Öne Çıkanlar seçim2023 İl Hıfzıssıhha Meclisinden Yeni Kararlar Gıda Denetim Seferberliği Başlatıldı Yaz Etkinlikleri Başlıyor Gençlere Online Spor Eğitimi

Bu haber kez okundu.

ELAZIĞ HIZLA DÖNÜŞÜYOR

Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Türkiye İnternet Gazetecileri Derneği (TİGET) Genel Başkanı Okan Geçgel, Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Mehmet Nafiz Koca ve TİGET Muhabiri Cüneyt Tan'ı makamında kabul etti.

Tecrübeli gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Erkaya Yırık, 6.8 büyüklüğündeki depremle yıkılan Elazığ'da yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

"MELİKGAZİ BİRÇOK VİLAYETİN KAPASİTESİNİN ÜZERİNDE BİR İLÇE"

Bir önceki görev yeri Kayseri Melikgazi ilçesinden vatandaşların dualarıyla ayrılarak Elazığ'da göreve başladığını belirten Vali Yırık,  "Melikgazi’de 7 yıl görev yapmak bize gurur ve keyif verdi. Melikgazi de benim memleketim Aksaray gibi Orta Anadolu’nun bir parçası. 600 bin nüfusa hitap eden ve gerçekten sermaye terakkümü, sosyal hayatın canlılığı, kamu hizmetlerinin yoğunluğu, belediye çalışmalarının fazlalığı ve etkinliği, birçok yatırımdaki önderliği ile gerçekten bir çok vilayetin kapasitesinin üzerinde bir ilçeydi Melikgazi." dedi.

"TECRÜBELERİMİZİ ELAZIĞ'A YANSITACAĞIZ"

Melikgazi ilçesinde edindiği tecrübelerin Elazığ'da yapacakları kamusal çalışmalar için bir ön hazırlık olduğunu ifade eden Vali Yırık, "Oradan almış olduğumuz heyecan ve tecrübelerle inşallah Kayseri sonrasında Elazığımıza da hizmet noktasında avantajlarımız olacaktır. Elazığ’ımız 600 bin nüfusun yaşadığı 10 ilçesi, 549 köyü, topraklarıyla, jeopolitik pozisyonu ile Doğu Anadolu’nun yekünlü vilayetlerinden birisi. Kayserili hemşehrilerimize benim yapmış olduğum tutum, çalışma hizmet noktasında bana bunun karşılığını sevgi olarak, devlete bağlılık olarak ve bir hakkı tevdi olarak gösterdiği için şükranlarımı sunuyorum. Kayserimiz'den ben razı olarak ayrıldım. Eğer onlar da  bizden razıysa bu en büyük sevinç kaynağımız. İnsanımız doğusuyla, batısıyla verilen hizmetin karşılığını sevgi, hürmet olarak veriyor: Allah razı olsun güzel insanlara sahibiz. Burada da öyle. Bundan sonraki süreçte de inşallah aynı ambiyansla, aynı ruhla, heyecanla Elazığımız'da hizmet için gayret edeceğiz, çabalayacağız." diye konuştu.

"ELAZIĞ'IN KAPASİTESİ YÜKSEK"

Vali Yırık, Elazığ'ın bir çok açıdan kapasitesi yüksek bir vilayet olduğunu belirterek; "Elazığ'ın gerek turizm açısında gerek istihdam açısından gerekse ekonomik açıdan önü açık. Tabi bunların işlenmesi ve bir şeylerin yapılması lazım. Elazığ Valiliğimiz kamusal yatırımların lideri. Sadece kamusal yatırımların değil diğer özel sektör yatırımlarının da lideri olmak durumunda. Bizim yapacağımız yatırımlar ile birlikte özel sektör yatırımları da teşvik ederek, onlara katkılar sunarak Elazığ'ın önümüzdeki yıllarda daha gelişmiş daha istihdamı artmış ve kişi başına düşen gayrı safi milli hası artmış bir vilayet olması için çaba göstereceğiz. Gerek devletimizin önderliğinde gerek özel sektör yatırımları ile Elazığ’da kapasitenin gelişeceğini  görüyoruz." ifadelerine yer verdi.

19 BİN 500 KONUTU HAZİRAN AYINA KADAR TESLİM EDECEĞİZ

24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremin yaralarını ve izlerini silmek için büyük bir çaba gösterdiklerini aktaran Vali Yırık, şu bilgileri verdi: "2020’nin başında deprem felaketi geçirmiş, 41 insanını depremde kaybetmiş ve binlerce binanın ağır hasırlı, orta hasarlı olmak suretiyle vatandaşlarımızın mağdur olduğu bir vilayet.  Sonrasında devletimiz vakit kaybetmeksizin, Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla İçişleri Bakanımız, Çevre Şehircilik Bakanımız ve Sağlık Bakanımız o günlerde 2 aylık süre içerisinde vatandaşlar ile birlikte olmuşlar. Vatandaşlarımızın dertlerini, yaralarını sarmak ve dinlemek için büyük bir çaba sarf etmişler. Geldiğimiz pozisyonda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız 19 bin 500 konutu o dönemde hızlı bir şekilde projelendirerek, inşaat çalışmasına başlamış. Bugün itibarı ile 3 bine yakın konut teslim edilmiş ve önümüzdeki 1 aylık süre içinde bu rakam 8 bin konuta ulaşmış olacak. Çünkü TOKİ’nin hummalı bir çalışması var ve devam ediyor. 2021 yılının Haziran ayı gibi bu 19 Bin 500 konut hak sahiplerine teslim edilmiş olacak.  Deprem dediğimiz hadise öyle kolay bir hadise değil. Etkileşimi çok fazla oluyor. Kümülatif bir şekilde hasar fazla, vatandaşların talepleri var, 30 binin üzerinde vatandaşımızın talebi hızlı bir şekilde tüm ihtiyaçları devletimiz tarafından giderilmiş.  Depremin ilk anında 2 Bin 800 adet konteyner konuşlandırılmış. Doğukent ve Aşağı Demirtaş Mahallesinde  Bin 700 aileyi devletimiz buraya yerleştirmiş ve vatandaşlarımızın barınmasını temin etmiş. Barınmayla birlikte hakeza gıda, ısınma, iaşe gibi tüm ihtiyaçlarını da devletimiz tarafından ifa etmiş. Allah devletimize zeval vermesin."

DEPREM BİR TEHDİTTİ, FIRSATA DÖNÜŞTÜ

Büyük depremin ardından bir çok artçı sarsıntının yaşandığı kentte yeni sorunların ortaya çıktığını, bu sorunları aşmak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Yırık, "Bugün itibarı ile insanlarımız biten deprem konutlarına da geçtikçe, olayın boyutunu daha iyi anlıyorlar ve bizlere mutluluklarını ifade ediyorlar. Vatandaşlarımızın  talep ettiği diğer hususlarda da çalışmalar devam ediyor. 27 Aralık’taki 5,3’lük depremi ile birlikte orta hasarlı olan binalarımız var, 6 binin üzerinde. Bu binaların içerisinde de orta hasarlı iken 5,3 deprem sonrasında ağır hasarlıya dönüp dönmediği ile ilgili ekiplerimiz sahada çalışıyor. Eğer orta hasarlıdan ağır hasarlıya dönüştüyse vatandaşımızı hak sahibi yapmaya çalışıyoruz. AFAD Başkan Yardımcımız İsmail Palakoğlu  ile görüştüğümüzde 'yüzde 50 noktasında tespit var' dedi. 2 evden birisi orta hasarlıdan, ağır hasarlıya dönüşmüş. Bu önemli. Çünkü deprem bölgesindeyiz, sürekli sarsıntı ve deprem oluyor. Bu yüzden binalar sürekli yıpranıyor, yıpranan binaların da devlet desteği ile hizmetleri yapılıyor. Bu önemli bir avantaj oldu. Aslında deprem bir tehditti inşallah fırsata dönüştü." diye konuştu.

 "TÜM MAHALLELERDE YIKIM GERÇEKLEŞİYOR"

Vali Yırık, depremde ağır hasar gören binaların yıkımının hızla devam ettiğini belirterek, geçen süreç içerisinde 420 Bin metrekarelik bir alanda yıkım gerçekleştirdiklerini aktardı.

Vali Yırık, "Deprem sonrasında 4 milyon 36 bin metrekarelik hafriyat miktarı, özel idare tarafından yıkılması gerekiyordu. Şu aşamaya kadar  420 Bin metrekarelik bir miktarı yıkmış olduk. Ortadan temizlemiş olduk. Yine il özel idaremiz ile belediyemizin de yetkili olduğu alanlar var. Onlar da bir taraftan bu çalışmaları yürütüyorlar. Göreve geldiğimiz dönemde  çok fazla bir yıkım söz konusu değildi. Göreve başladığımız 18 Haziran’dan itibaren yaptığımız çalışmanın hızı ile birlikte tüm mahallelerimizde bu yıkımlar gerçekleşti." dedi.

"ŞEHRİN DÖNÜŞMESİ İÇİN FIRSAT OLDU"

6.8 büyüklüğündeki depremin Elazığ'ın yeniden dönüşümü için bir fırsat olduğunu söyleyen Vali Yırık, şunları aktardı: "Deprem bir tecrübedir. Daha önceden bu tür şeyleri tecrübe etmediğimiz için bunları yaparken arkadaşlarımızın zaman zaman, vatandaşın da muzdarip olduğu bir takım uygulamalar olabildi. Tozdan tutun, yolun gereğinden fazla kapalı olmasına kadar. Esnaflarımızın da bundan dolayı belki cüzide olsa zarar görmesine kadar birtakım olumsuzluklar oldu ama devam eden süreçte giderdik. Vatandaşlarımız artık bugün itibariyle çok metruk, ağır hasarlı binayı görmüyor. Çünkü çalışmayı yaptık.  Özel idare, yapması gereken yatırımları yürütüyor. Bununla birlikte, bundan sonraki süreçte özel idarenin şirket vasıtasıyla birtakım istihdam sağlayıcı, gelir kazandırıcı yatırımları olabilecek. Ama biz daha çok onlardan önce mevcut imkanlarıyla vatandaşımıza hizmet noktasında etkili olmalı diye düşünüyoruz. Onu yapmaya çalışıyoruz. Bahsettiğimiz bir çok alanda bakir pozisyonda Elazığımız. Önümüzdeki yıllarda bu bölge, bu tür şeylerin merkezi olacak.  Deprem de aslında bir nevi fırsat oldu. Şehrimizin dönüşmesi, dönüşümü açısından, kentsel bir görünüme daha fazla kazanması açısından. Elazığ'ın büyükşehire yakın bir görüntüsü var. Gelişmiş bir görüntü söz konusu. Eksiklerimiz mutlaka var. Bu eksikleri de gerek devletimiz genel bütçe vasıtasıyla gerekse yerel yönetimler kendi birikimleri ve gayretleriyle bunu halletmeye çalışıyorlar. İnşallah Elazığ'a çok ciddi katkılar sunmayı ümid ediyoruz."

"KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ MÜTHİŞ BİR YATIRIM"

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Yeni Kömürhan Köprüsünün büyük bir yatırım olduğunu, kendi kategorisinde dünyanın 4. büyük köprüsü olduğuna değinen Vali Yırık; "Kömürhan Köprüsü 720 milyon TL'lik bir yatırımdı. Ciddi bir para. Müthiş bir yatırım. Önümüzdeki 100 yılı kapatmış oldu.  2 tüneli var uhdesinde 2.400 metrelik, 2 bin metrelik bağlantı yolu ve toplamda 5 Bin 155 metre. Kendi kategorisinde Dünyada dördüncü bir köprü. 7 bin ton çelik kullanılmış. Eyfel kulesindeki çelik miktarıyla aynı. Tüm bunları milli teknoloji ile, milli servetimizle, milli mühendislerimizle yapmışız. Bu çok önemli. Vatandaşımıza, Elazığ'a, Malatya'ya, tüm Türkiye'ye hayırlı olsun." ifadelerini kullandı. 

ELAZIĞ İKİ SORUNLA MÜCADELE EDİYOR

Depremin yanısıra tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecine ilişkin kentte yürüttükleri çalışmalara da değinen Elazığ Valisi Erkaya Yırık, şu bilgileri paylaştı: "Pandemi tüm Türkiye'de bu aşıyla birlikte ve Cumhurbaşkanımız ve Bilim Kurulumuzun   tavsiyeleri ile alınan tedbirlerle  düşüşe geçti.  Vaka sayıları düştü. 300-400'lü rakamlardan biz bugün 70-80'li rakamlara düştük, Elazığ'da.  Burada şu hakkı da tevdi edelim. Vatandaşlarımız maske noktasında büyük bir adaptasyon gösterdi. Özellikle fiziksel mesafe konusunda ve sonrasında yapılan çalışmalar ile daha fazla bir reel söz konusu. Maske, mesafe, hijyen konusuna dikkatli olundu ve bunun katkısı da büyük oldu. Sokağa çıkma kısıtlamalarında büyük katkısı oldu. İnşallah sayılar daha da düşer. Aşının da devreye girmesi ile ben ümit ediyorum ki toparlanacak ve insanımız, memleketimiz, dünya  padnemi öncesindeki o rahatlığa ve serbestliğe kavuşacak. Bu musibet biran önce başımızdan gitmeli çünkü canlar yanıyor ve yanmaya devam ediyor. İnsanlar sıkıntılı, esnaf dertli yani devletimiz bu noktada  bazı şeyleri erteliyor, birçoğunu yapıyor vatandaşlarımız sorun yaşamasın diye. Önümüzdeki yaz ayları itibarı ile inşallah ülkemizi de terke eder. Ülkemiz bu bölgeyi bir deprem bölgesi olarak görüyor.  Şunu bilmelerini isterim, devletimiz burada vatandaşımızın ihtiyaçlarını gidermek için büyük yatırımlar yapmış ve yapmaya devam ediyor.  Vatandaşımız burada devletin sıcak yüzünü, şefkatini ve merhametini görüyor ve yaşıyor.  Bu çok önemli. Talebi değerlendirilmeyen bir vatandaşı yok.  Tüm kurumlarımız çalışıyor. Devletimiz imkanlarını seferber etmiş. Bakanlarımız sürekli gidip geliyor."

Anahtar Kelimeler:
ELAZIĞ HIZLA DÖNÜŞÜYOR

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol