Öne Çıkanlar BAŞKAN ÖZDOĞAN: ŞEKERİNDE TADI KAÇTI Kalman: Konteyner Kentlerde Kalan Depremzedeleri Derhal Konutlara Yerleştirin ELAZIĞMALATYA HATTINDA AFET MÜDAHALE MERKEZİ KURULACAK Milletimizin Hür İradesine Zincir Vurulamayacağının İlanıdır… İşçi Alacaklarının Tahsili İmkansız Hale Gelecek

Bu haber kez okundu.

HARPUT GELECEĞİN TURİZM MERKEZİ

Tarihi yapıların restorasyonuna yönelik çalışmalarla Harput’un tarihi dokusu yeniden hayat bularak geleceğe hazırlanıyor.

TARİHİ BELDEDE SÜRDÜRÜLEN PROJELER

Elazığ Belediyesi tarafından Harput’u tarihi dokusuyla yaşatmak ve tarihi yapıların turizme kazandırılması amacıyla sürdürülen çalışmalarla, tarih kokan belde Harput’ta gelişim ve değişim sürüyor.

Yürütülen restorasyon çalışmalarıyla Anadolu medeniyetinin en önemli kavşaklarından biri olan Harput’un turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve cazibesinin artırılması hedefleniyor. deneyimini yaşayıp 7/24 arayabileceğiniz Seksi Azgın Kadınları tanıyın.

HARPUT KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI

Harput Mahallesi Koruma Amaçlı İmar Planı’nın revize edilmesi için 2018 yılı içerisinde başlatılan çalışmalarda sona gelindi.

Harput yerleşiminin geçmişten gelen tarihi ve kültürel kimliğinin günümüzde ve gelecekte sürdürülebilmesi amacı doğrultusunda yürütülen çalışmalarla hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı onayının ardından yürürlüğe girecek. Çalışmaların son aşamaya geldiği Harput Mahallesi Koruma Amaçlı İmar Planı’nın 2021 yılı içerisinde onaylanması bekleniyor. İmar Planının onaylanmasıyla birlikte Harput yeniden imar edilecek.

HARPUT YOLUNUN YENİLENMESİ VE PEYZAJ PROJESİ

Harput’un girişinden Sara Hatun Cami Meydanı’na kadar olan yol ve Sarahatun Meydanı tarihi dokuya uygun olarak yenilenecek. Hazırlanan

Harput Yolunun Yenilenmesi ve Peyzaj Projesi onay için Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna gönderildi. Projeye ilişkin onayın gelmesinin ardından 2021 yılı içerisinde uygulama çalışmalarına geçilecek.

HARPUT BELEDİYE KONUK EVİ

Harput girişinde yer alan ve mülkiyeti Elazığ Belediye’sine ait beş adet tescilli konağın, Belediye Konuk Evi olarak düzenlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Konaklarda gerçekleştirilen tadilat, bakım ve tefrişata yönelik çalışmaların tamamlanmasının ardından geleceğin turizm merkezleri arasında özel bir yere sahip olan Harput’ta konukların ağırlanacağı özel birer mekan olarak hizmet sunacak.

SUNGUROĞLU KONAĞINA SERGİ SALONU

Harput’un sivil mimarisini yansıtan önemli bir eser olan, restorasyon ve tefrişat çalışmalarının ardından 2020 yılında Elazığ Belediye Başkanlık Makamı ve KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu) hizmet birimi olarak kullanılan Sunguroğlu Konağı’nın bodrum katının sergi salonu olarak düzenlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Gerekli düzenlemelerin tamamlanmasının ardından tarihi konağın bodrum katı, sergi salonu olarak hizmete sunulacak

MÜZELER ŞEHRİ ELAZIĞ

Harput’un turizm potansiyeline katkı sağlamak amacı doğrultusunda Gastronomi Müzesi, Kürsübaşı Müzesi ve Basın Müzesi ve Basın Evi’ne ilişkin çalışmalar başlatıldı.

Kürsübaşı Musiki Müzesi

Tarihi Harput Mahallesinde yer alan ve mülkiyeti Elazığ Belediyesi’ne devredilen Harput Konağının bir bölümünde Türk musikisinde istisnai bir yere sahip olan Kürsübaşı Musiki Müzesi oluşturulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Projesi onaylanan Kürsübaşı Müzesi için uygulama ihalesine yönelik çalışmalar sürüyor.

Gastronomi Müzesi

Türkiye’nin en zengin mutfakları arasında yer alan Harput mutfağının gizli kalmış değerlerini gün yüzüne çıkarmak, tanıtımını yapmak ve tüm dünyaya duyurmak amacıyla Gastronomi Müzesi oluşturuluyor. Tarihi Harput Mahallesinde yer alan ve mülkiyeti Elazığ Belediyesi’ne devredilen Harput Konağının bir bölümünde oluşturulacak Gastronomi Müzesi projesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Elazığ Basın Müzesi-Basın Evi

Harput mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve Elazığ Basın Müzesi-Basın Evi olarak hizmete sunulacak Sağir Müftü Konağı’nda çalışmalar titizlikle yürütülüyor. 1800’lü yıllarda inşa edilen ve restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulan Sağir Müftü Konağı’nın köklü bir geçmişe sahip yerel basınımızın tarihine ışık tutacak bir müze olarak hizmete sunulması için tarihi yapının iç tasarımına yönelik proje çalışmaları devam ediyor.

TARİHİ HÜSEYNİK-HARPUT YOLU CANLANIYOR

Harput Mahallesi ile güneyinde yer alan Hüseynik Mahallesi arasında ulaşım sağlayan tarihi yolun turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor.

Tarihi süreçte kervanların kullandığı ve türkülere konu olan yol, yapılacak rekreasyon çalışmalarıyla yeniden eski cazibesine kavuşarak, Harput turizminin canlanmasına katkı sağlayacak.

Yol güzergâhının Harput Kentsel Sit Alanı Sınırları içerisinde kalan kısımlarında yapılacak çalışmalara ilişkin Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulundan gerekli izinler alındı.

Elazığ Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Harput–Hüseynik mahalleleri arası tarihi yolun açılması ve sanat yapılarının yapımı ile ilgili açık ihaleye çıkıldı. İhale 22 Mart’ta gerçekleştirilecek.

DABAKHANE ŞİFALI SULARI YENİDEN ŞİFA VERECEK

Harput Kalesi’nin kuzeyinde dere içerisinde yer alan şifalı kaynak suyunun yeniden sağlık turizmine kazandırılması için çalışmalar sürüyor. Şifalı suyun bulunduğu yapı yöresel mimariye uygun olarak restore edilerek alanda çevre düzenleme çalışması gerçekleştirilecek ve sağlık turizmine kazandırılacak.

HOCA HASAN HAMAMI

Osmanlı mimarisine uygun olarak Hoca Hasan Bey tarafından 1634 yılında inşa edilen Hoca Hasan Hamamı’nda, restorasyona yönelik ihale, 16 Mart 2021’de gerçekleştirilerek uygulama aşamasına geçilecek. Büyük oranda yıkılmış olan tarihi yapıya yönelik restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla, Hamam Müzesi olarak Harput turizmine kazandırılmış olacak.

BUZLUK MAĞARASI ESKİ CAZİBESİNE KAVUŞACAK

Elâzığ merkeze 11 km uzaklıkta yer alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Vatlıkları Yüksek Kurulu tarafından Doğal Sit alanı olarak tescillenen Buzluk Mağarası’nın yeniden cazibesine kavuşması amacıyla Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu hazırlanarak onaylandı.

Jeomorfolojik özellikleri ve klimatolojik şartlardan dolayı kış aylarında sıcak, yaz aylarında ise üşütecek kadar serin yapısıyla adeta bir turizm harikası olan Buzluk Mağarası’nın yeniden cazibesine kavuşması ve geleceğe taşınması amacıyla alanda Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları devam ediyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından hazırlanan Buzluk Mağarası Rekresasyon Projesi Şanlıurfa Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından incelenerek onaylanacak. Projenin onaylanmasının ardından uygulama aşamasına geçilerek sosyal yaşam alanı olarak hizmete sunulacak.

HARPUT EL EMEĞİ ÇARŞISI YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Mülkiyeti Elazığ Belediyesi’ne ait Sarahatun Meydanı’nda bulunan Harput El Emeği Çarşısı’nda bir dizi tadilat çalışması başlatıldı. Devam eden çalışmalar sonucunda binanın giriş katı yöresel ürünler satış merkezi ve kafeterya olarak düzenlenecek, üst katı ise Kürsübaşı musikisinin icra edileceği bir mekan olarak düzenlenecek.

HARPUT’UN TANITIMINA KATKI

Hizmet ağını teknolojik gelişmelerle destekleyen Elazığ Belediyesi, yeni tanıtım atağıyla binlerce yıllık medeniyet merkezi Harput’un tanıtım çalışmalarına yenilikçi bir yapı kazandırdı.

Yüzyıllar boyu ilim ve irfan merkezi olarak, dünyanın dört bir yanına ışık tutan Harput, Harput.web.tr adresi üzerinden interaktif ortamda geniş kitlelerle buluşuyor.

Binlerce yıla meydan okuyan ve efsanelere göre sütten inşa edilen Harput Kalesi başta olmak üzere tarihe meydan okuyan camileri, ev sahipliği yaptığı alim ve ulamalara ait türbeleri, hamamları, kiliseleri ile adeta bir açık hava müzesi olan Harput’un zenginlikleri, hem güncel hem de tarihi fotoğraflar ile tarihsel bilgiler eşliğinde geniş kitlelerle buluşuyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol