Öne Çıkanlar Fide Dağıtımına Başlandı BAKANLIK 106 MİLYON LİRA ÖDEME YAPACAK Karantina Yurdu Olarak Belirlendi Gümrük Kaçağı Makaron Ele Geçirildi iç ve dış cephe bakım onarımı yaptırılacaktır

Bu haber kez okundu.

İndirimler Faturalara Yansıtılmadı

"VERGİDEN VERGİ ALINIYOR"

Dağıtım şirketlerinin 13.20 kuruşa aldıkları elektriği  71.20  kuruş olarak tüketiciye yansıttıklarını belirten Orkun, şu ifadelere yer verdi: "Sadece bu değil, birde tüketici faturalarına yansıyan vergiler ile vergiden de vergi alınan KDV gibi ilave vergiler var; işte bu vergi bedelleri; Kayıp / Kaçak Bedeli tüketiciler tarafından  itiraz edilen bir kalem olduğundan ayrı bir bedel olarak  faturalarda gösterilmese de fiyatları etkilemekte ve  Kayıp / Kaçak Bedeli mesken, ticarethane ve sanayi dahil tüm tüketicilere yansıtılmaktadır. Enerji sektörünün gelişimi için yapılacak olan bilimsel araştırmaların, AR-GE çalışmalarının finansmanını sağlamak, etüt, projeleri denetleyebilmek ve kurulacak olan tesislerin maliyetlerini karşılamak için harcanan enerji tüketim tutarının %1'i olarak elektrik tüketicilerinden Enerji Fonu'na aktarılmak üzere elektrik satışı yapan şirketler tarafından tüketiciden tahsil edilmektedir.   

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunları'na ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla TRT giderlerinin karşılanması amacıyla elektrik tüketicilerinden, Harcanan Enerji Tüketim Tutarının %2'si elektrik satışı yapan şirketler tarafından TRT’ye iletilmek üzere tüketiciden tahsil edilir.

Elektrik tüketim vergisinden elde edilen gelirler belediyelere aktarılır. Elektrik Faturalarında ETV ya da BTV kısaltmasıyla gösterilir. Bu vergiyi, hastane, sağlık ocağı, dispanser, rehabilitasyon merkezi, doğumevi, bakımevi, kreş gibi yerler, ibadethaneler ve doğrudan elektrik üreten, dağıtan kurumlar ödemezler. ETV ya da BTV'nin hesaplanması mesken ve ticarethaneler ile Sanayi aboneleri için farklılık göstermektedir.

Mesken ve ticarethaneler için Harcanan enerji tüketim tutarının %5’i, Sanayi grubu için %1 olarak belirlenmiştir. Katma Değer Vergisi elektrik Faturasında KDV harici tüm kalemlerinin toplamının %18'i KDV'yi oluşturur. KDV hesaplanırken Harcanan Enerji Tüketim Tutarı ile diğer tüm bedeller ve vergiler toplanır ve  %18 oranındaki tutar toplama dahil edilir."

"VATANDAŞ TRT'YE NEDEN ÖDEME YAPIYOR?"

Orkun, şöyle devam etti: "Bir elektrik tüketicisi olarak soruyorum; Tüketiciler neden  AR-GE için enerji fonuna ödeme yapsın? TRT personelinin maaşlarının ödenmesi ve diğer v.s. harcamalarını karşılamak adına TRT’ye vatandaşlar neden ödeme yapsınlar .

TRT’yi diğer televizyon kanallarından ayıran nedir? Belediyelere kaynak aktarmak için yüksek oranlı Elektrik tüketim vergisinin vatandaşlara yüklenmesinin mantığı nedir?

Vergilerin vergilendirilmesi (KDV) katmerli vergi olarak vatandaşların sırtına yüklenmesinin nedeni nedir?

AKP iktidarı ; Neredeyse vatandaşın soluduğu havayı da vergilendirmeye tabi tutacak. Biraz vicdan, biraz mantık, biraz hak-hukuk, biraz da insaf yahu.

Vatandaşların refahı söz konusu ise işte yapmanız gereken işlemler; EÜİAŞ’in Dağıtım şirketlerine uyguladığı satış  fiyatına, tüketiciye yansıtılacak fiyata esas  belli bir oranın  üzerinde bir ekleme yapamayacağı konusunun taraflar arasında yapılan sözleşme ile  kayıt altına alınmalıdır.

 Faturada yer almayan ancak tüketim bedeline dahil edilen kayıp kaçak bedelinin ise kaldırılması, kayıp ve kaçağı yok edici tedbirlerin ilgililerce alınması gerekmektedir. (hırsızları bulmuyorsunuz, onların çaldıklarını vatandaşlara yüklüyorsunuz. Engel olamıyorsanız bu bedeli de sizler üstlenmelisiniz.) Enerji fonu ve TRT payı kaldırılmalıdır.

ETV  kaldırılmalı veya sanayi grubu için uygulanan orana (%1) çekilmelidir. KDV  harcanan tüketim bedeli üzerinden %1  olarak uygulanmalıdır."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol