Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

Diyetisyen Türk’ten Önemli Diyet Tüyoları

Hepimizin, en az bir kere yapmayı denediği diyet ile ilgili olarak, diyetisyen Büşra Türk çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Diyetin insan sağlığı açısından önemine değinen Türk, doğru bir diyetin püf noktalarını, siz okurlarımız için açıkladı. İşte Diyetisyen Kübra Türk’ün, çok önemli bilgiler verdiği röportajımızın detayları;

  

Diyet programları hazırlarken kişinin bünyesine uygun ve sağlıklı olmasının yanı sıra kişisel isteklerini nasıl karşılayabiliyorsunuz?

 “Denge Sağlıyoruz”

 “Beslenme programı hazırlamadan önce, danışanlarımızla, mutlaka tüketip tüketmedikleri, sevip sevmedikleri ,besinler hakkına konuşuyoruz. Bunun yanı sıra, diyette olmayan tatlı, fastfood gibi gıdaları ise ne sıklıkla tükettiğini öğrenerek, kişinin tamamen hayatından çıkartmayıp, bunları hangi sıklıkla tüketebileceğini ve miktar kontrolünü sağlayıp, kişiye de uzun vadede bunları öğreterek denge sağlıyoruz.”

Sağlıklı bir beden için mutfaktan eksik edilmemesi gereken besinler nelerdir?

 “Baklagilleri Ve Süt Ürünlerini Mutfağınızdan Eksik Etmeyin!”

 “Kurubaklagiller, tahıllar, taze sebze ve meyveler, yağlı tohumlar (ceviz, fındık, fıstık, badem vs.), süt ve süt ürünleridir. Önemli olan bunların yeterli ve dengeli şekilde tüketilmesidir.”

Doğru diyet nasıl yapılmalıdır? Diyet yapanların sıklıkla yaptığı hatalar nelerdir?

 “Doğru Diyet Kişiye Özgü Planlanmış Beslenme Programıdır.”

 “Doğru diyet kişiye özgü planlanmış beslenme programıdır. Beslenme programı hazırlanırken, kişinin tüm yaşantısı; boy, yaş, kilo, fiziksel aktivite ve sağlık durumu ele alınarak hazırlanır ve diyet buna bağlı şekillenir. Diyet yapanların yaptıkları en büyük hata ise, kısa vadede büyük sonuçlar elde etmek olduğu için, kişi kendini fazlasıyla aç bırakmak ister. Fakat uzun vadede, bu yanlış yöntemi ilerletemediği için süreç tam anlamıyla başlamadan bitirmekle sonuçlanır.”

Suyun vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Peki su içmekte zorlananlar için tavsiyeleriniz var mı?

 “Birkaç Dilim Çilek İle Daha Fazla Su İçebilirsiniz”

“Bazen su içmek, bazı bireyler için zor olabiliyor. Bunun en güzel çözümü meyvelerden yararlanmaktır. Örneğin, tüketeceğimiz suyun içine atacağımız birkaç çilek dilimi, su tüketimini daha kolay hale getirebilir.”

Aç kalarak fazla kilolardan kurtulmak sağlıklı mıdır?

 “Diyetin Mantığı Kişiyi Aç Bırakmak Değildir”

Diyetin mantığı kişiyi aç bırakmak değildir. Diyet yeterli, dengeli ve sürdürülebilir beslenme demektir. Fakat insanlar kilo vermek istediklerinde, kendilerini aç bırakarak başarabileceklerini düşünüyorlar. Tam aksine bu kişinin hem vücut metabolizması içi bir yıkım hem de kişilerin uzun vadede bunu sürdürememesi, aç kalarak kilo vermenin, sağlıklı olmadığını kendi oluşturduğu olumsuz sonuçlarla gösteriyor.

Diyet ile birlikte egzersiz yapmak şart mı?

 “Diyet İle Birlikte Egzersiz Şarttır”

“Her zaman şunu söylerim; sağlıklı bir beden için, sadece diyet veya sadece egzersiz tek başına yeterli değildir. Bundan dolayı evet, diyet ile birlikte egzersiz şarttır.  Çünkü biz, diyetle birlikte kişide yaşam tarzı değişikliği oluşturmak istiyoruz ki; hareketsiz bir yaşama son verelim. “

Diyet ile ilgili çok fazla bir bilgi kirliliği var. İnsanlar internetten gördükleri sağlıksız ve şok diyetleri uygulayabiliyorlar. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

“Bunlara Sebep Olan Tek Şey, İnsanların Kısa Sürede Çok Fazla Kilo Vermek İstemesi”

 “Bu konuda mesleğimizde çok fazla bilgi kirliliği var. Ben şöyle düşünüyorum; bunlara sebep olan tek şey, insanların kısa sürede çok fazla kilo vermek istemesi. Sonuç olarak, bunu kullanabilecek kişiler olup, bu durumdan fazlasıyla kendi çıkarları için,  yararlanmaya çalışıyorlar.  İnsanları bu konuda çok fazla kullanabiliyorlar. Ben şunu söylemek isterim ki; bu konuda yardım almak isteyenler kesinlikle bu tür şeylere prim vermeden, uzmanından destek alarak sürdürülebilir bir beslenme ile yaşam tarzı değişikliği oluşturarak, kilo kaybı sağlanmalıdır.”

Özellikle kilo vermede motivasyon çok önemli,  hastalarınızın motivasyonunu nasıl sağlıyorsunuz?

“Diyet Sürecinde Motivasyon Bazen Gerekli Olan Tek Şey Olabiliyor”

 “Gereçekten diyet sürecinde motivasyon bazen gerekli olan tek şey olabiliyor. Ben danışanlarımla her gün veya günaşırı onlarla iletişim halinde olarak sürekli her yeni günün, yeni bir başlangıç olduğunu söyleyip bu süreçte birlikte olduğumuzu hatırlatarak süreci onlara daha kolay bir hale getirmeye çalışıyorum.”

 Son olarak hastalara yönelik tavsiyeleriniz varsa paylaşır mısınız?

“Hedefimiz Kısa Sürede Yüksek Sonuçlar Elde Etmek Olmamalı”

 “Son olarak söylemek istediğim şey, hedefimiz kısa sürede yüksek sonuçlar elde etmek olmamalı. Önemli olan tartıdaki sonuç değildir. Önemli olan beden ölçülerimiz ,uzun vadede aldığımız sağlıklı sonuçlardır. Çünkü diyetle birlikte, tartıdaki rakamlar değişmez. Vücudumuzda görmediğimiz fakat biyokimyasal olarak aldığımız sonuçlarda bu süreçte yapılanmaya girdiği için tek amaç, tartıdaki rakam olmamalıdır. “

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol