Öne Çıkanlar KENT MEYDANI VE YER ALTI OTOPARKI PROJESİ HİZMETE HAZIRLANIYOR Rektör Göktaş Fakülteleri Ziyaret Etti yaz sıcaklıkları YENİCELİ KEMALE ANMA PROGRAMI DÜZENLENECEK Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi satın alınacaktır

Bu haber kez okundu.

Bölgenin Geleceği Malatya’da Görüşüldü

İklim değişikliğinin bitkisel üretime etkisi ve  iklim değişikliği noktasında farkındalık oluşturmak için düzenlenen toplantıda   bitkisel üretim stratejileri de  değerlendirildi. 

Doğu Anadolu Bölgesi’nin tamamını kapsayan toplantıya  Malatya Turgut Özal Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Bölge toplantısına Malatya Vali Yardımcısı Hakan Ezgi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit,  Bingöl, Erzurum, Muş, Erzincan, Tunceli, Elazığ ve Malatya il temsilcileri katıldı.

“Artan Nüfusun İhtiyaçlarını Karşılamak İçin Daha Fazla Üretime İhtiyaç Duyulmaktadır.”

Toplantıda açıklamalarda  bulunan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, tarımı bir sanat olarak gördüklerini kaydetti. Karabulut, “Biz tarımı bir iş, bir meslek olarak görmüyoruz, çünkü tarım bir sanattır.

Ziraat Mühendislerimiz ve çiftçilerimiz de bu toprakları nakış nakış işleyen birer sanatkârdır.

Özellikle bitkiler tüm canlıların en temel besin kaynağıdır.

Dünya nüfusu 1950’li yıllarda 2,5 milyar iken, günümüzde 7 milyara ulaşmış ve 2050 yılında ise 9 milyar olması beklenmektedir.

Buna bağlı olarak artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla üretime ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu da en başta bitkisel üretimin artırılması ile mümkündür.

Bitkisel üretim denince sadece herhangi bir bitki yetiştirmek değil, kaliteli beslenmeyi sağlayacak şekilde, yeteri kadar ve doğru şekilde üretim yapmak akla gelmektedir.

İklim değişikliği başta meteorolojik bir problemmiş gibi algılanıyor, olsa da doğal ekosistemlerde, özellikle besin maddesi döngülerinde veya hidrolojik döngüde birçok çevresel unsuru tepeden tırnağa etkileme potansiyeline sahiptir” dedi.

“Gelecek Nesiller İçin Çevreyi Ve Doğal Kaynakları Korumalıyız “

Gıda güvenliğine vurgu yapan  Karabulut, gelecek nesiller için çevrenin korunması gerektiğini belirtti. Karabulut, “Gelecek nesiller için çevreyi ve doğal kaynakları korumalı, gıda güvenliğini ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmaya odaklanmalıyız.

Bunun sağlanmasında en büyük katkı tarımsal eğitime aittir. Tarım toprakları dünyanın en değerli hazineleridir.

Tarım arazileri Türkiye’nin geleceğidir.

Tarım arazileri ülke vatandaşlarının sağlık ve gıda güvenliği için önemlidir. Sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için tarım arazilerinin ve doğal hayatın korunması büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

“24 İlimizde Yazlık Ekiliş Programını Hayata Geçirdik”

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel ise, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iklim değişikliğine karşı yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Türktemel, “Bitkisel üretimde, sürdürülebilirliği sağlamak, gıda arz güvenliğinde herhangi bir sorun yaşamamak adına, tarım takviminin el verdiği dar bir dönemde 24 ilimizde yazlık ekiliş programını hayata geçirdik.

Üreticilerimize 75 katkı bakanlık olarak sağladık. Ciddi anlamda bir üretim artışı sağladık.

Tüm olumsuzluklara rağmen üreticilerimizin ciddi destek ve katkıları ile bir rekor kırdık. 2019 yılı bitkisel üretim miktarımız 117 milyon ton iken, 2020 yılında 126 milyon tonluk bir üretim gerçekleştirdik.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol