Öne Çıkanlar KENT MEYDANI VE YER ALTI OTOPARKI PROJESİ HİZMETE HAZIRLANIYOR Rektör Göktaş Fakülteleri Ziyaret Etti yaz sıcaklıkları YENİCELİ KEMALE ANMA PROGRAMI DÜZENLENECEK Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi satın alınacaktır

Bu haber kez okundu.

AKIL ALMAZ BİR ZULÜM

Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Erhun Karakuş, kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde orta hasarlı binalarda oturan vatandaşlara evlerini terk etmeleri yönünde tebligat gönderilmesine tepki gösterdi. Karakuş, orta hasarlı binaların tahliye edilmeden önce vatandaşlara yer temin edilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda Elazığ Valiliği ve milletvekillerinin gerekli girişimlerde bulunmasını istedi.

Başkan karakuş, yaptığı açıklamada, depremin üzerinden yaklaşık 11 ay geçmesine rağmen Elazığ’daki en büyük sıkıntıların başında gelen orta hasarlı binalarla ilgili vatandaşların tedirginliklerinin ve mağduriyetlerinin devam ettiğini kaydetti.

BİN 600 ORTA HASARLI KONUT VAR

Elazığ'da yaklaşık bin 600 orta hasarlı bina olduğunu, bu binaların ıslah edilmesi için vatandaşlara tebligat gösterildiğini belirten Karakuş, "Depremzedeler binalarının orta hasar kavramından çıkartılmasını beklerken güçlendirilen bir binada güven içerisinde oturamayacaklarını defalarca ifade ederken vatandaşlar ne yazık ki dikkate alınmıyor. Oysa ki; 1967 yılında 6,8 şiddetinde ki Adapazarı depreminde, yanlış bir uygulama ile Orta hasarlı binalar güçlendirilerek 1999 Marmara depremindeki o güçlendirilmiş binaların hepsi yıkılmış ve binlerce insanımız ölmüştür. Peki şuan Elazığ Valiliği 09.12.2020 tarihli tebligatı ile bütün merkeze bağlı mahalle ve köy muhtarlıkları olmak üzere birkaç merkez belde belediye başkanlıklarına göndermiş olduğu bu belge ile Elazığ'daki yaklaşık bin 600 orta hasarlı binanın ıslah edileceğini dolayısıyla tebligat yapılan vatandaşların tahliye etmeleri için bu kış gününde ve pandemi yasakları gözardı edilerek kiralık evlerin yok denecek kadar az olması ve maddi imkanı olmayan vatandaşların durumları hiçe sayılarak neden böyle akıl almaz bir zulme izin veriliyor. İlimizdeki orta hasarlı binaların tekrar uzman ekipler tarafından gözden geçirilmesi ve bu konunun netleştirilmesi gerekir. Çıkan sonuç ağır hasarlı veya hafif hasarlı şeklinde olmalı, vatandaşı bu kış günü, pandemi döneminde perişan edecek böyle bir hatadan ve yanlıştan biran önce vazgeçilmesini ilimizin siyasi iktidar yöneticileri ve Sayın Vali Bey' den kamuoyu olarak talep etmektedir." dedi.

18 BİN KONUT HALA YAPILMADI

Elazığ'da yapılması planlanan 20 bin deprem konutunun sadece 2 Bininin tamamlandığını ifade eden Karakuş, bu süreçte depremzedelerin köylerde, akrabalarının evinde kaldığını anımsattı. Bu süreçte orta hasarlı binaların da boşaltılması için vatandaşlara tebligat gönderildiğini aktaran Karakuş, "Kış kapıya dayanmadan 20 bin vatandaşımızı evlerine yerleştirelim dediler diye ihaleleri yüksek fiyattan peşkeş çektiler. Geldiğimiz noktada siz 2 Bin tane konut bitirmişsiniz. Yüzde 90'ı duruyor. 18 bin konut teslim edilmemiş. Dolayısıyla 18 bin aile şuanda dışarıda ailesinin, akrabasının evinde, köyünde, bahçesinde ve konteyner kentlerde yaşıyor." diye konuştu.

ORTA HASARLI KONUTLARDA KALANLAR NEREYE GİDECEK?

Orta hasarlı binaların tahliye edilmeden önce vatandaşlara yer temin edilmesi gerektiğini belirten Karakuş, "Kış ayında millete tebligat gönderiyorsunuz.

Orta hasarlı evinizin yıkılması gerekir, bu sebeple tahliye edin diye. Şu kış günü Elazığ'da kiralık ev olmadığı ortada. Olan evlerin de 500 Liralık ev bugün 1000 Liraya, Bin liralık ev 2 Bin liraya kiraya verildiği ortada.

Pandemiden dolayı esnafın vatandaşın durumu ortada.

Zaten devlet memurumuz, öğretmenimiz, polisimiz orta hasarlı evlerde oturmuyor. Dolayısıyla bu tebligatın muhatabı kim? Bizim alt sınıf dediğimiz, özellikle asgari ücretle çalışan insanlar.

Şimdi kış gelmiş Aralık ayı. Siz bu tebligatı hangi mantıkla gönderiyorsunuz? İkinci husus; bu insanlar tebligata uyup da evden dışarı çıktıkları zaman gidecekleri yer yok.

Yer gösterdiniz mi?

Ben şunu beklerdim.

Evet orta hasarlı binalarda oturmak şuan tehlike arz ediyor.

Allah göstermesin, 6 büyüklüğünde bir depremde yine yıkılacak binalar çıkacak.

Ama siz bunlara tebligatı gönderirken en azından konteyner kentte şu kadar yerimiz boş, kredi yurtlar kurumuna ait yurtlarımız var.

Gelin isminizi yazdırın.

Biz de işlemleri hızlandıralım demelerini beklerdik. Ama tepeden indirme şekilde, 15 gün içinde tahliye edin yoksa gerekli işlemler yapılacak denilmesinin kabul edilecek bir taraf yok.

Burada önce vali, sonra milletvekillerinin devreye girmesi lazım. Bu süreci en azından bahar ayına kadar uzatmaları lazım.

Bunun ötesinde Depremzedeler binalarının orta hasar kavramından çıkartılmasını beklerken güçlendirilen bir binada güven içerisinde oturamayacaklarını defalarca ifade ederken vatandaşlar ne yazık ki dikkate alınmıyor." ifadelerine yer verdi.

Anahtar Kelimeler:
AKIL ALMAZ BİR ZULÜM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol