Öne Çıkanlar Arslan: İş Dünyası Olarak 2021 İçin Ümitli ve Heyecanlıyız 8inciye Hazırlanıyor az hasarlı YENİ KARAR İKİ TARİHİ ESER HAYATA DÖNDÜRÜLÜYOR

Bu haber kez okundu.

Elazığ’da da İnşaatlar Durdu

 Son dönemlerde, çimento fiyatlarına uygulanan zamlar dolayısıyla, zor günler geçiren inşaat sektörü iş bırakma kararı aldı. Karar kapsamında; tüm yurtta eş zamanlı olarak inşaatlar 15 gün süreyle durdurulacak. Konu ile ilgili olarak, gazetemize açıklamalarda bulunan ELMÜTDER (Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği), derneklerine bağlı müteahhitlerin, 24 Eylüle kadar inşaatlarını durdurduğunu açıkladı

Elazığ’da Birçok Noktada Devam Eden İnşaatları Durdurma Kararı Aldık”

 ELMÜTDER’ den yapılan açıklamada, çimento fiyatlarındaki artışa dikkat çekildi. Açıklamada; “ İnşaat malzemelerinin başında gelen; çimentoda hızlı artış gösteren fiyatlar karşısında, eylem hazırlığında olan, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve kendisine bağlı, 52 il ve ilçe derneği ile  15 gün sürecek inşaatları durdurma eylemi, Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak başladı. Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak,  İMKON’ un bu kararına destek vererek Elazığ’da, birçok noktada devam eden inşaatları durdurma kararı aldık.” denildi.

“Çimentoya Yapılan Fahiş Zamlar 250 Alt Sektörü Etkiliyor”

ELMÜTDER’den yapılan açıklamanın devamında; çimentoya yapılan zamların,  inşaat sektörünün yanı sıra 250 sektörü, olumsuz etkilediği belirtildi.   Zamların kabul edilemez olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Türkiye ekonomisinin, stratejik sektörleri arasında başı çeken inşaat sektörünü, en çok etkileyen girdi mamullerinin başında, fahiş zamlar yapılan çimento geliyor.

Fahiş zamlarla birlikte; inşaat sektöründe yaşanan her olumsuzluk, 250 alt sektörü, milyonlarca tüketiciyi, kentsel dönüşümü, vatandaşın ucuz konuta erişimini, istihdam gücünü ve piyasa istikrarını olumsuz etkilemektedir.

Türkiye İnşaat sektöründe kullanılan birçok malzemeye, enflasyon ve döviz artışı üzerinde zamlar yapılmış, özellikle çimentoya  fahiş oranlara varan zamların yapılması, müteahhitlik sektörü ve kamu adına artık kabul edilemez seviyeye ulaşmıştır.” ifadelerine yer verildi.

“İnşaatlarımızı 24 Eylül Tarihine Kadar Durduruyoruz’’

ELMÜTDER Yönetim Kurulu Başkanı  Osman Avcıl tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılacak eylem kapsamında Elazığ’da ki inşaatların 24 Eylül tarihine kadra durdurulduğunu ifade etti. Avcıl, ‘’Alınan karar gereği; bizler de, çimento sektörünün haksız ve fahiş fiyat artışlarına sessiz kalmayarak, inşaatlarımızı 24 Eylül tarihine kadar durduruyoruz’’ dedi

Müteahhitlere İş Bıraktıran Maliyet Artışı Rekor Tazeledi

Haziranda yıllık yüzde 42,9 ile rekor kıran inşaat maliyetleri, temmuzda yüzde 44,76'lık artışla rekor tazeledi. Bina inşaat malzemesindeki yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 57,25'e ulaştı. Müteahhitler, maliyet artışları nedeniyle dün iş bırakma eylemi başlattı

Türkiye genelinde müteahhitler başta çimento olmak üzere; inşaat maliyetlerindeki artışı protesto amacıyla iş bırakırken, TÜİK  önemli bir veri açıkladı.

İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Temmuz ayında, bir önceki aya göre yüzde 2,56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,76 arttı.
 

Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 3,13, işçilik endeksi yüzde 1,06 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 56,41, işçilik endeksi yüzde 21,01 arttı.

Bina İnşaat Maliyeti Bir Yılda Yüzde 45,15 Arttı

Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,63, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,15 arttı.

Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 3,29, işçilik endeksi yüzde 1,00 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 57,25, işçilik endeksi yüzde 21,18 arttı.

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,28, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,39 arttı.

Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,63, işçilik endeksi yüzde 1,29 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 53,67, işçilik endeksi yüzde 20,37 arttı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol