelerimizin hizmet sürelerine işaret ettiğini düşündüm. Tespit ettiğim bu güzelliklere bir işaret daha 23 rakamı 2 rakamdan oluşuyor. Baştan iki rakamı aldığımızda 12 son tespitim 11 rakamı ikisini topladığımızda 23 elde ediyoruz. Bu kadar tevafukun rastgele olduğunu kimse düşünmemeli… Manevi güzelliklere işaret edilmesi ebette önemli. Daha da önemlisi bu güzelliklerin sosyal hayatımızda ve düşünce dünyamızda yer alıp almadığı daha önemlidir. Rabbimizin emri olan namazla bağlantın yoksa ilahi rehber olan kur ‘anla yolların buluşmuyorsa ve yine ilahi rehberin tercümanı olan Efendimizle irtibatın yoksa işaret edilen bu manevi güzelliklerin anlam ve önemini kavrayamazsın. İşaret edilen, bu güzellikler manevi sorumluluk gerektirir. Kaleme aldığım bu makalemin de başta nefsimin ve kardeşlerimizin uyanmasına vesile olmasını rabbimin eşsiz merhametinden bekliyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.