Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler türkiyede deprem  elazığ

Bu haber kez okundu.

İlk Mecliste 7 İsim Vardı

101. yılını kutladığımız Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bizlere hediye eden ilk meclisimizde 378 milletvekili bulunuyordu. 1. Mecliste Elazığ yedi milletvekili ile temsil ediyordu.  Elazığ’ı 101 yıl önce mecliste temsil eden ilk vekillerimiz Hacı Feyzi Bey, Hüseyin Gökçelik, Muhittin Çöteli, Mustafa Şükrü Bey(Çağlayan), Mehmet Naci Karaali, Rasim Tekin, Hasan Tahsin Berk çok önemli işlere imza atarak gazi meclisimizde Elazığ’ı başarıyla temsil ettiler.

 İlk 7 Milletvekilimizin  Üçü Maliyeciydi

 İl mecliste Elazığ’ı temsil eden 7 ismin üçü maliye kökenli isimlerden oluşurken ilk 7 vekilimizin öz geçmişleri ise şu şekilde;

Hacı Feyzi Bey( Mehmet Celayir): 1849 yılında Keban’da doğdu. Maliyeciydi. Keban Mal Müdürlüğü yaptı. Erzurum Kongresi Elazığ Delegeliği yaptı. 9 çocuk babası olan Celayir 18 Aralık 1940 tarihinde vefat etti.

Hüseyin Gökçelik: 1867 yılında Elazığ’ın Milikan köyünde doğdu Nevruzzade Mehmet Efendi’nin oğludur. 1886’da İstanbul’da polis memuru oldu, 1888’de çavuşluğuna yükseltildi. 1892’de Mâmuretülaziz Vilayeti 3. sınıf komiser görevine getirildi. 1902’de Erzurum’a 2. sınıf komiser olarak atandı. 1905’te Bingazi, 1908’de Sivas, 1909’da yeniden Mâmuretülaziz yani Elazığ’da 2. sınıf komiser olarak görev yaptı. 1910’da Diyarbakır Başkomiserliği’ne, 1912’de Bitlis Başkomiserliğine atandı. Birinci Meclis’e Elazığ Milletvekili olarak seçildikten sonra başkomiserlikten ayrıldı. Gökçelik 22 Eylül 1920’de Ankara İstiklâl Mahkemesi Üyeliği’ne seçildi. II., III. ve IV. Dönemlerde de Elazığ Milletvekilli olarak ilimizi temsil etti. Gökçelik 8 Ağustos 1933 tarihinde vefat etti.

Muhittin Çöteli: 1866 yılında Elazığ’da doğdu Rüştiye mezunudur. Çiftçilik ile uğraştı. Belediye Meclis Üyeliği, Belediye Başkanlığı, İl Genel Meclis Üyeliği, Müdafaa-yi Hukuk Cemiyeti Çalışanlığı, Osmanlı Meclisi Mebusan IV.Dönem Elaziz Mebusluğu, TBMM I., II. ve III. Dönem Elazığ Milletvekilliği yapmıştır. Harp Madalyası sahibidir. Evli ve iki çocuk babasıdır. Çöteli, 10 Ağustos 1928 tarihinde vefat etti.

Mustafa Çağlayan: 1866yılında Zerteriç’te doğdu. Elaziz Rüştiyesi mezunudur. Mamuratü’l-Aziz İstinaf Mahkemesi Savcılığı Katipliği, Keban Bidayet Mahkemesi 2.Katipliği, Elaziz Merkez Bidayet Mahkemesi Zabıt Katipliği ve Mukavelat Muharrirliği (Noter), İstinaf Mahkemesi Başkatipliği, İstinaf Mahkemesi Aza Mülazımlığı, Osmanlı Meclisi Mebusan IV. Dönem Elazığ Mebusluğu, TBMM I. Dönem Elazığ Milletvekilliği olarak görev yapmıştır. Elaziz Merkez Bidayet Savcılığı görevine atanmış ve bu nedenle 6 Aralık 1920 tarihinde milletvekilliğinden istifa etmiştir. Evli ve iki çocuk babasıdır. Çağlayan, 22 Ağustos 1936 yılında vefat etmiştir.

Mehmet Naci Karaali: 1856 yılında Harput’ta doğmuştur . Elaziz Rüstiyesi ve Maliye Meslek Okulu mezunudur. Maliye Memurluğu, Urfa, Edirne, İzmit, Beyrut, İzmir Mal Müdürlükleri ve Defterdarlıkları, Konya Defterdarlığı görevlerinde bulunmuştur. TBMM’nin I. ve II. Dönemlerinde Elazığ Milletvekilliği yapmıştır. I. Dönem Büyük Millet Meclisi 2. Şube Reisliği, Ziraat Bankası İdare Meclisi Başkanlığı ile II. Dönem Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. Emlak ve Eytam Bankası İdare Meclis Üyeliğine getirilmesi nedeniyle 16 Aralık 1926 tarihinde Milletvekilliğinden istifa etmiştir. Evli ve beş çocuk babasıdır. Karaali 4 Kasım 1931tarihinde hayatını kaybetmiştir

Rasim Bey (Mustafa Rasim Tekin): 1877’de Malatya’nın Arapgir ilçesinde dünyaya geldi Rüştiye mezunudur. Arapgir ve Harput ilçeleri Tahrirat Kalemi Kâtipliği, Arapgir Ermeni Okulu Türkçe Öğretmenliği, Elaziz İl İdare Meclisi II. Kâtipliği, İl Gazetesi Yazı İşleri Yardımcılığı, Elaziz İstinaf Mahkemesi Savcılık Kalemi Kâtipliği, Akçadağ, Çarsancak (Akpazar), Keban ve Pötürge İlçeleri Bidâyet Mahkemeleri Başkâtipliği, Ayıntab Livası İdare Meclisi Başkâtipliği, Dava Vekilliği gibi görevlerde bulunmuştur. TBMM’nin I. Döneminde Elazığ Milletvekili olarak görev yapmıştır. Evli ve üç çocuk babası olan Tekin 3 Eylül 1939 tarihinde hayatını kaybetmiştir

Hasan Tahsin Berk: 1881yılında Selanik’te doğmuştur . Selanik Askeri Rüştiyesi mezunudur. Hususi eğitim almıştır. Selanik Ziraat Bankası Şubesi Katipliği, Merkez Liva Muhasebe Kalemi Katipliği ve Bağdat Vilâyeti Emlâk-ı Emriye Müdürlüğü, Gelir Müfettişliği, Hüdavendigar Defterdar Vekilliği, Mamüret’ül Aziz Vilayeti Defterdarlığı, Samsun, Çorum, Amasya, Tokat ve Sivas Mal Sandıkları Hesaplarını İnceleme Heyeti Başkanlığı, İstanbul Defterdarlığı Emvâl-i Metruke Müdürlüğü, Emlak ve Eytam Bankası İstanbul Emlak İdaresi Müdürlüğü görevlerini yapmıştır. TBMM’nin I. Döneminde Elaziz Milletvekili olarak ilimizi temsil eden Berk milletvekili olarak görev yaptığı sırada Maliye Vekâleti Temsilcisi olarak Moskova Elçiliği’ne atanması nedeniyle 11 Aralık 1920 tarihinde milletvekilliğinden istifa etmiştir. Berk TBMM’NİN III., IV. ve V. Dönemlerinde de Elazığ Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve iki çocuk babası olan Berk 3 Mart 1943 yılında vefat etmiştir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol