Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK suriye MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI

Bu haber kez okundu.

EMEK EKİP, BEREKET BİÇMEK!

Tarım ve Hayvancılıkta üreticilerin sıkıntılarına çözüm getirecek çalışmalar yapacaklarını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç,"Üreticiye, rehberlik yapacağız. " dedi.

İki ay önce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görevine atanan Ali Kılıç, gazetemizi ziyaret etti.Ziyaretlerinde Genel Yayın Yönetmenimiz M.Nafiz Koca ile bir araya gelen Kılıç, Elazığ’ın Tarım ve Hayvancılık alanında sahip olduğu zenginlikleri arttırmaya yönelik çalışmaları başlattıklarını söyledi.

"BASKİL"DE 650 METREYLE 1400 METRE ARASI RAKIMDA HASAR VAR"

Ziyaretlerinde geçtiğimiz günlerde Baskil’de meydana gelen don olayında kaysı üreticilerinin zararlarının karşılanacağı ile ilgili bilgilerde veren İl Müdürü Kılıç, yaşanan don olayının ardından kaysı üreticilerinin zararlarını yerinde incelemek üzere anında sahaya indiklerini belirtti.

Tarım ve Orman İl Müdür Ali Kılıç, geçim kaynakları kayısı olan Baskil'de 650 metreyle 1400 metre arası rakımda sıkıntı oluştuğunu ifade ederek, "Tarımsal üretim de riske dayalı bir üretim tarzı var. Buda bizim elimizde olmayan, tamamıyla meteorolojik olaylardan kaynaklanan ve üretimin sonunda ekonomik kayıplar meydana getiren afetlerdir.” Diyerek Baskil bölgesinin 650 metre ile Bin 450 metrelik rakımında sıkıntı olduğunu bu sıkıntının da muhtemelen rekolte kaybına neden olacağını söyledi.

"ÜRETİCİLERİMİZ TARIM SİGORTASI YAPTIRMALI"

Tarım ve Orman İl Müdür Ali Kılıç, özellikle üreticilere tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Kılıç, "Üreticilerimizin tarım sigortası yaptırmasında fayda var. Bu tür riskler sadece bizim ülkemize has bir olay değil. Tüm dünyada olan meteorolojik bir olaydır. Ülkemiz 1950 yıllarda tarım sigortasıyla tanıştı. Ama tarım sigortası havuzu sistemini 2006'da hayata geçirdi. Bu sistem belki dünyada olmayan çiçek ve tomurcuk aşamasın da dahil, bitkiyi sigortalayabilen bir sistem.

TARSİMBölge Müdürlüğü var Malatya'da. Onlar Elazığ'a bakıyor.  Afet süresi içinde bizde onlar da sahadaydık. Her ne kadar zararın yüzde yüzünü tazmin etme şansımız olmasa bile, çiftçilerimiz tarım ve sigorta poliçelerindeki miktarının bir kısmını karşılama şansına sahip oluyoruz.” Dedi.

bu şehriÜretimdeki arz talep dengesinin fiyatı oluşturduğuna da dikkat çeken İl Müdürü Kılıç; bilgilendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Üretimdeki ürün devamını sürdüremezsek fiyatlarda oynama olacağını tahmin ediyoruz. Bunu da normal karşılamak lazım. Rabbim bizi daha büyük doğal afetlerden muhafaza etsin. Önümüzde yine biraz zaman var ne olup biteceğini bilmiyoruz. Bazen hiç beklenmedik bir anda doğal afetle karşı karşıya kalabiliriz. Dolu olayını daha çok ön planda tutuluyor. Etkileme olayı daha fazla olur.”

YAŞ KAYISIDA YILLIK ÜRETİMİMİZ 55-60 BİN TON ARASI

Tarım İl Müdürü Ali Kılıç,  Elazığ'da üretilen kayısının katma değer ürününe dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.Kılıç, kayısıları Elazığ ekonomisine kazandırmak için Baskil Belediye Başkanı'nın çalışmalarının olduğunu belirterek,"Elazığ şuan 100 bin dekarlık bir üretim alanı ile üzerinde dikili bulunan 1milyon 100 bin kayısı ağacımız ile yıllık üretimimiz 55-60 bin ton arası değişiyor. Bunu yaş kayısı olarak söylüyorum. Bunun 4/1 oranında kuru kayısı üretebiliyoruz,yaklaşık 15 bin ton kadar civarında. Baskil Belediye Başkanımızın kayısılar için çalışmaları var. Yakın zamanda hayata geçirirse, ilimiz ve Baskil ilçemiz için önemli kazanç olacak. Çünkü ürettiğiniz ürünü katma değer ürünün dönüştürürseniz ekonomi de canlılık olur. Buda ilde para dönmesine sebep olur. Biz parayı ne kadar üretebilirsek esnafı o kadar canlı tutarız."dedi.

ŞEHİR OLARAK ORTALARDAYIZ

"Türkiye ortalamasının altında kaldığımız ürünlerde kendimizi iyileştirmemiz lazım." diyen Ali Kılıç, Türkiye ortalamasında Elazığ'ın ortalarda olduğunu belirterek şunları kaydetti; "Ülke ortalamamızı yakalamamız gerek. Çok iyi topraklarımız, çok iyi çalışma, üretmekten korkmayan vatandaşımız var. Zaman gözetmeden tarımda hayvancılıkta sabahın erken saatlerinde kalkıp gece yarılarına kadar çalışan vatandaşlarımız var. Ama bu vatandaşın, yaşam konforunun da iyileşmesi gerekiyor. Üretimin miktarında artış sağlayamadığımız sürece, yani kazancı insana yansıtmadığımız müddetçe bu varlık kendini göstermez. Şehir olarak ortalarda bir yerdeyiz.

YAPABİLECEK GÜÇ VE ENERJİMİZ VAR

Ama daha üst sıralara çıkmayacağız anlamına gelmez.  Kendi içimizde üretim kayıplarımızı minimize edersek,üretim miktarını artırırsak, bir kaç level atlarız. Bizde bunu yapabilecek güç, enerji var. Tarım çalışanı arkadaşlarım sahada olan, veteriner hekim, ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi, gıda mühendisi ve sayamadığım diğer meslek grubundan arkadaşlarımız 500 kişilik bir ekiple ilimizin ihtiyacı olan gıdayı her gün arz edebilecek bir güçteyiz." diye konuştu. "

ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLMEK ÇOK ÖNEMLİ

Tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirlik düşüncesi ile çalışmaları yapacaklarını belirten Tarım İl Müdürü Ali Kılıç,  "Tabi gelişen teknoloji ile birlikte köyden kente göçlerde çok oluyor. Devletimizin son yapmış olduğu tarımdaki politikada değişikliği tersine göçü başlatıyor. Uzman eller projesi var. Bu proje bir meslek grubundan mezun olmuş arkadaşlarımızın kendi imkanlarıyla kendi bilgilerini tarımsal üretime yansıtabilmelerinin önünü açıyor. Bir su ürünlerinde mezun arkadaşımız, devletimizin kendine sunduğu 100 bin TL imkanla kendi tesisini kurabilecek. Nasıl bir tesis?küçük bir tesis can suyu gibi olacak.' dedi.

ÜRETECİYİ KORUYACAK MANTIĞI GELİŞTİRMEMİZ LAZIM

Tarım İl Müdürü Ali Kılıç,  üreticinin hakkettiği değerden ürününü satması için bir mekanizma kurulması gerektiğini ifade ederek , "Küçük küçük başlayacağız bunu yaparken de, kooperatifleşmeyi, üretici örgüt modelimizi de geliştireceğiz. Üretici örgüt modelimizde, üreticiyi koruyacak mantığı geliştirmemiz lazım. Avrupa'daki mantık fiyat müdahale mantığını getirerek üreticinin hakkettiği değerden ürününü satması için bir mekanizma kurmamız lazım. Olaya popülist yaklaşmamak lazım, reele bakmak gerek. Biz ne yapabildik? ne yapmamız gerek? " diye konuştu.

HEM ÇİFTÇİYİ, HEM TOPRAĞI KORUMAK

Bireysel sulama, üretim alanındaki artışı sağlamak için, arı desteği, buzağı desteklerinin olduğunu aktaran Kılıç,"Bu destekler hem çiftçiyi korumak için, hem toprağı korumak adınadır hem de üretimi sürdürebilmek adınadır." dedi.

İYİ OLMAK YETMEZ GELİŞTİRMEK ÖNEMLİ

Tarım ve hayvancılık alanında yapılan üretimi belirleyeceklerini ve bunu geliştirme adına ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Ali Kılıç, "İyi olmak yetmez, geliştirmek önemli. Biz bu konu da elimizden geleni yapıyoruz. Üreticiyi her konuda bilgilendirmek adına çalışmalarımız oluyor. Özellikle sulu tarım yapan çiftçilerimize yakın zamanda tarımda sulamamın önemi anlatacak 4 ekip oluşturduk. Bütün köylü vatandaşımızı bilgilendirdik.

HAYVAN SIKINTIMIZ YOK

Çiftçi hangi arazide, hangi ürünü ekebilir bilmesi gerekiyor. Bizde rehberlik yapacağız. Biz hep beraber 'emek ekeceğiz, bereket biçeceğiz' temel maksadın bu olması gerektiği düşünüyorum.  Havancılıkta da iyiyiz, geliştirmek lazım  arz talep dengesiyle oluşan hayvancılık beraberinde et fiyatlarını düşürecektir. Hayvan sıkıntımız yok. Yapılan bir yanlışlık varsa onu da düzeltmek bizim görevimizdir. Biz işimizi sahada icra edeceğiz."diyerek sözlerini sonlandırdı.

Anahtar Kelimeler:
EMEK EKİPBEREKET BİÇMEK

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol