Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

ALTINDA YENİ DÖNEM BAŞLADI!

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla hayata geçirilen Altın Tasarruf Sistemi 1 Mart'tan itibaren uygulamaya girdi. Yeni sistemle vatandaş 10 tane çeyrek altını banka şubesine götürdüğünde açtığı altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden takip edebilecek. Kısa bir süre içerisinde 1500 kuyumcu sayısına ulaşılacak. Ancak Netlik kazanmayan uygulama Elazığ’da henüz uygulanmaya başlamadı.



BU SİSTEM DAHA ÖNCESİNDE VARDI

Vatandaşında esnafın da uygulama ile ilgili bilgi sahibi olmadığını belirten Elazığ Kuyumcular Oda Başkanı Fikret Çakmakçı, “Yeni bir sistem değil. Bu sistem daha öncesinde vardı. Daha öncesinde şöyleydi; vatandaş bir kuyumcumuz bunun ekranını almıştı bankaya bağlı olarak. Bankada vatandaşın altınını külçe altın bazında altın olarak yatırıyordu. Bu açıklama sonrasında biz de şu anlık net bir bilgi sahibi değiliz. Bankalarla görüşüyoruz, bankaların net bir bilgisi yok. İstanbul Oda’sıyla görüşüyoruz. İstanbul’da net bir bilgi sahibi değil” ifadelerini kullandı.



ELAZIĞ’DA HİÇBİR ŞEKİLDE BİR ÇALIŞMA YOK

Fikret Çakmakçı, “Sayın bakanımıza diyoruz ki ‘sayın bakanım bunu tam açıklayın. Bunun ne olduğunu söyleyin biz de vatandaşımızı bilgilendirelim’ vatandaş da bilgi sahibi değil çünkü. Çok eski olan bir sistemin tekrar yeni güncellemesi söz konusu fakat 1 Mart’ta hizmete geçecek olan sistemde şu ana kadar hiçbir kuyumcumuz, bizim esnafımızda bize soruyor bu konuda ne var falan diye. Biz onlara da bir cevap veremiyoruz. Buradan vatandaşımıza da tabi net bir bilgi vermemiz söz konusu değil. Yetkililerden acilen bu konunun çözülmesi. Böyle bir şeye başlanmışsa da 1 Mart itibariyle başlanmışsa da Elazığ’da hiçbir şekilde bir çalışma yok. Ki vatandaş esnaftan bir bilgi sahibi olmadığından dolayı şu anlık bekliyoruz” şeklinde konuştu.

BU SİSTEM 35 BİN TANE, 40 BİN TANE KUYUMCUYU KAPSASIN

Kuyumcunun en büyük sıkıntısının enflasyon malzemesi olduğuna dikkat çeken Başkan Çakmakçı, “Tabi bizler özellikle bu işin başarılı olması için; 3-5 tane kuyumcunun değil de şu an mevcut olan 35 bin tane, 40 bin tane kuyumcuyu kapsasın, herkeste bu işi yapsın ki sonrasında bu esnaflar arasında bir ikicilik veyahut vatandaşı caydırma anlamında bir sıkıntı olmasın. Çünkü bütün sistem kuyumcuların olduğu zaman bu çok daha rahat olur. 3 kişi, 5 kişi olduğu zaman yönlendirme anlamında atıyorum ‘benim eşim dostum git filan kuyumcu bu işi yapıyor’ dediğim zaman bu esnaf tarafından mayhoş olan bir şeydir. Özellikle de bu enflasyon muhasebesini de getirirlerse bizlerin önü daha açılacak ve açılacağı için de alışta, satışta ona göre irsaliyelerimizi, faturalarımızı çok çok daha rahat kesip vatandaşı da bilgilendirme anlamında konumuz olan bankaların altın toplama konusunu da çok başarılı bir hale getirecek diye düşünüyorum” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol