Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI suriye

Bu haber kez okundu.

GEREKÇEYE BAK HİZAYA GEL!

Fırat Üniversitesi Hastanesinde göz ameliyatlarının sınırlı tutulmasına sözde pandemi, gerçekte ise demirbaş ve sarf malzemelerinin verimli kullanılması gerekçe gösterildi. Göz Hastalıkları AD tarafından alınan karar aylar sonra ortaya çıktı. Yaklaşık 250 vatandaşın ameliyat sırası beklerken alınan kararla mağdur edilmesinin anlaşılmasına şok olan vatandaşlar, aylardan beridir pandemi masalıyla uyutulduklarını söyleyerek tepkilerini koyun can derdinde kasap et derdinde diye dile getirdiler.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nın,  katarak ameliyatlarını; öğretim üyesi başına haftalık 5 hasta  ile sınırlı tutması  nedeniyle, yüzlerce hasta, kör olma tehlikesi altında ameliyat sırası bekliyor.  Sıranın  gelmesini bekleyen yüzlerce hasta içerisinde;  yaklaşık bir yıldır ameliyat olmayı bekleyen ve gözünü kaybetme riski taşıyan hastalar da var. Bu kadar risk altında ameliyat sırasını bekleyen hastalar alınan karara tepki gösterilmesin diye de pandemi yalanıyla kandırılıyor.

KARAR İÇİN AKILLARA ZİYAN GEREKÇE

Elazığ’da Sayısız hasta Fırat Üniversitesi  Hastanesinde göz ameliyatı için sıra beklerken Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalının sözde PANDEMİ’yi gerçekte ise demirbaş ve sarf malzemelerinin daha verimli kullanılmasını gerekçe göstererek ameliyat sayısını sınırlı tutması ameliyat sırası bekleyen yüzlerce hastanın tepkisine neden oldu. Koskoca Fırat Üniversitesinin yeterli miktarda demirbaş ve sarf malzemeleri temin etme gücü yok mu diye tepkilerini dile getiren hasta ve yakınları; “Bizler bir an önce sağlığımıza kavuşmayı beklerken onlar biz hastaları değil de demirbaş ve sarf malzemelerini düşünüyorlar, üstelik de bizleri pandemi hikayesiyle kandırıyorlar.” diyerek yetkilileri duyarlı olmaya davet etti.

SÖZDE PANDEMİ GERÇEKTE DEMİRBAŞLARIN KORUNMASI

Yaklaşık 250 kişinin ameliyat sırası beklediği bir ortamda böyle bir gerekçenin olup olmadığını araştırırken gazetemize ulaştırılan karar metni şok etkisi yarattı. Aylardan beridir ameliyat sırası bekleyen hastaların ameliyatlarını pandemiden dolayı değil, aksine Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalının aldığı ilginç kararla sınırlı tuttukları ortaya çıktı.

Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından alınan kararda ameliyat sayılarının sınırlı tutulmasına gerekçe olarak demirbaş ve sarf Malzemelerinin daha verimli kullanımı yönünde ilginç bir not düşülmüş.

HER ÖĞRETİM ÜYESİ İÇİN HAFTALIK 5 SINIRLAMASI

17 Şubat 2021 tarihinde Göz Hastalıkları AD Öğretim Üyelerinin tümünün katılımı ile gerçekleşen toplantıda alınan kararda şu ifadeler yer almakta:

“Araştırma görevlilerinin cerrahi eğitiminde, öğretim üyelerinden alacakları pratik öğretiler sırasında öğretim üyesi çeşitliliğini eşit olarak sağlayabilmek ve bunun getirilerinden akademik önemli yararlara ulaşabilmek, ayrıca; bu cerrahiler için  olan DEMİRBAŞ VE SARF MALZEMELERİNİN DAHA VERİMLİ KULLANIMI İÇİN , her ameliyat gününde eşit yıpranma ve sarfını sağlamak amacıyla, tüm öğretim üyelerince gerçekleştirilen tek ortak ameliyat çeşidi  olan; Katarakt ameliyatlarının, her öğretim üyesi için haftalık  5 (Beş) olgu ile sınırlandırılmasına karar verilmiştir”   

KARAR GİZLENEREK PANDEMİ GEREKÇESİ ÖNE SÜRÜLMÜŞ

Ameliyat olmayı bekleyen hastalardan  ve hasta yakınlarından,  almış oldukları kararı gizleyen Fırat Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı,  uzun süre beklemelerinin nedenini öğrenmek isteyen hastalara,  pandemiyi gerekçe göstererek, beklemelerini istemiş. Ameliyat olması gerektiği halde ameliyat olAmayan hastalardan,  bir kısmı ameliyatlarını özel hastanelerde gerçekleştirirken, maddi durumu iyi olmadığı için, ameliyat olmayan hastalar hala sıranın kendilerine gelmesini bekliyorlar.

HASTA YAKINLARINDAN TORAMAN VE GÖKTAŞ’A ÇAĞRI

Uygulanan ameliyat kısıtlaması dolayısıyla, gözlerini kaybetme riski taşıyan hastalar ve yakınları  yaşadıkları mağduriyeti sonlandırmaları için; Elazığ  Valisi Dr. Ömer Toraman’a ve Fırat Üniversitesi Rektörü Fahrettin Göktaş’a  çağrıda bulundular. Hastalarının yaşadıkları mağduriyetin detaylarını dile getiren  hasta yakınlarının, yaptıkları açıklamaların detayları şöyle;

“HASTAMIZ 7 AYDIR AMELİYAT OLMAYI BEKLİYOR”

M.D. “Hastamız 64 yaşında, katarakt ve şizofreni hastası…  Gözündeki katarakt nedeniyle, çok zorluklar yaşıyor. Tam 7 aydır ameliyat olmayı bekliyor. Hastamızı şehir hastanesine de götürdük. Bize,  ameliyatın sadece Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde yapılacağını söylediler . Gözü görmediği için,  kişisel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor.  Ancak buna rağmen, ameliyat edilmiyor.  Neden sıranın gelmediğini sorduğumuzda ise;  sıralama yaptıklarını sıra gelince çağıracaklarını söyleyip gönderiyorlar.”

“1 YILA YAKINDIR BEKLİYORUZ HALA BEKLİYORUZ “

F.D. ; “Hastamızı, gözündeki katarakt dolayısıyla Fırat Üniversitesi Hastanesi’ne götürdük. Yaptıkları muayene sonrasında, hastamızın durumunun acil olduğunu söylediler. Ancak ameliyat etmediler. Ameliyat için,  iki ay içinde bize döneceklerini söylediler. Ancak  herhangi bir geri dönüş yapmadılar. Biz de, hastamızı başka bir özel hastanede ameliyat ettirdik.  Aradan bir yıla yakın süre geçti. Halen bize geri dönüş yapmalarını bekliyoruz. “

“BU MAĞDURİYETİ FAKİR VE SAHİPSİZ OLDUĞUMUZ İÇİN Mİ YAŞIYORUZ?”

M. S. ,  “Hastamızı, katarakt probleminden dolayı Fırat Üniversitesi Hastanesi’ne götürdük. Bize, geçtiğimiz Ramazan Ayı içerisinde ameliyat sözü verildi.   Ancak pandemiyi gerekçe göstererek ameliyatı sürekli ertelediler. Annem çok yaşlı, gözleri de görmediği için çok ciddi mağduriyet yaşıyor. Biz bu mağduriyeti fakir ve sahipsiz olduğumuz için mi yaşıyoruz bilmiyorum. Annem 80 yaşında bir insan bu zulmü bize niye reva görüyorlar?“

“AMELİYAT SIRASI BEKLEYEN ÇOK KİŞİ VARMIŞ”

R. H. “Hastamızı, gözü tamamen kapanmak üzereyken hastaneye götürdük.  Buna rağmen 7 ay ameliyat sırası bekledik. Sıra gelmediği için,  hastamı farklı bir hastanede ameliyat ettirdim.  Birkaç kez neden sıra gelmediğini sorduğumuzda;  ameliyat sırası bekleyen çok kişi olduğunu söylediler.”

HESABINI KİM VERECEK?

Zamanında müdahale edilmediğinde;  görme yeteneğinin kaybolmasına neden olan  katarak,  tıp literatüründe ciddi hastalıklardan biri olarak tanımlanıyor.  Geri dönülmez körlüğe kadar götüren kataraktın, tek tedavi şekli ise cerrahi yöntemdir.  Sorumlu yayıncılık anlayışımızın gereği olarak; müdahale şekli bu kadar net olan bir hastalığın, ameliyatını sınırlandıran Fırat Üniversitesi’ne soruyoruz; ameliyat edilmediği için kör olacak gözlerin hesabını kim verecek?

Anahtar Kelimeler:
GEREKÇEYE BAK HİZAYA GEL!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol