Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yerelhaber  elazığ yenıufuk yeniufuk gazetesi

Bu haber kez okundu.

AYHAN BÜYÜK TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ

Ayhan, süt ineklerinin kesiminin engellenememesi halinde tesislerin atıl kalacağını ifade etti.

Özel Haber: Faik Akgün

Kırmızı ette yüksek fiyat ve  çiğ sütte geç gelen fiyat artışı tartışması sürerken, zarar eden süt üreticileri,  inek kesimini hızlandırdı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Mühendis ve  Ziraat Danışmanı Ramazan Ayhan, süt olmazsa birçok  tesisin atıl kalacağı uyarısında bulundu.

Ayhan; “Hayvan varlığımızın korunması ve sürdürülebilir hayvancılığın tesis edilebilmesi amacıyla, gebe ve damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kesimhanelerde kesimlerinin önlenmesi şarttır.”dedi

Hayvancılığın En Temel Sorunu Süt İneklerinin Kontrolsüz Kesimidir

Ayhan, çiğ süt fiyatında geç gelen artışlar ve kırmızı et fiyatının, göreceli olarak yüksek olması nedeniyle, bir süreden beri süt inekleri kesildiğine dikkat çekti. 

Ayhan “Mezbaha ve kombinalarda kesilen hayvan sayıları itibariyle, inek ve erkek besi danası oranlarına bakılacak olursa; kesilen İnek sayısının fazla olduğu görülüyor.

Türkiye’de ve ilimizde hayvancılığın en temel sorunu süt ineklerinin kontrolsüz kesimidir” dedi

“Hayvan Varlığımızın Korunması İçin Kesimlerinin Önlenmesi Şarttır”

Ayhan diş hayvan kesiminin hayvan varlığımızı tehlikeye attığını vurgulayarak dişi hayvan kesiminin önlenmesini istedi; Ayhan;  “Ülkemizin et ve süt ihtiyacının karşılanmasında temel unsur olan gebe veya damızlık değeri taşıyan, dişi hayvanların kesimlerinin yaptırılmaması gerekiyor.

Bu konuda mutlaka İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon kararı alınması lazım.

Özellikle serbest veteriner hekimlerimiz tarafından düzenlenen bir raporla, kesime gelen hayvanların damızlık değerini yitirip ,yitirmediğinin belirlenmesi ve bunun kesimhanede görevli ,resmi ya da yetkilendirilmiş veteriner hekimler tarafından kontrol edilmesi, uygun görülmesi halinde hayvanların kesimine izin verilmesi gerekiyor.

Hayvan varlığımızın korunması ve sürdürülebilir hayvancılığın tesis edilebilmesi amacıyla, gebe veya damızlık değeri taşıyan dişi hayvanlarımızın, kesimlerinin önlenmesi şarttır” ifadelerini kullandı.

“Et Fiyatının Yüksek Olması Zarar Eden Üretici İçin İnek Kesimini Cazip Hale Getiriyor

Süt üreticilerinin zarar ettiğini dvurgulayan Ayhan, et fiyatlarının yüksek olmasının zarar eden üreticiye, cazip geldiğini belirti.

Ayhan, “Hayvancılıkta, toplam girdilerin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan hayvan materyali ve yemde, Türkiye’nin ithalata bağımlı olması nedeniyle, girdi fiyatları kontrol edilemiyor.

Yüksek girdi maliyeti ile çiğ süt üreten çiftçiler, süt fiyatının maliyetin altına düşmesi nedeniyle, zarar ettiği için süt ineklerini kesime götürüyor.

İnek kesiminin hızlanmasında, kırmızı et fiyatının göreceli olarak yükselmesi de önemli rol oynuyor.

Çiğ süt fiyatının düşük, kırmızı et fiyatının yüksek olması, zarar eden üretici için inek kesimini cazip hale getiriyor.”dedi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol