Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bu haber kez okundu.

HAYALLER DE FİYATLARA TAKILIYOR

Evlenmeye karar veren çiftlerin önündeki en büyük engel giderek pahalılaşan hayat şartları.

Evlilik palanları olan çiftler çeyiz, ev, düğün hazırlıkları yaparken emlak, mobilya, beyaz eşya, düğün salonu ve kuaför masraflarında geçen yıla göre yüzde yüzün üzerinde artış meydana geldi.

Düğün sezonu, gelinlik, damatlık, kuaför, fotoğraf çekimi, davetiye, kına ve düğün mekânları gibi toplam 22 iş kolunu kapsıyor. Bu sektörler düğün sezonun yaklaşmasıyla birlikte kuşkusuz hareketlenecek.

KRİZİN GÖLGESİNDE DÜĞÜN SEZONU

Günışığı gazetesi olarak, yaptığımız araştırmaya göre, artan maliyetlerden karşısında çiftler zamlardan dolayı evlilik hazırlığı yapmakta zorlanırken esnaf da krizin gölgesinde kalıyor. Ucuz kumaştan yapılan sade, işlemesiz ve gipürüz bir gelinliğin fiyatı ortalama 7 bin ila 8 bin lira arasında değişiyor. Gelinlik salonları, geçen yıl 3 bin liraya sattığı gelinliği bugün en düşük 8 bin liraya satmak durumunda kalıyorlar. Esnaf dolar kurundaki artışla birlikte dantellerin, taşların maliyetlerinin arttığını dile getirirdi.

"SALONLARA YÜZDE YÜZ ZAM "

Düğün salonu fiyatlarına da gecen seneye göre yüzde yüz zam geldiğini söyleyen Düğün Salonu İşletmecisi Burçin Turgut, "Gecen sene 300 kişilik bir düğün 7 bin liraydı. Bugün en düşük düğünün maliyeti 14 bin liraya yükseldi." dedi.

YEMEKLİ DÜĞÜNLERİN MAALİYETİ ÇOK YÜKSEK

Düğün salonu Müdürü Burçin Turgut,  yemekli düğünlerin artık tercin edilmediğini belirterek,  Yemekli düğünlerin fiyatı en düşük 24 bin TL.  Maliyetten dolayı, yemekli düğünler tercih edilmiyor. Sünnet düğünleri her zaman yemekli tercih edilirken, artık pasta, kolalı." diye konuştu.

ÇİFTLER BÜTÇELERİNİ KISITLIYOR, SADECE NİKAH YAPIYOR

Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapmanın maliyeti, beyaz eşyasından, koltuk takımına, düğün salonundan, ziynet eşyalarına, toplamda 150-200 bin lira gibi seviyelere çıktığını kaydeden Turgut, "Durumun böyle olması evlilik hazırlığındaki çiftlerimizi düğünden vazgeçirip, sadece nikah yapma düşüncesine sokuyor. Gelenek göreneğimiz olan düğünler, artan maliyetler yüzünden yok oluyor." dedi.

"ELEKTRİK GİDERİMİZ 3 KATINA ÇIKTI"

Burçin Turgut, alım gücü düşen vatandaşın kiralamakta zorlandığı düğün salonlarının sahiplerinin artan maliyetler nedeniyle para kazanamadıklarını ifade ederek; "Bizim sektörümüz pandemide yara alan sektörlerin başında geliyor. En büyük girdi kalemlerimizden biri elektrik. Son zamlarla elektrik giderimiz 3 katına çıktı. Bunun bir sebebi de düğün salonları olarak daha pahalı elektrik kullanıyoruz. İkinci gider kalemimiz kira, çünkü büyük metrekarelerde hizmet veriyoruz. Kira girdilerimizin yanında personel ve kullandığımız malzemeler zamlandı. Şekere ve yağa zam geldiğinde otomatik olarak pastamız, kolamız, böreğimiz, kurabiyemiz de zamlanıyor." diye konuştu.

DENETİMLERİN ARTMASINI İSTİYORUZ

Düğün Salonu Müdürü Burçin Turgut,  solanlara denetleme istediklerini aktararak; "Müşteri de kendince haklı, evlenmek artık maddi anlamda cidden çok zor.  Ama biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Düğün salonu sektörü her yıl yenilik isteyen bir sektör olduğu için ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bu yatırımlara rağmen zarar ediyoruz, yok oluyoruz. Ayrıca merdiven altı, ruhsatsız salonların da çalıştırıldığını duyuyoruz. Denetimlerin artmasını istiyoruz. Salonların sınıflandırılmasını istiyoruz. Bir otel sistemi gibi salonların da gruplandırılmasını istiyoruz .” ifadelerini kullandı.

MOBİLYA VE BEYAZ EŞYA EL YAKIYOR

Mobilya ve beyaz eşya satışı yapan, Karataş Mobilya İşletmecisi Sedat Karataş, evlenecek olan çiftlerin kendi imkânlarıyla eşya almalarının zor olduğunu, şuan bir evin eşya masrafının 150 bin civarı olduğunu söyledi.

MOBİLYA İKİ KAT ZAM

Gecen yıla göre, iki kat zam geldiğini söyleyen Karataş," Mobilya sektöründe durum iç açıcı değil. Ürünleri tedarik etmede ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kumaş, sünger, metal ve ağaç ürünleri dolar endeksli piyasaya sürülmesi hem tedarikte hem de  fiyatta olumsuz yönde etkili oluyor. 45 günde bir zam geliyor. ' dedi.

EV FİYATLARINDA DA ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Öte yandan ev fiyatlarında da artış devam ediyor. Son zamanlarda yüzde 50 oranında fiyatlar arttı. Evlerini yüksek fiyattan yeni evli çiftlere kiralamak isteyenler, zam üstüne zam yaptı. Hal böyle olunca 2022 yılının yazında evlenmek isteyenler yüz binlerce lirayı gözden çıkarmak zorunda kalacak.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol