Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler türkiyede deprem yenıufuk yeniufuk gazetesi

Bu haber kez okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Savunma sanayine yönelik atacağımız adımları hiçbir ülke belirleyemez”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'nde kıldı.

Cami çıkışında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, soru üzerine dün akşam saatlerinde yaptırdığı CoronaVac aşısının herhangi bir yan etkisinin söz konusu olmadığını söyledi. “Evvel Allah sapsağlamım” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci doz aşıyı da 28 gün sonra yaptıracağını kaydetti.

Yunanistan’ın Avrupa Birliği ülkeleri içinde dolaşım için aşı pasaportu önerisinde bulunduğunun anımsatılarak, bu öneriyi karşı değerlendirmelerinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O bizim açımızdan da değerlendirilecek bir konu. Hem özellikle uluslararası diplomasi noktasında değerlendireceğimiz bir konu. Şu anda Yunanistan böyle dedi diye böyle olacak, böyle bir şey yok. Bunu bizim Dışişleri teşkilatımızla şöyle masaya yatırıp konuşmamız lazım, nedir-ne değildir diye” cevabını verdi.

“AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLERİMİZİ HEP OLUMLU İSTİKAMETTE GÖTÜRMENİN GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile istikşafi görüşmelerin 25 Ocak’ta gerçekleştirileceğinin hatırlatılarak, ana gündem maddelerinin sorulması üzerine de şöyle konuştu: “Biliyorsunuz 1963’ten beri biz Avrupa Birliği ile olan münasebetlerimizi, ilişkilerimizi hep olumlu istikamette götürmenin gayreti içerisindeyiz. Ne yazık ki bugüne kadar Avrupa Birliği bizlere verdiği sözleri hiç tutmadı. Şimdi yeni bir sürecin içerisindeyiz. Gerek Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, gerek Avrupa Birliği ülkeleriyle olan gelişmeler, gerek Charles Michel ile yaptığımız ikili görüşmeler, Ursula von der Leyen ile yaptığımız görüşmeler, gerek Almanya’nın dönem Başkanlığında Şansölye Merkel ile görüşmelerimiz, tüm bunlarla beraber Boris Johnson ile yine yaptığımız görüşmeler, yani ikili görüşmelerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Bütün bu görüşmelerde Yunanistan ile Sayın Miçotakis ile bir görüşme talebi bizim açımızdan da olumlu yaklaştığımız bir konu olmuştur. Bu arada dışişleri bakanlarımızın görüşmeleri olmuştur. Biz de bu istikşafi görüşmeler başlatılabilir dedik. Şimdi gerek özel temsilcilerimiz, ardından Sayın Başbakan ile benim yapabileceğim bir görüşme, bunların adımlarını atabiliriz dedik, gelişmeler bu istikamette.”

“SAVUNMA NOKTASINDAKİ ADIMLARIMIZI BİR YERLERDEN İZİN ALARAK YAPAMAYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’dan S-400 sistemlerinin ikinci paketinin alımıyla ilgili görüşmeler ve ABD’nin yeni yönetiminin Türkiye’nin S-400 sistemini almasını istemedi yönündeki haberlere karşı Türkiye’nin tavrının sorulması üzerine de “Bizim savunma sanayine yönelik atacağımız adımları hiçbir ülke belirleyemez. Bu tamamıyla bizim alacağımız karara bağlıdır” vurgusunda bulundu.

Rusya Federasyonu’ndan S-400’lerin birinci paketinin alındığını, ikinci paketin de daha önce yapılan görüşmelere dayalı olarak devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ay sonu zaten Rusya ile görüşmelerimiz olacak birçok konuda, sadece savunma sanayi değil. Bu konularla birlikte bunu da görüşeceğiz tekrar. Biden yönetiminin bu noktada ne diyeceği vesaire, bunları bilmeyiz. Ama bizim bildiğimiz tek şey var; o da Trump döneminde olduğu gibi biz bir defa kendi savunma noktasındaki adımlarımızı bir yerlerden izin alarak yapamayız” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin NATO ülkesi olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO ülkesi olarak da NATO’da birlikte olduğumuz ülkelerin bize yön vermesini asla kabul edemeyiz” uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-35’ler meselesinde Türkiye’nin ciddi bir para ödemesine rağmen F-35’lerin hâlen verilmediğini ifade ederek, “Bu tabii bizim uluslararası diplomaside Amerika’nın bir müttefik ülke olarak bize yaptığı çok ciddi bir yanlıştır. Temenni ederim ki, Sayın Biden’ın görevi üstlenmesiyle birlikte görüşmelerimizi yaptıktan sonra çok daha olumlu adımları atar ve bunları da yoluna koyarız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait araç ve silahların olağanüstü durumlarda bakanlık onayıyla polis güçlerince kullanılmasına olanak tanıyan düzenlemenin Resmî Gazetede yayımlandığının anımsatılarak, bunu nasıl değerlendirdiğin sorulması üzerine de “Olağanüstü durumlarda zaten gerek Polis Teşkilatımız, gerekse Silahlı Kuvvetlerimiz bu tür şeyleri kullanma hakkına sahiptir. Bunun şu anda Resmi Gazeteyle yayınlanması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle olmuş bir adımdır, bunlardan daha doğal, daha tabii ne olabilir; olay bu” cevabını verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol