Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI suriye

Bu haber kez okundu.

BÜYÜK ACININ ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇTİ

Merkez üssü Elazığ Sivrice ilçesi olan depremde 4'ü Malatya'dan 37'si Elazığ'dan 41 vatandaş yaşamını yitirdi. Aradan geçen bir yılda Elazığ'da 38'i 4'ün üzerinde 6 bin 424 artçı deprem yaşandı.

Yıkılan binaların enkazında yakınlarını ve evlerini kaybeden depremzedeler ise devlet ve millet desteği ile yaşama tutundu. Depremin hemen ardından harekete geçen ve yardım faaliyetlerine başlayan ekipler, devletin şefkat elini depremzedelerin yanında hissetmesini sağladı.

Depremzedelerin konut ihtiyacını karşılamak için tüm imkanlarını seferber edildi. Depremden etkilenen binlerce aileye bugüne kadar ilgili bakanlıklarla birlikte Elazığ'da 683 milyon lirayı aşkın aynî ve nakdi yardım gerçekleştirildi. Türkiye'nin her yerinden depremzedelere yardım gönderildi.

20 BİN 510 KONUT İNŞA EDİLİYOR

Depremin ardından Çevre ve Şehircilik bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından şehir merkezi ve şehrin farklı noktalarında 20 bin 510 konut planlandı ve 17 bin 523 afet konutunun yapımına başlandı. Ayrıca köylerde ve kırsal kesimlerde 281 yerleşim noktasında konutları ağır hasar gören hak sahibi aileler için bin 265 konutun inşaatına başlandı.

YAZ SONUNA KADAR TÜM KONUTLAR TESLİM EDİLECEK

AFAD, TOKİ ve Kentsel dönüşüm Genel Müdürlüğü işbirliği ile yapımı tamamlanan 3 Bin konut hak sahiplerine teslim edildi. Yaz sonuna kadar Elazığ'da bütün konutların hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.

5 BİN 941 DEPREMZEDE KONTEYNER KENTLERDE BARINIYOR

3'ü Elazığ merkezde bir tanesi de Sivrice ilçesinde olmak üzere 4 geçici konaklama merkezi inşa edildi. Bugün halen konteyner kentlerde 5 bin 941 depremzede barınmaya devam ediyor. Deprem konutlarının tamamlanmasıyla konteyner kentte kalan depremzedeler bu konutlara yerleşecek.

TARIM VE HAYVANCILIK YARDIMLARI
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da kırsaldaki depremzedelere bugüne kadar 400 küçükbaş, 88 büyükbaş hayvan, 137 bin 600 kilogram yem yardımı, bin 45 hayvan barınak çadırı ve 26 bin branda yardımında bulunuldu.

127 BİN 689 VATANDAŞA PSİKOLOJİK DESTEK VERİLDİ
Devlet bu yardımları gerçekleştirirken bir taraftan da psiko-sosyal destek grupları tarafından 127 bin 689 vatandaşa psikolojik destek verilmesini sağlayarak yaşadıkları travmadan kurtulmaları için moral verdi. Depremin ardından pandemi sürecini yaşayan Elazığ'da AFAD müdürlüğü 12 hattan oluşan bir çağrı merkezi oluşturdu. Bu süreçte 106 bin 898 çağrıya cevap verildi.

TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ

Depremin olduğu tarihten itibaren devlet sadece Kızılay, AFAD ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığıyla depremzedelere 23 bin 125 çadır, 95 bin 613 yatak, 215 bin 264 battaniye, 49 bin 96 ısıtıcı, bin 709 tüp, 10 bin 580 çarşaf seti, 3 bin 416 soba, 468 bin 867 ton odun, 1 milyon 15 bin gıda paketi, 233 bin 482 giyim, 189 bin 764 bebek bezi ve hijyen kolisi, 885 bin 958 şişe su, bin 625 vantilatör, 15 bin dezenfektan yardımında bulundu. Depremin hemen ardından tüm imkanlarıyla Elazığ halkının yardımına koşan Türk Kızılay afet sonrası iyileştirme faaliyetlerinde de etkin rol oynadı. Türk Kızılay Sosyal Hizmetler Direktörlüğü tarafından Depremzedelerin temel gıda, giyim, temizlik, yakacak, kırtasiye, ev eşyası gibi malzemelerden ihtiyacı olanı alabilmeleri için Sosyal Market açıldı. Mobil Marketle de ilçe ve köylere ulaşıldı.

DEPREMZEDELERE VE ESNAFLARA MADDİ DESTEK

Sadece AFAD tarafından depremde evleri ağır hasar gören ve kendi imkanları ile barınmak isteyen ev sahiplerine 11 bin lira, kiracılara 5 bin Lira, iş yerleri ağır hasar gören vatandaşlara ise 2 bin 500 lira olmak üzere toplamda 21 bin 64 kişiye 120 milyon 514 bin lira nakit yardımı yapıldı. KOSGEB Destek Kredilerine 24 Ocak depremi sonrası müracaat eden 5 bin 690 kişiye 530 milyon lira destek sağlandı, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yapılan bin 769 başvuruya ise toplam da 786 bin 819 lira ödeme yapıldı. Ayrıca Esnaf Kefalet Kooperatifinden isteyen esnaflara 50 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemeli faizsiz kredi imkanı sağlandı.

KÖYLERE DOĞA DOSTU EVLER

Sadece şehir merkezinde değil köyler ve kırsal bölgelerde de tamamlanan evler hak sahiplerine teslim ediliyor. Çalışmaların hızla sürdüğü köylerde, geri dönüşüm özellikleriyle "doğayla dost" olarak da bilinen çelik konstrüksiyon konutlar inşa ediliyor.

YIKILAN OKULLARIN YERİNE YENİLERİ YAPILIYOR

Depremden sonra, 'Benim Okulum Projesi' başlatılarak depremden etkilenen 2 bin 77 öğrencinin eğitim gördüğü 5 köy/ilçe okulunun tamirat ve tadilatları tamamlandı. Depremden etkilenen köy ve ilçelerde yer alan 10 okula oyun parkı yapıldı. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için 5 devlet okulunda özel eğitim sınıflarının ihtiyacı olan eğitici materyaller ve donanım malzemeleri temin edilerek sınıfların duvar ve zeminleri yapıldı. Depremde hasar gören iki Cemevi ve bir Taziye Evi'nin de tadilatı yapıldı.

Deprem nedeniyle yıkılan ve hasar gören okul ve spor salonu ve lojmanların yerine ise yeni binalar inşa ediliyor. İl merkezi ve ilçelerde toplam 35 bina yeniden inşa ediliyor. İnşaası devam eden eğitim projeleri şunlar: Ağın Öğretmen Abdullah Lütfü İlkokulu, merkez Şehit Coşkun Özcan Ortaokulu, Karkoçan Başyurt Ortaokulu, Keban Musa Coşkun Ortaokulu, Palu Atatürk Ortaokulu, merkez Uzuntarla İlk-Ortaokulu, Arıcak Anadolu İmam Hatip Lisesi, Baskil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Palu Anadolu Lisesi , Merkez Kıbrıs Şehitleri İlkokulu, Merkez Yedigöze Köyü İlkokulu, Merkez Mehmet Akif Ersoy İlkokulu, Merkez Şehit Ömer Sönmez İlkokulu, Merkez Elazığ Lisesi, Merkez Aksaray İmam Hatip Ortaokulu, Eski MEM Binası Yeri, Eski MEM Binası, Merkez Mustafa Kemal Ortaokulu, Merkez Korgeneral Hulusi Sayın Lisesi, Elazığ Ortaokulu, Merkez Çaydaçıra Anaokulu, Merkez Çaba İlkokulu, Merkez Kuşhane Köyü İlkokulu, Merkez Çaydaçıra Anadolu Lisesi, Merkez Çaydaçıra Anadolu Lisesi (Güzel Sanatlar Lisesi), Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi, Merkez Fırat Anadolu Lisesi Spor Salonu, Ağın Öğretmen Lojmanı, Alacakaya Öğretmen Lojmanı, Arıcak Öğretmen Lojmanı, Karakoçan Öğretmen Lojmanı, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Bahçesi Anaokulu, Merkez İyiliğe Uçanlar Anaokulu, Etminik (Altınçevre) Köyü İlk-Ortaokulu, Merkez Hıdır Sever Anadolu Lisesi Çok Amaçlı Salon.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol