Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI suriye

Bu haber kez okundu.

CHP Maden Raporu Hazırladı

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, CHP heyeti tarafından hazırlanan maden raporunu açıkladı.

Erol yaptığı açıklamada, “Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un başkanlığında Cumhuriyet Halk Partili 30 milletvekilinden oluşan Elazığ Heyeti’nin 7- 8 Ocak 2021 tarihlerinde gerçekleştirdiği Elazığ ziyaretinde İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’tan oluşan milletvekili grubu da Maden İlçesi’ndeki ‘’Doğal Olmayan Heyelan’’ bölgesinde incelemelerde bulunmuştur.

Milletvekillerimiz Maden İlçe merkezinde esnaf, halk ve muhtarlarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirmişler, görüşmelerde yurttaşların sorunları dinlenmiş, ziyaret sonrasında Maden’deki sıkıntıların giderilmesi için çözüm önerileri hazırlanmıştır.

İlçe halkının afet riskinden kaynaklanan sosyal, ekonomik, ticari ve barınma sorunları ile ilgili heyetimizin hazırladığı raporun özeti aşağıdaki gibidir.

  1. Elazığ Valiliği tarafından oluşturulacak Kriz Koordinasyon Masasında heyelan riskinden etkilenen yurttaşların da katılımı sağlanmalı, ivedi olarak ilçenin geleceği ile ilgili süreç halkla paylaşılmalı ve soruna dair ortak çözümler geliştirilmelidir.
  2. İlçe merkezinde işyerleri kapatılan esnafın sigorta, kredi, vergi ve kira ödemeleri 1 yıl ertelenmeli, gelir kaybı yaşayan esnafa hibe verilmelidir.
  3. Maden İlçesi’ndeki heyelan riski nedeniyle zorunlu olarak boşaltılan konut ve işyerlerinin yeniden yapım bedeli AFAD tarafından karşılanmalıdır.
  4. Yeni yapılması planlanan evlerin ve işyerlerinin yerleri, planları ve metrekareleri ile ilgili düzenleme hak sahiplerinin onayı alınarak, ilçenin tarihi dokusu ve sosyal yapısı korunarak, ilçe halkının katılımcı olacağı bir süreç izlenerek kararlaştırılmalıdır.
  5. Maden Bakır İşletmesi, devletleştirilerek kamu tarafından işletilmelidir.
  6. İşletmenin kapasitesi arttırılarak yeni istihdam olanakları yaratılmalı, çalışanlar Maden’de yaşayan yerleşik halk içinden seçilmelidir.
  7. Riskli alan olarak gösterilen bölgedeki pasa yalnızca ilçe sakinlerini değil, Elazığ- Diyarbakır karayolunu ve demiryolunu da tehdit etmektedir. Bölgedeki pasa işletme tarafından acilen kaldırılmalıdır. Pasanın kaldırılması sonrasında tarihi Maden Köprüsü ve İlçe Garajı arasındaki bölge tekrar sosyal yaşama uygun hale getirilmelidir.

  1. Tehlikeli atık içeren pasaların atık alanları kapatıldıktan sonra dere, baraj, gölet suları ve toprak alanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rehabilite edilmelidir.
  2. Camiikebir Mahallesi’nde bulunan tarihi ve 1. Grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli iki gözlü Maden Taş Köprü’nün yıkılan kısımlara ait malzemenin ilgili kurum tarafından dere yatağından temizlenerek, malzemenin köprü restorasyonu için muhafazasının sağlanması gerekmektedir. Korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmiş Camiikebir Camisi’nin ve minaresinin ‘’doğal olmayan heyelan’’ tehdidi nedeniyle tescili doğrultusunda korunması ve restorasyonunun yapılması gerekmektedir.
  3. İlçe merkezindeki tarihi Hükümet Konağı ve Saat Kulesi’nin restorasyonu yapılmalıdır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol