Öne Çıkanlar KENT MEYDANI VE YER ALTI OTOPARKI PROJESİ HİZMETE HAZIRLANIYOR Rektör Göktaş Fakülteleri Ziyaret Etti yaz sıcaklıkları YENİCELİ KEMALE ANMA PROGRAMI DÜZENLENECEK Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi satın alınacaktır

Bu haber kez okundu.

AH BÜROKRASİ AH!

‘Yeni Sanayi Sitesinin, Nuralı - Kara Yazı mevkiinde inşa edilmesi gerektiğini belirten Oto Onarımcılar Oda Başkanı Mustafa Alanbay, günün şartlarına ve son yüz yıla hitap edecek şekilde hazırladıkları projelerinin bürokrasiye takıldığını belirtti. Alanbay düşünülen yerin köylülerin tarım arazisi ile mera alanı olduğu için mümkün olmadığının altını çizerek zaman kaybetmenin bir anlamının olmadığını söyledi.

EN UYGUN YER ÇAMYATAĞI

Oto Onarımcılar Oda Başkanı Mustafa Alanbay,  2. Sanayi Sitesi projesinin deprem sebebiyle rafa kaldırıldığını dile getirerek,  Bakanlığın seçtiği 9 pilot illerin arasında Elazığ’ın da olduğunu kaydederek; şehir merkezinde mevcut sanayi sitesine alternatif yeni bir sanayi sitesinin şehir dışında yapılması talimatını vermişti dedi. Bundan dolayı 2019 yılında bir kooperatif kurduklarını belirten Alanbay, önce Galericiler sitesinin yan tarafını düşündüklerini ancak yaşanan 2020 depremiyle askıya aldıklarını söyledi.

BU ALAN ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTIK

Depremden sonra düşündükleri alanın TOKİ tarafından konut alanı olarak kullanıldığını bunun için de yeni bir hazırlığa başladıklarını söyleyen Başkan Alanbay, yeni sanayi sitesi için de en uygun yer olarak Çamyatağı olarak bilinen Nuralı – Karayazı mevkii olduğunu ve çalışmaları bu alan üzerinde yoğunlaştırdıklarını kaydetti.

NE YAZIK Kİ BÜROKRASİYE TAKILDIK

Zira bu alanın atıl durumda olduğunu, mera özelliğini kaybettiğini üstelik de tarım arazisi olarak da kullanılmayan ve 2. OSB’nin burada ilan edildiğinin altını çizen Başkan Alanbay, böylesine stabil bir alan varken ve de projemiz hazırken mera alanına yeni bir sanayi sitesinin yapılmak istenmesine bir anlam veremediklerini söyledi. Bu alan üzerinde hazırlıklarını yaptıklarını, bu bölgenin aynı zamanda tüm meslek gruplarına yetecek genişliğe sahip olduğunu belirten Alanbay; “Müracaatlarımızı yaptık ama ne yazık ki bürokrasiye takıldık.” dedi.

TARIM ARAZİSİ ÜZERİNE OLMAZ

Alanbay, Belediye başkanı ve sanayi esnafının temsilcisi olmayan bazı kişilerle bir kooperatif kurulduğunu belirtti. Bu kişilere sonradan sanayi sitesi mevcut kooperatifi içerisinde bir yer verildiğini ve bu işe meşru bir zemin hazırlanarak meşrulaştırıldığını söyleyen Alanbay şunları kaydetti, “Dediler ki biz projeyi Malatya yolu üzerinde Hankendi'de yapacağız. Bu Malatya yolu dedikleri yer yoldan 5-6 kilometre içeride,  kaynak suyunun olduğu ve köylülerin tarım arazisi ile hayvan otlatmak için kullandıkları bir alan.’’

VATANDAŞ GERÇEKLERİ BİLMİYOR

"1 milyon dekarlık bir bölgeye kurulacak olan 2. Sanayi Sitesi için etrafı kapalı bir bölge" diyen Oto Onarımcılar Oda Başkanı Mustafa Alanbay bu arazinin etrafını açmanın, büyütmenin ve sektörel bir hale getirmenin çok zor olacağını da ekledi.

OSB’NİN YANINDA OLMASI ŞART

Başkan Alanbay, şehrin doğudan batıya doğru geliştiğini ve tarım arazilerinin işgal edilip sanayiye çevrilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Daha uygun bir yer varken ısrarla neden buraya yapılmak istendiğini anlamadıklarını ifade eden Başkan Alanbay şunları kaydetti; “Sanayi siteleri OSB ile bağlantılı bir şekilde olması gerekirken aynı zamanda bu şehir büyüyecekse, gelişecekse ve birbirlerine katkı sağlayacaksa OSB’nin yanında kurulması en mantıklı olanıdır.

SİYASİLER DOĞRUYU SÖYLEMİYOR

Ticaret odasıyla ortak başladığımız bu iş için gereken her şeyi yaptık ama bize engel oluyorlar ve bu süreç yavaş yavaş topal aksak misali ilerleyen bir sürece dönüştü. Siyasilerimiz sanayi sitesini vatandaşın Malatya yolu üzerinde kurulmasını istediğini söylüyor ama insanlara doğrusunu söylemiyorlar, bahsedilen yerin yol üzerinde İŞGEM’in arkası olduğu söylendi ama orası olmadığını insanlara söylemiyorlar. Belirlenen alanın yoldan çok, içeride bir yer olan Anduz Köyü olduğunu insanlar bilmiyor.”

BİLDİKLERİNİ OKUYORLAR

Kendilerine karşı alınan gardın sebebini anlayamadıklarını, çalışmaları ve gözlemlerine rağmen dikkate alınmadıklarından dert yakınan Mustafa Alanbay, birbirinden kopuk şekilde sırf Malatya sevdası yüzünden sanayiyi oraya inşa etmenin hata olacağını dile getirerek; “Bu proje Elazığ’ın 100 yılını etkileyecek bir şanstır. O yüzden şehre katma değer getirebilecek, şehrin ekonomisine fayda sağlayabilecek, bölgeyi sanayi sektörü haline getirebilecek ve şehrin ticaret merkezi olabilecek bir yer seçilmeli ve bu da çalışmalarımızın sonucu olan Çamyatağı’dır. Yetkililer söylediklerimizi dikkate alıp doğru olanı yapmalıdırlar.” diye konuştu.

ZAMAN VE MADDİ KAYIP BÜYÜK OLUR

2. Sanayi Sitesinin söylenilen yere yapılması durumunda devletin zamanın boşa gideceğini ve maddi manevi bir kayıp yaşayacağını söylerken bunun yanında kendilerinin yapılmasını istedikleri bölge ile şuan ki Sanayi Sitesinin arasında sadece 11 kilometre olduğunu ve kuzey çevre yolunun tam üstünde olduğunu ifade etti.

KARŞIMIZDA SUSUP KALIYORLAR

Mustafa Alanbay, beraber hareket etmek varken neden yok sayıldıklarını ve kendilerine statüko uygulandığını anlamadıklarını belirterek, “Yanlış varsa düzeltmeye hazırız, eksik varsa tamamlamaya hazırız, katılımcı varsa almaya hazırız diyoruz ama söylediklerimiz dikkate neden alınmıyor bilmiyoruz. Karşımıza geçtiklerinde anlattıklarımız karşısında susup kalıyorlar, akla yatkın bir cevap veremiyorlar.” dedi.

PARTİCİLİK OYUNU OYNANIYOR

Başkan Albay, siyasi görüş farklılığından dolayı kendilerine karşı bir ayrımcılık yapıldığını ve particilik oyunu oynandığını ifade etti. Kooperatif Başkanı Mustafa Alanbay “Aynı siyasi görüşe sahip değiliz diye bizi dışlıyorlar, biz kendi adamalarımızla yola çıkarız, sizin düşüncenizin doğru olması bizim için önemli değildir der gibi davranıyorlar.” dedi.

ÇIKARLAR UĞRUNA YANLIŞ KARAR

Albay, böyle önemli bir konuda sırf çıkarlar uğruna yanlış kararlar verilmesinin hata olacağını, doğru olanın menfaatleri bir kenara bırakıp şehrin menfaati için en iyi kararı vermek olduğunu söyledi.

15 YILLIK KREDİ DESTEĞİ HAZIR

Çıktıkları yolda bu iş için insanların paralarını yatırdığını, devletin üst makamlarıyla ve bakanlıklarla görüştüklerini belirten Alanbay, "Sanayi ve Teknoloji bakanlığıyla görüştüklerini bakanlığın alt yapının yüzde 100’ünü 0,30’la, üst yapının da yüzde 70’ini 0,30’la 3 yıl ödemesiz 15 yıl kredi kullandırarak destek vereceğini belirtti.

ELAZIĞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR

Sistemde bir sıkıntı olmadığını işleyişte bir problem yaşadıklarını söyledi ve sözlerini şu ifadelerle bitirdi; “Elazığ sahipsiz değildir bizler buradayız ve elimizden geleni yapıyoruz. Arkamızda bizi destekleyen resmi Bin 300 toplamda Bin 700 üyemiz var. Köylüler de bizimle aynı fikirde. Onlar da kullandıkları verimli arazilere bir yapı kurulmasına karşılar. Verilecek aksi bir karar şehrin 100 yıllık geleceğine balta vurmak demektir.”

Anahtar Kelimeler:
AH BÜROKRASİ AH

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol