Öne Çıkanlar BAŞKAN ÖZDOĞAN: ŞEKERİNDE TADI KAÇTI İşçi Alacaklarının Tahsili İmkansız Hale Gelecek ELAZIĞMALATYA HATTINDA AFET MÜDAHALE MERKEZİ KURULACAK Milletimizin Hür İradesine Zincir Vurulamayacağının İlanıdır… Kalman: Konteyner Kentlerde Kalan Depremzedeleri Derhal Konutlara Yerleştirin

Bu haber kez okundu.

Baskil MYO’dan Köy Muhtarlarına Kuraklıkla Mücadele Mektubu

Muhtarlara gönderilen mektupta; suyun önemine dikkat çekilerek, sulu tarım alanlarında olası tarımsal kuraklıkta sulama suyunun etkin kullanılması gerektiği vurgulandı.

Kuraklıkla mücadelede önemli bilgilerin yer aldığı mektupta şu ifadelere yer verildi:
 

"KURAKLIK SON DERECE ZOR OLAN DOĞAL BİR OLAY"

“Dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi dolayısıyla yüz yüze bilgilendirme toplantılarının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Pandemi sürecinin bitiminde, bölgemizde yaşanan “Kuraklık ve Bilinçli Tarım Sulaması, İçme Suyu Kullanımı” gibi başlıklar kapsamından Yüksek Okulumuzda geniş bir toplantı planlamaktayız. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ Bey’in talimatları doğrultusunda ileri bir tarihte Yüksek Okulumuzda yapılacak olan bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantısında bilimsel ve teknik açıdan açıklayıcı bilgiler verilecektir. Bu metin; Tarımsal yayım noktasında köyünüzde yaşayan çiftçilerimizi bilgilendirmek ve bilinçlendirmek maksadıyla hazırlanmıştır. Metin bağlamında; Kuraklık; yağış miktarının uzun yıllar ortalamasından daha az gerçekleşmesi sonucunda, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine ve hidrolojik dengede bozulmalara neden olan, süresi ve zamanının tahmin edilmesi son derece zor olan doğal bir olay olarak tanımlanmaktadır."


"BİTKİ ARTIKLARI TOPRAĞI SOLAR ENERJİDEN KORUR"

"Kuru tarım alanlarında; toprak rutubetinin korunması, kuraklığın olumsuz etkilerini önleme bakımından önemlidir. Toprak rutubetinin üretim dışı kullanımını önlemek için bir kısım önlemler alınabilir. Örneğin toprak yüzeyindeki bitki artıkları, ıslak toprağı solar enerjiden korur ve buharlaşmayı düşürür. Bu sebeple geleneksel yoğun toprak işleme yöntemi ile toprak üst yüzeyi bitki artıklarından arındırılmamalıdır.  Toprağı devirerek işleyen pulluk yerine toprağı yırtarak kabartan aletlerin kullanılması daha uygundur. Bu şekilde kurak alanlarda toprak nemi korunarak, yağışın düşük olduğu kurak yıllarda hem toprak neminden azami ölçüde faydalanmış olunur, hem de su ve rüzgâr erozyonunun yapacağı tahribat minimum düzeye çekilmiş olur.              

"SUYUN ETKİN KULLANILMASI GERİKİYOR"

"Sulu tarım alanlarında olası tarımsal kuraklıkta sulama suyunun etkin kullanılması gerekmektedir. Su tasarrufu sağlamak için; kapalı sistem kanallar kullanılmalı, aşırı sulamalardan vazgeçilmeli, açık kanal sistemlerinin temizliği yapılmalı, yağmurlama sulama yerine ağaç taç iz düşümüne damla sulama tercih edilmeli, ekim ve hasat zamanları doğru seçilmeli, doğru tahmin edilen su miktarı ile bitki stres altına sokulmadan uygun zamanlarda sulama yapılmalıdır. Gübreleme için fertigasyon sistemi kullanılmalıdır. Fertigasyon, katı ve sıvı gübrelerin sulama sistemlerindeki suyla birlikte özellikle bitkinin kök bölgesi civarında bulunan toprağa uygulanmasıdır. Bu uygulama ile su kullanım etkinliği önemli derecede artmaktadır."

"İHTİYAÇTAN FAZLA SU VERİLMEMELİ"

Bitkiye ihtiyacından fazla su verilmemelidir. İhtiyaçtan fazla kullanılan su yüzey toprağını da yıkayarak verimli toprakların yok olmasına taban suyunu yükselterek de bitkilerin havasız kalmasına yol açabilmektedir. Yüzey sulamada gün ortasında yapılan sulamalarda yüksek sıcaklıklardan dolayı buharlaşma yolu ile su kaybı artmaktadır. Yağmurlama gibi üstten su uygulamalarında; günün fazla sıcak olmayan sabah saatleri tercih edilmelidir, özellikle rüzgârlı havalarda sulama yapmaktan kaçınılmalıdır. Çok güneşli saatlerde sulama yapmak buharlaşma kayıplarını artırmakta, rüzgâr ise su zerreciklerini sulama alanı dışına taşıyarak kayıplara yol açmaktadır. Tarımsal kuraklığın yaşanmaması dileğiyle”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol