Öne Çıkanlar MİLLİ ATLET AYTAR ANILDI KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRÜ ELAZIĞDA 2 RUHSATSIZ TABANCA ELE GEÇİRDİ PERİLER EVİNDE KAYBETTİ Dağoğlu hayatını kaybetti

Bu haber kez okundu.

ESNAF ÖKSÜZ KALDI

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Nihat Bozkurt, koronavirüs ve deprem nedeniyle esnafın 9 aydır çok zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

En büyük mağduriyeti kahve ve kıraathane esnafının yaşamasına rağmen kendilerini kimsenin düşünmediğini belirterek sert tepki gösteren Başkan Bozkurt, “Allah’ın izniyle bu virüs süreci bitecek önümüzde seçimler olacaktır. Seçimlerde de eğer esnafımız, siyasetçiyi kahvehaneye alırsa yazıklar olsun onlara. Bizi sahipsiz bıraktılar” dedi.

Elazığ’daki kahve esnafının deprem ve koronavirüsten dolayı çok mağduriyet yaşadığını ifade eden Bozkurt, “Elazığ’ın bu konuda ayrı bir özelliği var. Neden diye sorarsınız depremden dolayı. Deprem de kahve esnafının çoğu açmadı. Bir kısmı büyük hasar gördü. Bir kısmı yıkıldı. Bu konuda devletten bizim esnafımız 5 kuruş yardım almamıştır. Herkes kendi çabasıyla iş yerlerinin tadilatını yapıp açmıştır. Tam böyle işe başlayacakları zaman virüs çıktı ve 3 ay tekrardan kapalı kaldılar. 3 Ay sonra 1 Haziran da tekrardan çay ocaklarımız ve kahvehaneler açıldı ama oyunlar yasaklandı. Kahvehanelere insanlar oyun oynamak için gidiyor. Bu yüzden kahvehanelerimiz 9 aydır neredeyse siftahsız eve gidiyor. Devletimizden bir yardım göremedik. Sadece önceki Valimiz Çetin Oktay Kaldırım koli yardımı yaptı.” şeklinde konuştu.

“3 AYDAN BERİ HER GÜN 2 ESNAF MUTLAKA KEPENK KAPATIYOR”

Bozkurt, kahveci esnafının alan el değil veren el olduğunu, deprem zamanı çoğu kahvehane sahiplerinin kendileri de mağdur oldukları halde depremzedelere koli yaptırıp, dağıttıklarını ve bugün ise alan ele düştüklerini belirtti.

Bozkurt, konuşmasının devamında, “Ortalama her ay 60 esnaf kepenk kapatıyor. 3 Aydan beri her gün 2 esnaf mutlaka kepenk kapatıyor. Esnafımızı durumu iyi değil. Destek de yok zaten. Geçen gün yeni Valimiz Erkaya Yırık odamızı ziyaret etti teşekkür ediyorum kendisine, odamıza 85 bin TL tutarında misaş kartı verdi. Rakama bakınca güzel ama esnafa düşen 100 TL, valimizin hediyesi dedik. Başka bir yerden de yardım gelmedi. Bir veya 2 esnafım öksüz kalmıştır. Siyasilerimizden bir destek gelmedi. Biri de gelip bu nasıl olacak demedi. Randevu talep ediyoruz randevu vermiyorlar. Bazı siyasilerimiz gelip burada ki bazı odaları ziyaret ediyor ama bize uğramıyorlar. Pandemi döneminin en mağdur esnafı burada ama buraya gelmiyorlar. Şimdi bunlara kızmayalım, küsmeyelim ne yapalım. Şunu da belirteyim, Allah’ın izniyle bu virüs süreci bitecek önümüzde seçimler olacaktır. Seçimlerde de eğer esnafımız, siyasetçiyi kahvehaneye alırsa yazıklar olsun ona. Bizi sahipsiz bıraktılar.” diye kaydetti.

“3 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI”

Kısa süreli yasakların çözüm olmadığını, uzun süreli yasaklar olması gerektiğini belirten Bozkurt, “Koronavirüs bir hastalıktır. Kimde olduğunu bilemiyoruz, kimden geleceğini bilemiyoruz sonuçta bu bir afet. Bu hafta kapalı olamayan kurum ve esnaflar saat 10’dan 8’e kadar açık. Sanki virüs sabah bulaşmıyor, akşam bulaşıyor. Hükümet bir karar alsa 14 gün veya 21 gün her yeri kapatsa kimse dışarı çıkmasa bakalım sonuç ne oluyor. Kahveciler Ve Kıraathaneciler Odası’nın 853 tane üyesi var. Her bir kahvede en az 2 kişi çalışıyor. Şuan zaten 2 Bin kişi sadece işçi ortada kaldı. Bir de kahveler toplamda Elazığ’da 3 bin civarı insan işsiz kalmış durumda. O da 2-3 kişiden hesaplama yaptık. Bunların ailesini sayarsak 10 bin kişiyi çok geçiyor ve şuan çok büyük mağduriyet yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

“16 SAAT ÇALIŞIYORLAR, NE EĞLENCESİ”

KOSGEB’in kahvehanelere ve kıraathanelere eğlence yeri olduğunu söyleyip kredi vermemesine tepki gösteren Bozkurt, "Kahvehanelerin şansızlığı her yerde oldu. Mesela deprem de bir kredi verildi. KOSGEB tarafından 100 bin TL ama kahveci esnafı bundan yararlanamadı. Nedeni neymiş kahveler eğlence yeriymiş, ne eğlencesi adam 16 saat çalışıyorlar, Allah aşkına bunu eğlencesi nerede. KOSGEB’den yararlanamadık ama depremden dolayı 50 bin TL verildi. Bunda da şöyle bir sorun oldu. Esnaf parayı aldı ve virüs çıktı. En az 6-7 aydır esnafımız kapalı, bu verilen paranın 2 taksidi geldi ama iş yapamadıkları için ödeyemiyorlar. Bizim isteğimiz bu kredinin, elektriğin, suyun ve doğalgazın 1 yıl süreyle ertelenmesidir. En azından bu gerekiyor” diye söyledi.

“ESNAFIMIZIN YÜZDE DOKSANI GÜNLÜK CÜZİ BİR MİKTARLA ÇALIŞIYOR”

Bozkurt, “Esnafımızın yüzde doksanı günlük cüzi bir miktarla çalışıyor. Günlük gelir ile çalışan bir kesim. Bir çoğu hem ev kirası hem de dükkan kirası ödüyor. Bu durumda çalışmadıkları için ödeyemiyorlar. Geçen gün biri aradı beni ve dedi ki sizin şu üyen 4 aydır kiramı ödemiyor yardımcı olun. Ben nasıl kalkıp esnafı arayıp diyeyim sen neden ödemiyorsun. Ödeyememesinin nedeni belli çünkü çalışmıyor. Buna bir an önce devletimizin çözüm bulması gerekiyor” dedi.

Anahtar Kelimeler:
ESNAF ÖKSÜZ KALDI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol