Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bu haber kez okundu.

Aman Sıcak Çarpmasın!

Yaz mevsimin il ayının ortalarına gelmemiz ile birlikte havalar iyice ısınmaya başladı.  Bu yaz son yıllara oranla bu yıl bir hayli sıcak geçecek. Peki güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın sağlığımıza yan etkileri nelerdir?

Aşırı Sıcaklar Hem Ruhsal, Hem De Fiziksel Açıdan İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Uzmanların verdiği bilgilere göre; Aşırı sıcaklar hem ruhsal, hem de fiziksel açıdan insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Ruhsal açıdan en sık görülen belirtiler; halsizlik, isteksizlik, sıkıntı hissi, dikkat dağınıklığı, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenmedir.

Bu durum günlük yaşam temposunu bozar ve iş verimini düşürür.

Fiziksel açıdan en sık görülen belirtiler ise, terli ve soğuk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, idrar koyulaşması ilk bulgulardır. Sıcaklık artmaya devam ederse cilt kuru sıcak ve kırmızı bir hal alır, vücut ısısı yükselir, solunum ve nabız hızlanır,davranış bozukluğu, bilinnç bulanıklığı gelişir.

Sıcak çarpması en çok güneş ışınlarının dik geldiği, günün en sıcak saatlerinde olmaktadır.

Terleme mekanizması iyi olmadığından çocuklar, vücut destek rezervleri azaldığından ve ek hastalık görülme sıklığı arttığından yaşlılar risk grubundadır.

Bunun dışında hamileler, hipertansiyonlular, kalp ve damar hastaları, şeker hastaları, tiroid bezinin hızlı çalışması (Hipertiroidi) gibi metabolik hastalığı olanlar, depresyon ilaçları gibi nörolojik sistemi etkileyen ilaçları kullananlar, ateşli hastalığı olanlar ve şişmanlar diğer risk grubunu oluşturur.

Aşırı Sıcaklardan Kendimizi Nasıl Korumalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Günün sıcak saatlerinde mecbur olmadıkça dışarı çıkılmamalı veya serin ve gölge ortamlar tercih edilmelidir.

Günlük sıvı tüketimi 1,5- 2 lt üzerinde olmalı, sıcaklık arttıkça sıvı tüketimi de arttırılmalıdır.

İçecek olarak mümkün oldukça su tercih edilmelidir.

Mevsime uygun ince ve açık renkli giysiler giyilmeli, sentetik kıyafetlerden kaçınılmalıdır.

Mümkün oldukça pamuklu giysiler tercih edilmelidir.

Meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Bir öğünde çok yenilmemeli, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Mümkün olduğunca alkol tüketilmemelidir.

Kronik hastalar ilaçlarını düzgün kullanmalı ve sıcaktan etkilenme olasılığı yüksek hastalar doktorlarına başvurarak, alınacak önlemler ve ilaç tedavilerini düzenlenmesi konusunda gerekli tavsiyeleri almalıdırlar.

Anahtar Kelimeler:
Aman Sıcak Çarpmasın!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol