Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler  elazığ yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

KARA; "BORÇSUZ BELEDİYE DEVREDECEĞİZ!"

Elazığ Belediyesi Mart Ayı Meclis Oturumları ikinci birleşimle devam etti. Birleşimde, şehrin su ihtiyacının karşılandığı pompa istasyonlarının elektrik ve cari borçlarının ödenebilmesi için 50 milyon liralık kredi kullanılması oy çokluğu ile kabul edilirken; Meclis Başkanı Aydın Kara, “Borçsuz bir belediye devretmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Elazığ Belediye Meclisi Mart Ayı Oturumlarına ikinci birleşimle devam etti.

Meclis Başkanlığını Aydın Kara’nın yaptığı oturumların ikinci birleşiminde gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Toplantılarda Minibüslerin ve Ticari taksilerin; durak, güzergah, hat ve plaka sayılarının arttırılması veya eksiltilmesi ile ilgili yapılan çalışmaya katkı sunmak amacıyla hazırlanan teklif yazısı görüşüldü. Madde,Ulaşım ve ihtisas komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi.

Büfe yerlerinin 5 yıl boyunca kiraya verilmesi için Belediye başkanına ve Belediye encümenine yetki verilmesi maddesi görüşüldü. Madde oy birliği ile kabul edildi. Birleşimlerde ayrıca meydana gelen deprem sonrasında şehir merkezindeki ağır hasarlı binalar ile kentsel dönüşüm kapsamındaki binaların yıkılmasında bitişik nizamların zarar görmesi sonrasında yıkım işlemlerinin özel eğitim ve sertifikalarına sahip kişilerce modern yıkım tekniklerinin kullanılarak yapılmasıyla ilgili madde görüşüldü.

MADDE, OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ.

Öte yandan Elazığ Su ihtiyacını karşılayan pompa istasyonlarının elektrik faturalarının ve cari borçların ödenebilmesi için 60 ay vadeli 50 milyon liralık kredi kullanılması konusu görüşüldü.

Meclis üyeleri görüş bildirirken; Başkan Aydın Kara:” Bize bırakılan borcu biz bırakmayacağız. Borçsuz bir belediye devretmeyi hedefliyoruz.” dedi.

50 MİLYON TL KREDİ TEKLİFİNE CHP VE İYİ PARTİ’DEN TEPKİ

Öte yandan Elazığ Belediyesi, elektrik faturaları ve cari borçların ödenmesi için bankalardan 50 Milyon TL kredi kullanılması teklifi CHP ve İyi Parti meclis üyeleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Elazığ Belediyesi Mart Ayı meclis toplantıları ikinci gününde devam etti. Başkan vekili Aydın Kara Başkanlığında yürütülen toplantıya Elazığ Belediyesi’nin 50 Milyon TL kredi teklifi damga vurdu.

Belediyenin su ihtiyaçlarını karşılayan pompa istasyonlarının elektrik faturaları ve cari borçların ödenmesi için belediyeye ait gayrimenkullerin ipotek ettirilerek bankalardan 60 ay vadeli 50 Milyon TL kredi kullanılması teklif edildi. Borçların ödenmesi için kredi kullanılması teklifine CHP ve İYİ Parti meclis üyeleri tepki gösterdi.

KOÇ; "BU BORÇLARIN NASIL ÖDENECEĞİ KONUSUNDA TEREDDÜT İÇERİSİNDEYİZ."

Gündem maddesiyle ilgili söz alan İYİ Parti Meclis Üyesi Gültekin Koç, belediyenin yüklü borçla devralındığını hatırlatarak, “Bu borçların nasıl ödeneceği konusunda tereddüt içerisindeyiz.

Belediyenin yürüttüğü projeler kulağa hoş geliyor ancak belediye olarak elektrik borçlarını dahi ödeyemiyoruz. Bütçemizi hesaplarken bu hesapları dikkate almıyor muyuz?

Bizden sonraki dönemde bize bırakılan borç mirasını bizde öyle mi devredeceğiz? İki buçuk sene içerisinde bu beşinci borçlanma bunları üst üste koyduğunuzda ortadaki mali tablonun da hiç iç açıcı olmadığını ortada. Biz elektrik paramızı bile öderken bankalardan faizle borç alacaksak bir sıkıntı var gibi. Eğer bu krediye ihtiyaç yoksa bizden neden yetki istiyorsunuz? Belediyenin bu aşırı borçlanmaları gelecekte büyük bir sıkıntı yaratacaktır.” dedi.

VEYSİ TOPTAŞ; "50 MİLYON TL BORÇ DÜŞÜK BİR RAKAM."

Konuyla ilgili söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Veysi Toptaş ise, “1 milyar 300 Milyon TL bütçesi olan bir belediye için 50 Milyon TL borç düşük bir rakamdır. Enerji fiyatları malum. Dünya bir savaş içerisinde bu savaş ortamında da gelişen şartlara göre bu krediyi biz belediye olarak talep ediyor ihtiyaç olursa gecikmeme adına yetki veriyoruz. Belediye ihtiyacı olan miktar kadar kullanır. Geçen dönemlerde yetki aldığımız halde kullanmadığımız kredilerimiz var” dedi.

CAFER YEŞİL;  "HER ZAMAN BORÇLANMAYLA OLMAZ"

Ak Parti Grup Başkanvekili Veysi Toptaş’ın fatura bedellerini Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşa bağlamasına tepki gösteren CHP Meclis Üyesi Cafer Yeşil, “Savaşın başlaması 6 gün oldu, nasıl hemen etkisini gördük. Savaş olmadan önce dolar 18 lirayı bulmuştu. Bu işlerin her zaman borçlanmayla yapılması doğru değil” dedi.

MURAT AKKOÇ; "BU KAÇINCI KAÇINCI KREDİ?"

CHP Meclis Üyesi Murat Akkoç ise, “Elazığ Belediyesi’nin projelerinin yüzde 70’i tamamlanmış ama biz kendi kendine yeten bir belediye olduğumuz sürece bu projeleri devam ettirebiliriz. Ekonomiyi, kredi taleplerini savaşa bağlamanın bir anlamı yok. Bu tür olağanüstü durumlarda ya projelerimizi askıya alacağız ya da durduracağız. Belediye olarak sürekli proje üretiyoruz ama sürekli de borç içerisindeyiz. Veysi bey “1 Milyar 300 milyon TL bütçeye sahip belediye için 50 Milyon TL borçlanmanın lafı mı olur” diyor. Evet, olmaz ama bu kaçıncı borçlanma kaçıncı kredi?” diyerek belediyenin kredi kullanımının doğru olmadığını savundu.

AYDIN KARA; "BİZE BIRAKILAN BORCU BİZ BIRAKMAYACAĞIZ"

Başkan Aydın Kara ise, ”Bize bırakılan borcu biz bırakmayacağız. Borçsuz bir belediye devretmeyi hedefliyoruz. Rahat olun. Bu krediyi çekeceğiz diye bir talebimiz yok. Karar alacağız ardından ihtiyaca binaen kullanacağız” dedi.

Konuşmaların ardından, 50 milyon liralık kredi kullanılması ile ilgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol