Öne Çıkanlar Fide Dağıtımına Başlandı BAKANLIK 106 MİLYON LİRA ÖDEME YAPACAK Karantina Yurdu Olarak Belirlendi Gümrük Kaçağı Makaron Ele Geçirildi iç ve dış cephe bakım onarımı yaptırılacaktır

Bu haber kez okundu.

İKİ FARLI GÖRÜŞ

EROL; Hak Kayıpları Yaşanıyor. BALIK: 20 Günde Konteyner Kentlerde Kuruldu

TBMM’de CHP Gurubunun meclise sunduğu Elazığ Depremiyle ilgili araştırma önergesi görüşmelerinde CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol konuşma yaparak Elazığ için bir komisyon kurulması gerektiğini söyledi.

Milletvekili Erol’un konuşmasının ardından kürsüye çıkan AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık ise “Elazığ depremi 20 günü bulmadan konteynır kentlerde depremzedelerin misafir edildiğini  söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından CHP gurubu tarafından Elazığ depremi ile ilgili sunulan araştırma önergesi red edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilimizin iki Milletvekili konuştu. Muhalefet adına konuşan Gürsel Erol yaşanan aksaklıklar ve hak kayıplarını anlatırken, İktidar milletvekili Sermin Balık, vatandaşlara eşit şekilde eşit oranda ilgi gösterildiğini ifade etti.

CHP Grubu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine ; “Elazığ depremi sonrası yapılan yardımlarda yaşanan aksaklıkların araştırılması” konulu bir önerge sunuldu. Sunulan önergeyle ilgili CHP Gurubu adına söz alan CHP Elazığ Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gürsel Erol, konuşma yaparken, İktidar partisi adına AK PARTİ Elazığ Milletvekili Sermin Balık konuştu.

CHP ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL’UN KONUŞMALARI

İzmir’deki depremden kaynaklı İzmir’de yaşamını yitiren bütün İzmirlilere başsağlığı diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Aslında bugünkü konuşmayı bir benzetme üzerine kurgulamak istemezdim. Ama devlet 82 Milyon yurttaşımızın babasıdır. Yani vatandaşın başına bir şey geldiği zaman tanımlama ve yorumlama devlet baba mantığıdır. Ve devlette yurttaşları arasında adil olmak zorundadır. Devlet yurttaşları bir sorunla karşı karşıya kaldığı zaman adaleti, anayasa eşitlik hakkını tanımlayarak hizmeti götürmeli ve sorunları çözmelidir.

EROL: DEPREM SİYASİ BİR KONU DEĞİLDİR

Bundan kısa bir süre önce 2020 yılının 24 Ocak gecesi Elazığ’da bir deprem oldu. Ben deprem sonrası süreçle ilgili, devletin yaptıklarını hükümetin yaptıklarını, siyasi partilerin katkılarını, parti ayrımı yapmaksızın belediye başkanlarının, Sivil Toplum Örgütlerinin katkılarını bu kürsüden teşekkür ederek söyledim. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ettim. Sayın hükümet üyelerimize teşekkür ettim. Başta sayın genel başkanımız olmak üzere bütün partilerin genel başkanlarına teşekkür ettim. Parti ayrımı yapmaksızın bütün siyasi partilerin belediye başkanlarına teşekkür ettim. Neden çünkü deprem siyasi bir konu değildir. Bir bölgede bir deprem yaşandıysa, devlet olarak yurttaş olarak bizim siyasi düşüncemizi şapkamızı bir tarafa bırakarak vatandaşın mağduriyetlerini nasıl gideririz diye hepimizin orada olması lazım. Hepimiz oradaydık, İzmir’de de oradaydık, Giresun’da da oradaydık. Ama Giresun’la, İzmir’le Elazığ’ı bir kıyaslamak isterim.

EROL: DEPREMLE İLGİLİ SÜRECİ 3 ANA BAŞLIKTA TOPLAMAK LAZIM

Karşınızda yalnızca Elazığ milletvekili olarak değil, sahipsiz bir kentin, sorunlu yurttaşlarının dertli bir milletvekili olarak karşınızdayım. Deprem sonrası yalnızca depremi, depremden sonraki kriz yönetimi olarak düşünmeyin. Depremle ilgili süreci 3 ana başlıkta toplamak lazım. Bir depremin yaratacağı zararların engellenmesiyle ilgili alınacak tedbirler. Bu teknik bir konu, iki depremin yaşandığı süreçten itibaren kriz yönetimi. Yani depremin olduğu kentte kaosu engelleyecek önlemler. Vatandaşın iaşe, barınma talepleri. Üç, afet yönetimi o ne? O da depremden sonra vatandaşların mülkiyet hakkının korunması. Ne yazık ki Elazığ’da bu mülkiyet haklarının korunmasıyla ilgili bir sorun var.

EROL: ELAZIĞ’DA MÜLKİYET SORUNLARIYLA İLGİLİ BÜYÜK SORUNLAR VAR

Giresun’da bir sel baskını oldu. Oradaki esnafa 50 bin TL karşılıksız kredi verildi. Doğru mudur? Evet son derece doğrudur. İzmir’de deprem oldu, İzmir’deki esnafa 50 Bin TL karşılıksız hibe para verildi. Doğru mudur? Evet, son derece doğrudur. Ama Elazığ’da verilmedi. Elazığ’da kredi olarak verildi. 2 bin 500 TL’si hibe olarak verildi. Ve Elazığ’da mülkiyet sorunlarıyla ilgili büyük sorunlar var. Benim ricam şu, İzmir’deki depremle ilgili depremi yaratan etkenlerin düşürülmesi ve araştırılmasıyla ilgili ana başlık olarak dün burada bir komisyon kuruldu. Bu önemli bir komisyon. Ama yalnızca deprem sürecinin bir ayağı. Diğer ayağı da 7369’a göre umumi hayata müessir ilan edildikten sonra yapılacak devlet komu hizmetleriyle ilgili sürecin planlanması.

EROL: ELAZIĞ’A BİR KOMİSYON KURULMALI

Elazığ’a bir komisyon kurulmalı. Çünkü deprem oldu, kriz doğru yönetildi. Afet süreci yönetimiyle ilgili aksaklıklar var, problemler var. Vatandaş çaresiz, hala konteyner de yaşıyorlar ve bu kış konteyner da geçecek. Hala yapılmayan evler var. Hala mülkiyet sorunu var, hala tapu sorunu var. Var, var, var var… Bir komisyon kurun ben buradan bu komisyonu muhalefet partilerden hiç kimseyi almayın. AK Parti’nin milletvekilleri olsun. Çünkü sizde insansınız, sizin de vicdanınız var. Gelip mağduriyeti gördüğünüz zaman, görmemezlikten gelemezsiniz. Ama bu parlamentoda bu talebi görmemezlikten gelmeyin. Gelin Elazığ’da o vatandaşın taleplerini sorunlarını, beklentilerini, mağduriyetlerini, hak gaspını görün ve ona göre dün hazırlanan meclisten geçen komisyonla, her iki komisyonun kararları birleştirerek yeni mevzuatlara yeni kanun değişikliklerine ihtiyaç var. Hala 7269 nolu kanun 1959 yılında çıkan kanunun yetersiz, talepleri çözmeyen bir kanun. Bu konuda bütün parlamentomuzun desteğini bekler, hepinize saygılar sunarım.” Diye konuştu.

Milletvekili Gürsel Erol’un konuşmasının ardından AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık konuşma yaptı.

AK PARTİ ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ SERMİN BALIK’IN KONUŞMALARI

“CHP Grup önerisi üzerine grubum adına söz almış bulunmaktayım. Elazığ depreminde depremin olduğu ilk andan itibaren tüm olanakları Elazığ için seferber eden, daha 24 saat geçmeden ilimize teşrif eden, her türlü direktifi veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da ilim adına çok teşekkür ediyorum. Depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu başkanlığında her mahallemizde koordinasyon birimleri oluşturuldu. İlk önceliğimiz vatandaşlarımızı daha güvenli ve sıcak bir ortama ulaştırmaktı.

BALIK: BİN 734 AİLE HALEN KONTEYNIR KENTLERİMİZDE MİSAFİRİMİZDİR

Bunun için ilk kurulan çadırların arkasından daha 20 günü bulmadan oluşturduğumuz konteynır kentlerde insanlarımızı misafir ettik. Şu günde bin 734 aile halen konteynır kentlerimizde misafirimizdir. Depremin ardından 37 can kaybımızla birlikte her kaybımızın, her ailemizin yanında olmaya gayret ettik. Onlara maddi, manevi her türlü desteği vermek, sosyal destek vermek koşuluyla her ailemizin yanında olmaya gayret ettik. Eşyalarıyla birlikte evi yıkılan ailelerimize ev eşyalarını alabilmek için 30 bin TL nakdi yardım, 324 aileye yapılmıştır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza 11 bin TL taşınma ve kira yardımı yapılmıştır. Bu toplam 19 bin 770 aileye bugüne kadar 94 milyon TL yalnızca kira yardımı yapılmıştır. Yine evini taşımak isteyenlerin maddi durumu, maddi olanakları olmayan ailelerimizin Jandarma elleriyle ücretsiz taşımış, yine ücretsiz olarak tuttuğumuz depolarda halen daha muhafaza etmektedirler.

BALIK: ELAZIĞ DEPREMİNDE YAPILANLARLA İLGİLİ KONUŞULACAK ÇOK ŞEY VAR

TOKİ tarafından ilimizde 19 bin 918 yeni bina, yeni ev planlanmaktadır. Bunların 2 bin 544 tanesi bugün itibariyle çevre düzenlemesinin de bitmesiyle birlikte teslim aşamasındadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın Elazığ’a yakın zamanda teşrifleriyle birlikte bunlar ailelerimize teslim edilecektir. Bununla birlikte en çok kaybımızın olduğu Dilek ve Petek Sitelerinde 179 ev ailelerimize teslim edilmiştir. 1 yıl içerisinde de 20 bine yakın konutun tamamlanması ön görülmektedir. Elbette ki Elazığ depreminde yapılanlarla ilgili konuşulacak çok şey var. Devlet gerçekten babalığını göstermiş, devlet baba her türlü imkanıyla milletinin yanında olmuştur.

BALIK: ELAZIĞ DEPREMİNDE HER BİR VATANDAŞA HER BİR FERDE EŞİT ORANDA İLGİ GÖSTERİLMİŞ

Kıymetli Milletvekilleri ülkemizin pek çok şehri deprem bölgesi olması sebebiyle Elazığ ve İzmir’de de yaşanan son depremlerin ardından geçtiğimiz gün itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında bulunan grupların ortak önergesiyle bir yeni araştırma komisyonu kurulmuştur. Depreme karşı alınacak tedbirlerin araştırılarak deprem yönetiminde alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan bu komisyon hiç şüphesiz ki Elazığ depremini ve İzmir depremini de en ince ayrıntılarıyla araştıracak ve gerekli raporları sunacaktır. Bununla birlikte biz dün olduğu gibi bugün de, yarın da milletimizin yanında olmaya devam edecek, her türlü mağduriyeti gidermek için de halkımızın yanında olacağız. Ben buradan bir yanlışı da düzeltmek istiyorum. Elazığ depreminde her bir vatandaşa her bir ferde eşit oranda ilgi gösterilmiş, Eşit oranda yardım gitmiştir” Diye konuştu

Türkiye Büyük Millet Meclisinde Elazığ’ın iki vekilinin de konuşmalarını kamuoyunun taktirine bırakıyoruz.

Anahtar Kelimeler:
İKİ FARLI GÖRÜŞ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol