Öne Çıkanlar Fide Dağıtımına Başlandı BAKANLIK 106 MİLYON LİRA ÖDEME YAPACAK iç ve dış cephe bakım onarımı yaptırılacaktır Karantina Yurdu Olarak Belirlendi Gümrük Kaçağı Makaron Ele Geçirildi

Bu haber kez okundu.

İNDİRİME UYMAYANLAR YANDI!

Türkiye'de artan enflasyon rakamları en çok gıda ürünlerine yansıdı.

Özellikle un, makarna ve yağ fiyatlarında ciddi bir yükseliş meydana geldi. Hal böyle olunca vatandaş da devletten adım atmasını beklemeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşların talebine karşılık 12 Şubat’ta enflasyonu düşürme politikaları kapsamında temel gıda maddelerinde yüzde 8 olarak uygulanan Katma Değer Vergisi’nin (KDV), yüzde 1’e indirildiğini açıkladı.

KDV’de yüzde 7 indirim kararı, 13 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanırken uygulama 14 Şubat itibariyle yürürlüğe girdi.

KDV indirim uygulaması, Tüm Türkiye'de olduğu gibi Elazığ'da da başlarken, marketlerde indirimlerin etiketlere yansıtılması için çalışmalar başladı.

GÖZLER MARKETLERE ÇEVRİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gözler marketlere çevrildi. Doların yükselişe geçmesinin ardından fiyatları anında değiştiren marketlerin KDV indiriminin ardından nasıl bir yol izleyeceği de merak konusu oldu. Vatandaşlar, bazı marketlerin indirimden kaçınmaya çalışmaması için gereken önlemlerin alınmasını talep etti.

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

Çalışmalar kapsamında Ticaret Bakanlığı’na bağlı Elazığ Ticaret İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, denetimlerin artırılacağı ve indirimlere uymayan marketlerin ağır yaptırımlarla karşılaşacakları belirtildi. KDV indirimi uygulamayan marketlere ise en alt limit olarak 615 TL idari para cezası kesileceği ifade edildi.

KOMİSYON TOPLANDIKTAN SONRA DENETİMLERİN ARTACAK

İl Ticaret Müdürlüğü Ekipleri, Defterdarlık, Tarım İl Müdürlüğü,  Zabıta, Emniyet Müdürlüğü'nden oluşan komisyonla valiliğin koordinatörlüğünde sahada olduklarını belirten Elazığ Ticaret İl Müdürlüğü Yetkilileri, komisyon toplandıktan sonra  denetimlerin artacağını ifade ettiler.

Denetimlerde ekipler, ürünlerin etiketlerine, son kullanma tarihlerine, kasa fişi ve reyon fişi arasındaki fiyatları karşılaştırıp,  KDV indiriminin marketlerin uygulayıp uygulamadıklarına bakacaklar.

MURAT AYAZ; "KASA FİŞİ VE REYON FİŞİ ARASINDAKİ FİYATLARI KARŞILAŞTIRACAĞIZ."

Elazığ Belediyesi Zabıta Müdürü Murat Ayaz, denetimlerin henüz başlamadığını ifade ederek, "Komisyon kurulmadı, kurulmadığı için şuan kanunen biz gidip cezai işlem uygulayamıyoruz.

Komisyon kurulduktan sonra Ticaret İl Müdürlüğü ve zabıtadan oluşacak ekip Elazığ Valiliği tarafından oluşturulduktan sonra denetimlere başlayacağız. " dedi.

Ayaz "Denetimlerde Ürünlerin etiketlerine, son kullanma tarihlerine bakacağız. Bu ürünlerin numunelerini alıp Kasa fişi ve reyon fişi arasındaki fiyatları karşılaştıracağız. KDV indirimleri oldu ve bu indirimleri marketlerin uygulayıp uygulamadığına bakacağız. Uygulamayanlar için 'Haksız Fiyat Denetim Formu' tanzim edip, işyerlerine bu konuda gerekli uyarıları yapıp ve uymayanlar hakkında gerekli yasal işlem uygulayacağız."diye konuştu.

*HANGİ ÜRÜNLERİ KAPSIYOR?

KDV indirimi uygulanacak ürünler şöyle:

Pirinç, bulgur, nohut gibi bakliyat ürünleri, zeytin, peynir, süt, yoğurt, kırmızı et, beyaz et, balık, sıvı ve katı yağ, su, tuz, şeker, çay, yumurta, makarna, şehriye, tahıl gevreği vb. ürünler, meyve, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, yufka, konserve, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, baklava, kek, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta gibi tatlılar, kuruyemiş ürünleri, baharatlar ve bebek mamaları.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol