Yeni Ufuk Gazetesi - Elazığ Haberleri - Haberler
2020-03-22 14:57:10

NEVRUZ

Gürhan Gürses

22 Mart 2020, 14:57


Nevruz yeni gün demek. Farsça bir sözcük; nev yeni demek ruz ise gün… Baharın gelişi manasındadır. Toprağın canlanışı demektir. Yeniden doğuşudur yeryüzünün. Canlı bomba değildir nevruz, top tüfek hiç değildir. Sivilleri hedef alan bir saldırı değildir nevruz. Kardeşliktir nevruz, düşmanlık değil; güzelliktir çirkinlik değil! Barıştır nevruz, savaş değil.

Mevlana gibi yeni şeyler söylemek lazım. Bugüne kadar savaş tamtamlarını, kavga seslerini, hamasi çığlıkları çok duyduk. Öfke tohumlarının atıldığı ve fideye durduğu bir zamanda barışın çiçeğini sulamak ve yeşertmek herhalde dışarıdakilerin işi değil bu coğrafyada yaşayan insanların işi olsa gerek.

Fikirlerimiz yarışsın,hislerimiz yeşersin, ülkem hep birlikte gelişsin.
“Her gün bir yerden göçmek ne iyi
Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş.
Her gün bir yere konmak ne güzel,
Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş.
Dün de beraber gitti cancağızım,
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.
Ne kadar söz varsa düne ait,
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım”

Nevruz yeni gün demek. Farsça bir sözcük; nev yeni demek ruz ise gün.
El ele kol kola; dil dile, din dine yürümeliyiz cemre misali insanların fikrine, gönlüne. Açmalıyız yediveren gül gibi ren renk, koku koku. Dal dal olmalıyız, Türk’ü Kürt’ü Laz’ı Çerkez’i ile. Köklerimizi salmalıyız ülkem coğrafyasının dört bir yanına. Elalem birlik neymiş görsün. Elalem bahar neymiş anlasın.

Çiçeklerimiz var birbirimize sunacağımız. Yemişlerimiz var birlikte yiyeceğimiz. Çocuklarımız var beraber oynayacak olan. Çeşmelerimiz var aynı tastan su içeceğimiz. Türbelerimiz var kol kola duaya duracağımız. Camilerimiz var saf saf namaz kılacağımız.

Başkası dost değildir bize. Komşuyuz, akrabayız, dostuz, arkadaşız. Bu coğrafyanın ekmeğini yemişiz, suyunu içmişiz, toprağına yüz sürmüşüz. Aynı takımını tutmuşuz ele güne karşı. Kız almışız kız vermişiz birbirimize. Aynı küfrü dilimize dolamışız. Aynı esprisine gülmüşüz, aynı acısına karalar bağlamışız. Aynı virüsle uğraşmışız, aynı çığın altında kalmışız, aynı depremde yardıma koşmuşuz. Uğruna savaşmışız bu ülke için, vurmuşuz vurulmuşuz. Bir tarih yaratmışız en şaşaalısından hem.

Nevruz geldi, barışa uzansın istiyorum kalpler, huzura atılsın istiyorum sloganlar, gülen çocukların hatırına kutlansın istiyorum bayramlar. Ölmesin tek bir insanı bu ülkenin, yok yere, nahak yere hem de… Yeşersin bir nevruz çiçeği gibi boy boy açılsın Anadolu’da kardeşliğin remzi… Kaç bin yıl yaşadık beraber, kaç bin yıl daha yaşayacağız kim bilir? Nevruz yeni bir umut olsun istiyorum Türkiye’mde. Herkes kendi kimliği ile Türkiye çatısı altında dostça kardeşçe yaşasın istiyorum. Kilise’de, Havra’da, Sinagog’da, Cami’de, Cem evi'nde ibadetini yapsın özgürce. Tek çarpsın yürekler, insanı esas alsın cümle zatlar.

Nevruz gelsin kurulsun şöyle, yeni şeyler söylesin artık. Karnımız tok hamasi sözlere, veciz nutuklara sırtımız pek artık. Anlatacaksa güzel günlerden dem vursun. Güzel insanlardan bahsetsin; kavgasız gürültüsüz. Mutlu bir yarına inandırsın bizleri. Kutlu bir aydınlığa çıkartsın ülkemizi.
Nevruz gelecekse böyle gelsin, işte şöyle diyelim bizlerde.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.