Öne Çıkanlar Fide Dağıtımına Başlandı BAKANLIK 106 MİLYON LİRA ÖDEME YAPACAK iç ve dış cephe bakım onarımı yaptırılacaktır Karantina Yurdu Olarak Belirlendi Gümrük Kaçağı Makaron Ele Geçirildi

Bu haber kez okundu.

Batalgazi’nin Mezarı Karakoçan’da mı?

Battal Gazinin Hz. Muhammed (S A V) ‘in soyundan geldiğini ifade eden  Sabri Ağaoğlu, “Adı dilden dile, ünü kuşaktan kuşağa yayılan Seyit Battal Gazi, Malatya Serdar Hüseyin Gazi'nin oğludur.

Annesi Saide Hatun Peygamber soyundan olduğu söylenmektedir.

Seyit Battal Gazi 690 yılında Malatya İlinde doğduğu bilinmektedir.

Seyit Battal Gazi'nin asıl adı Abdullah'tır. Emevilerin Anadolu'nun doğusunu fethetmeleriyle Anadolu'ya yerleşmiş olan bir Arap ailenin oğludur. Doğduğu ve yaşadığı ev halen yerinde olup koruma altında tutulmaktadır.

Doğduğu ev uzun yıllar halka yemek dağıtılmak üzere hayrat evi olarak kullanılmıştır. Seyit Battal Gazi'nin babası Hüseyin Gazi, Malatya Sultanlığı'na bağlı ordu da üst rütbeli bir komutan olarak görev yaptığı rivayet edilmektedir.

Hüseyin Gazi, Bizanslara karşı yapmış olduğu bir savaşta şehit olduğu bilinmektedir.

Seyit Battal Gazi'de babası gibi Anadolu'da Bizanslara karşı yapılan birçok savaşa katılmıştır.” dedi

“Seyit Battal Gazi Bizans Komutanı'nı, Kardeşini Ve Çok Sayıda Etkili Kişileri Öldürerek Babasının İntikamını Almıştır.”

 Battal Gazi’nin önemli bir komutan olduğunu kaydeden Ağaoğlu, “ İslam Ordusu'nun 715 yılında İstanbul'u almak için, Bizanslarla yapılan savaşa katılmış olan Seyit Battal Gazi'nin, o zaman 25 yaşlarında olduğu söylenmektedir.

Oldukça önemli başarılar elde etmiş ünlü bir komutandır. Seyit Battal Gazi'nin dünyaya geleceğini Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (s.a.v) ölümünden önce Cebrail Aleyhisselam tarafından haberdar edildiği rivayet edilmektedir.

Peygamber efendimizin yakın akrabalarından olan Abdulvehap Gazi, Aşkar Divzade isimli atı, 100 yıla yakın bir süre mağarada saklamış  ve emaneti Seyit Battal Gazi'ye teslim etmiştir.

Seyit Battal Gazi, imam Hüseyin ve Hz. Ali'nin soyundan olması dolayısıyla soyu Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (s.a.v) dayanır. Seyit Battal Gazi, cesur, yiğit ve kahraman olduğu kadar, evliya karakteriyle de Anadolu insanları üzerinde oldukça etkili olmuştur. 13 yaşında iken, İslami Bilimler dalında iyi bir eğitim almıştır.

Ata binme de ve kılıç kullanma da oldukça yeteneklidir.

İslamiyet’in yayılmasında çok etkili olmuştur

. Yüce Allah ona doğa üstü bir güç ve kuvvet vermiştir.

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde ondan bahsetmektedir.

Seyit Battal Gazi ile ilgili hikayeler destanlar ve kahramanlık türküleri söylene söylene günümüze kadar gelmiştir.

Seyit Battal Gazi 740 yılında yine Bizanslarla yapmış olduğu bir savaşta; Bizans Komutanı'nı, kardeşini ve çok sayıda etkili kişileri öldürerek babasının intikamını almıştır.” ifadelerini kullandı

“Seyit Battal Gazi’nin Mezarının Karakoçan’ın Yüzev Köyü’nde Olduğuna İnanılmaktadır”

 Seyit Battal Gazi’nin mezar yeri ile ilgili çok sayıda iddia olduğunu kaydeden Ağaoğlu, Karakoçan’ın Yüzev Köyü’ndeki mezarın Battal Gazi’ye ait olduğuna inanıldığını belirtti. Ağaoğlu,   “Seyit Battal Gazi, 740 yılında yine Bizanslarla yaptığı bir savaşta aldığı ağır yara sonucunda şehit olduğu söylenmektedir.

Mezarının yeri konusunda farklı yerler ve farklı görüşler ileri sürülmektedir.

Seyit Battal Gazi'nin mezarı; Manisa, Sivas, Tokat, Eskişehir'in Seyit Gazi İlçesi'nde, Malatya'nın Battal Gazi İlçesi'nde, Amasya'nın Merzifon İlçesi'nde, Karakocan İlçesi'ne bağlı Yüzev Köyünde ve buna benzer değişik yerlerde olduğu söylenmekte ve inanılmaktadır.  

Manevi şahsiyeti yüksek olan bu zatı anmak ve bizden sonraki nesillere tanıtmak amacıyla dör yıldan beri Karakoçan İlçesi'ne bağlı Yüzev Köyünde, Seyit Battal Gazi Şenliklerini düzenlemekteyim.'' dedi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol