Öne Çıkanlar Arslan: İş Dünyası Olarak 2021 İçin Ümitli ve Heyecanlıyız 8inciye Hazırlanıyor az hasarlı YENİ KARAR İKİ TARİHİ ESER HAYATA DÖNDÜRÜLÜYOR

Bu haber kez okundu.

Çarşının EBUAŞ’a Devri Tartışmalara Neden Oldu

Elazığ Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantıları’nın son oturumunda Elemeği Göz Nuru Çarşı’sının EBUAŞ’a devri gündeme geldi. MHP’li Meclis Üyeleri’nin devir işleminin hukuki olmadığı yönündeki ısrarlarına rağmen CHP ve İYİ Parti’li Meclis Üyeleri’nin AK Parti ile birlikte hareket etmesi sonrasında çarşı oy çokluğuyla EBUAŞ’a devir edildi.

“Yapılacak Olan Tahsis Tamamen Hukuksuzdur”

MHP Belediye Meclis Üyesi ve Elazığ Belediyesi Hukuk Komisyonu Üyesi Nihal Köseli, tahsisin hukusuz olduğunu kaydetti. Köseli, “ Bu işleme karşı olduğumuzu açıkça belirttik.  Belediye şirketlerinin kamu kurum ve kuruluşu değildir.  Belediye şirketleri ticaret kanununa göre düzenlenmiştir. Ayrı bir hukuk tüzel kişiliği vardır.  Bu şirketlerin bir kamu kuruluşu olmadığı açık bir şekilde görülmektedir.  Dolayısıyla tahsis ve ya kiralamaların ancak mahalli idareler ya da kamu kurum ve kuruluşlarına yapılabileceği kanunda çok açık bir şekilde belirtilmiştir.  Belediye şirketlerinin kamu kuruluşu olarak kabulş edilmesi noktasında ciddi tartışmalar yaşanmış ancak henüz bir sonuca varılamamıştır.  Dolayısıyla biz kanunun üstünde bir yorumla EBUAŞ’a tahsis işlemi yapamayız.  Bu nedenle MHP grubu olarak bu noktadaki karşı oyumuzu da bildirdik.  Yapılacak olan tahsis tamamen hukuksuzdur. 697 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’den bahsediliyor.  Burada işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçirilmesi söz konusudur.  Bu kararname belediye şirketlerine kamu kurumu niteliği kazandırmıyor.  Belediye şirketlerine devir yapılamaz denilmiyor. Ama  belediye şirketinin niteliği belli, devir ve tahsisin şartları beli … Dolayısıyla belediye şirketlerine tahsis mümkün değildir. “ dedi.

“Belediye Şirketleri Kamu Kuruluşu Olarak Nitelendirilmiştir”

AK Parti Meclis Üyesi ve Elazığ Belediyesi Hukuk Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Budak ise yaptığı değerlendirmede belediye şirketlerinin kamu kuruluşu olduğunu ifade etti. Budak, “ “ Problemimiz EBUAŞ’ın kamu kurumu sayılıp sayılmayacağı noktasındadır.  697 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belediye şirketleri kamu kuruluşu olarak nitelendirilmiştir. Bu nedenle belediyemize ait bu yapının belediye şirketimize devri noktasında bir sıkıntı bulunmamaktadır.” Şeklinde değerlendirmede bulundu.

“EBUAŞ’ ın Kamu Kuruluşu Olmadığı Ortaya Çıktı”

Budak’ın ardından söz alan MHP Meclis Üyesi Behçet Susmaz ise EBUAŞ’ın kamu kuruluşu sayılmadığını dile getirerek,  geçmiş dönemlere ilişkin  örnekler verdi. Susmaz , “ Geçen dönem belediye EBUAŞ’a gerek Kültür Park’ı gerekse mesire yeri ve Cip Barajı’ndaki mesire yerini tahsis etmek istedi.  Ancak yapılan araştırma ve çalışmalar neticesinde EBUAŞ’ ın kamu kuruluşu olmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle tahsis işlemi yapılamayacağı için Kültür Park ayrı bir sermaye olarak verildi.  Mesire alanları ise ihale edilerek verildi.  Burada arkadaşlarımız bir sürü kanun maddesi sayıyor.  Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nda belediye şirketi diye bir cümle dahi bulunmamaktadır. “ ifadelerini kullandı

“Çarşıyı Bedelsiz Vermeyeceğiz”

Susmaz’a cevap veren Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğuları ise, “ Her yıl sermaye arttırma yoluyla EBUAŞ’a 30- 40 milyon lira  para aktarımı yapıyoruz. Bunun hesabını yapmıyoruz da 2 bin -3 bin liranın mı hesabını yapıyoruz?  Kanun hükmündeki kararname 2018 yılında çıktı. Sizin ifade ettiğiniz işlemler 2015 yılında yapılmak istenmiş.  Kaldı ki bu çarşıyı bedelsiz vermeyeceğiz.  Bedeli belirlenmek kaydıyla şartını sizlerin sununda maddeye ekleyeceğim.  Eğer Harput’u biran önce ayağa kaldırmak istiyorsak  bizler de bu noktada Harput için bir şeyler yapmak istiyoruz.  Orada yapacağımız iş,  dışarıdan gelen turistlerin Harput’ta bir saat fazla zaman geçirmelerini ve yapacağı alış verişle de Harput’a kazanç sağlamasını başarmak için yapılan bir iştir.”dedi.   

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol