Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler türkiyede deprem  elazığ

Bu haber kez okundu.

BAŞKAN TOP’TAN SÖMÜRÜYORLAR ÇIKIŞI

Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Cebrail Top son günlerde esnafların şikayetlerini yüksek sesle dile getirdiği zincir marketler ile ilgi açıklamada bulundu. Zincir marketlerin birçok sektörü olumsuz yönde etkilediğini dile getiren  Başkan Cebrail Top, zincir marketlerin vatandaşı sömürdüğünü iddia etti. İşte Elazığ Bakallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Cebrail Top’un önemli iddialarda bulunduğu zincir marketler ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmelerin detayları

 “Üç Harfliler Vatandaşımızı Çarpıyor”

 Zincir marketlerin bütün sektörlere zarar verdiğini belirten Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Cebrail Top, “Zincir Marketler küçük esnaflarımız gibi sokak aralarında dükkan açmaya başladılar. 

Bu zincir marketlerin her birinin şube sayısı 10 bini geçmiş durumda… Ülke genelinde bu marketlerin 50 binin üzerinde şubesi bulunuyor.  İlimizde de neredeyse her sokakta bu zincir marketlerin şubeleri var. 

Bu zincir marketler sadece bizim bakkal esnaflarımızı değil tam 52 meslek grubunu olumsuz yönde etkiliyor.  Bu üç harfliler vatandaşımızı aldatıyor. Tabiri caizse bu üç harfliler vatandaşımızı çarpıyor.  

Sadece Elazığ’dan her ay 50 milyon lira para bu zincir marketler yoluyla il dışına çıkıyor.  Bu noktada Elazığ halkının duyarlı olması gerekiyor.  Bu para Elazığ’da kalmış olsa inanın ki her ay bir fabrika kurulur. ”dedi 

“Gramajı Eksik Olan Ürünü Muadiline Göre Beş, On Kuruş Aşağı Satıyor”

 Başkan Top zincir marketlerin ürünleri ucuz sattığı yönündeki algının doğru olmadığını dile getirerek, ”Bu zincir marketlerin ürünleri ucuz verdiği yönünde bir algı var. Bu doğru değil, bu marketler ucuz ürün satmıyorlar. 

Bu noktada ciddi bir çalışma yapacağız. Yapacağımız çalışma ile bu marketlerin aslında ürünleri ucuza satmadıklarını kanıtlayacağız. 

Örneğin bir x çikolatası bakkallarımızda da bu zincir marketlerde de satılıyor. Bu zincir marketler çikolatanın fabrikasıyla görüşerek o ürünün gramajını küçültmesini istiyor.  Ambalajlamayı aynı şekilde yaptırıyor.

Gramajı eksik olan bu ürünü diğer muadiline göre beş, on kuruş aşağı satıyor.   Aynı şey ayçiçek yağlarında da geçerli bakkallarda 5 litre olarak satılan yağlar bu marketlerde 4 litre olarak satılıyor.

Aynı şey bakliyatlar da geçerli…

Ticaret Bakanlığı’nın fahiş fiyatlar ile ilgili olarak yaptığı incelemelerde bugüne kadar bir tane bile esnafımıza cezai işlem yapılmadı.  Ama bu marketlere çok sayıda yaptırım uygulandı.” ifadelerini kullandı

“Mesai Saati Uygulansın”

 Zincir marketlerle ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiğini de kaydeden Başkan Top, “Halkımızdan bu marketlere itibar etmemelerini kendi yerel esnafını tercih etmelerini bekliyoruz.

Bizler yasal bir düzenleme yapılmasını ve esnaf kanunu oluşturulmasını bekliyoruz. 

Bu zincir marketlere mesai saati uygulansın. 

Bu uygulamanın Avrupa’da birçok örnekleri var. 

Örneğin bu marketlerin hiç olmazsa haftada bir gün kapanması, diğer günlerde ise akşam 8’de açılıp akşam 18’de kapanması şeklinde bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. 

Bu yönde bir taslak hazırlandığını ve meclis gündemine alındığını biliyoruz.  İnşallah bu kanun geçer. “dedi

“Zincir Marketler Paramızı Sömürüyor”

 İl dışındaki Elazığlıların Elazığ’ın yerel esnafından alış veriş yaptığını ancak aynı ilgiyi Elazığ’da yaşayan vatandaşlardan göremediklerini kaydeden Top zincir marketlerin şehrin parasını sömürdüğünü dile getirdi.

Başkan Top İl dışındaki Elazığlı hemşerilerimiz e-ticaret yoluyla yerel esnaflarımıza ciddi anlamda destek veriyorlar.

Ben bu noktada sizlerin aracılığıyla bu hemşerilerimize teşekkür ettiğimizi ifade etmek istiyorum. 

Bizim şarküteri grubunda yer alan ürünlerimizin organik olarak üretilen ürünler olması bu ilgiyi arttırıyor.

Elazığ’da yaşayan vatandaşlarımızdan da bu ürünleri satan bakkallarımızı tercih etmelerini bekliyoruz.

Çünkü zincir marketlerde satılan bu gruptaki ürünlerin hepsi fason ürünlerdir. 

Bunlar kendi sattıkları ürünleri çocuklara yedirmiyorlardır. Halkımızın da artık bilinçlenmesi gerekiyor.

Eğer bir ilin kendi parası o il içinde dönmüyorsa o ilin kalkınması mümkün değildir.  

Zincir marketler bizim paramızı sömürüyor. Bakkallarımız neye ihtiyacınız varsa onu verir.

Ama zincir marketler vatandaşımıza ihtiyacı olmayan ürünleri de satıyor. Bilinçsiz alışverişe özendiriyor. 

Buna rağmen vatandaşlarımız ilgi göstermediği için her gün bir baklalımız kapısına kilit vuruyor.” ifadelerini kullandı. 

       

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol