Öne Çıkanlar MİLLİ ATLET AYTAR ANILDI KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRÜ ELAZIĞDA 2 RUHSATSIZ TABANCA ELE GEÇİRDİ PERİLER EVİNDE KAYBETTİ Dağoğlu hayatını kaybetti

Bu haber kez okundu.

EGZERSİZ, OBEZİTE TEDAVİSİNİN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASI

Doğru yapılandırılmış ve sürdürülebilir bir egzersiz programının obezite tedavisinin başarısını arttırdığının altını çizen Doç. Dr. Meral Küçük Yetgin, egzersizin verilen kiloların geri alınmasını önlemede, koruyucu bir güç olduğuna da dikkat çekti. Yetgin, doğru bilinen yanlışları ve yapmamız gerekenleri anlattı.

Toplumun en önemli eksikliğinin fiziksel aktivite ve egzersiz arasındaki ayrımı yapamaması olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Meral Küçük Yetgin; “Fiziksel olarak, aktif olmak obezitesi olsun ya da olmasın, toplumun her kesiminden bireyin sağlık için sorumluluğudur.

Türk toplumunun yaklaşık %75’i ne yazık ki fiziksel olarak aktif değil.

Hareketsiz bir yaşam tarzı, obeziteye neden olan en önemli faktörlerden birisidir.

Ancak obeziteli bireylerin, fiziksel olarak aktif olmanın yanı sıra yapılandırılmış bir egzersiz programını, düzenli olarak takip etmeleri gereklidir.” şeklinde konuştu.

“10 Bin Adım Bireylerde Egzersiz Yapmış Olma Yanılgısına Yol Açıyor
Sık yapılan yanlışlardan bir tanesinin, daha uzun süreli ve aşırı yüklenme içeren egzersizlerin daha faydalı olduğu inancıyla, bıktırıcı bir yoğunlukta egzersiz yapmak olduğunun altını çizen Doç. Dr. Meral Küçük Yetgin açıklamalarına  şöyle devam etti: “Önemli olan vücut yağını azaltırken, kas kütlesini koruyan bir egzersiz modelini kişiye özel olarak, doğru şiddet, süre ve sıklıkta sürdürmek,gerektiğinde ise değiştirmektir.

Son zamanlarda popüler olan; günde 10 bin adım atma akımı, bireylerde egzersiz yaptıkları yanılgısına yol açıyor.

Günün sonunda bu hedefe ulaşmış olmak, elbette fiziksel olarak aktif olunduğunun bir göstergesi ancak bunun yanında, yapılandırılmış egzersiz yapmak da gerekli.

Günde 10 bin adım atarak, fiziksel olarak aktif olmanın yanında haftada 3-4 gün de 30 dakikada;  3 bin-3bin 500 adımla, yürüyüşümüzü sağlık için gerekli seviye olan orta şiddetli egzersiz hedefine, taşımış olmamız mümkün olacaktır.”

“Egzersiz Ve Beslenme Davranışımızı Değiştirebilmek Elimizde !”

Doç. Dr. Meral Küçük Yetgin, “Son araştırmalara göre; dünya genelinde obezitenin nedenlerinden, hareketsiz yaşam davranışının sağlıksız beslenme sorunlarının önüne geçtiğini gösteriyor.

Bu durum; Covid-19 pandemisi sürecindeki, kısıtlılıklar nedeniyle daha da arttı.

Fiziksel aktiviteye erişim imkanlarının geçmişe göre daha iyi durumda olmasına rağmen, insanların aktivite düzeyinin azalıyor olmasının, üzerinde durulması gereklidir.

Ülkemizde bu sorun, çocukluk çağında başlıyor.

Eğitim sistemi içerisinde çocuklar, bir spor programına ulaşma konusunda kısıtlı imkanlara sahip.

Ailelerin spora bakış açısı da bunu etkiliyor.

Spor kültürü yeterince olgunlaşmamış çocuklar geleceğin yetişkinleri olarak, hareketsiz toplumun alt yapısını oluşturuyorlar.

Sağlıksız besinlere erişimin de, eskiye oranla daha ucuz ve erişilebilir olması da hareketsiz yaşam tarzıyla birleştiğinde obezitenin iki nedeninin altyapısını oluşturuyor. “ dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol