Öne Çıkanlar Arslan: İş Dünyası Olarak 2021 İçin Ümitli ve Heyecanlıyız 8inciye Hazırlanıyor az hasarlı YENİ KARAR İKİ TARİHİ ESER HAYATA DÖNDÜRÜLÜYOR

Bu haber kez okundu.

Karaca’dan Teknokent Ve ETSO’ya RKA Eleştirisi

Karaca Savunma Sanayi Başkanlığı’nın Fırat Teknokent’in ürettiği RKA yazılımını neden tercih etmediğini sorarak.  Fırat Teknokent ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası(ETSO)’nı eleştirdi

Elazığ Şehir Meclisi Dönem Sözcüsü Mehmet Karaca, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın, Milli Muharip Uçak (MMU)’ta kullanılacak RKA yazılımı için, Akdeniz Üniversitesi ile anlaştığını belirtti.  Karaca, aynı yazılımın Fırat Teknokent tarafından da üretilmesine karşın Elazığ’ın tercih edilmediğini vurguladı. Karaca, Fırat Teknokent ve ETSO’nun lobi yapmadığını belirtti.   

“TUSAŞ, Milli Muharip Uçak'ın Yazılımlarını Antalya'da Gerçekleştirecek”

Karaca açıklamasında, “Geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayi Başkanı, MSB Yardımcısı ve savunma sanayinin önemli isimleri Fırat Teknokent’i ziyaret ettiler. Burada, 5. nesil çok rollü uçak projesi, Milli Muharip Uçak (MMU)’ın, RKA (radarda görünmezlik) analizinde kullanılan yazılım başta olmak üzere, savunma sanayi odaklı yapılmış çalışmalar hakkında kamuoyuna bilgiler verdiler. Ancak Milliyet’in haberine göre; Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Antalya Teknokent ile Türk savunma sanayisinin önemli kuruluşlarından TUSAŞ arasında sözleşme imzalanmıştır. Habere göre TUSAŞ, 2023 yılında hangardan çıkacak MMU’nun yazılımlarını Antalya'da gerçekleştirecek.  Oysa ki 5. nesil MMU için hazırlanan yazılımlar arasında belki de en önemlisi, MMU' yu hayalet uçak formasyonuna sokacak olan RKA yazılımı Fırat Üniversitesi Teknokent'te faaliyet gösteren bir firma tarafından yapılmaktadır.” dedi

Fırat Üniversitesi Yazılım Anlamında 10 Yıldır Neden Ortada Yok?

Fırat Ünivesitesi Teknoken’te yönelik eleştirilerde bulunan Karaca, Milliyet gazetesinin haberine göre ilan edilen bu anlaşma, sorulması gereken bir çok soruyu doğurmuştur. 20 yıl öncesinde, Fırat Üniversitesi yazılım anlamında, Türkiye’de üniversitelerin en başında gelirken, son 10 yıldır neden ortada yok ve yönlendirici değil? “ sorusunu yöneltti.

 

Teknokent Ne İşe Yarar?

 Tenokente yönelik eleştirilerini sürdüren Karaca, “Teknokent ne işe yarar? 12 yıldır aktif olmasına rağmen, neden şu ana kadar yazılım firmalarını Elazığ'a getirememiştir? Türkiye’nin ilk teknokentlerinden biri iken, neden yeni kurulan İnönü, Dicle gibi teknokentler bile bizi geçmiştir? Bu durum sorgulanmakta mıdır?

Fırat Teknokent, neden şimdiye kadar savunma sanayi konusunda, kümeleme çalışmalarına katılmamış, destek vermemiştir?

Elazığ SÜHA, adında savunma sanayi kümeleme derneğine, sahip ikinci il olmasına rağmen neden savunmada, bir elin parmağını geçemeyen sayıda firma çıkarabildik?” ifadelerini kullandı


ETSO Bu Yazılımdan Haberdar Mıydı? Gerekli Lobi Desteğini Verdi Mi?

 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’na yönelik eleştirilerde de bulunan Karaca, “Milli Savunma Bakan Yardımcısı, Elazığlı olmasına rağmen, neden Fırat Üniversitesi Teknokent'te yapılan RKA yazılımı,  bu anlaşma içerisinde yer alamamıştır?


Savunma sanayi yatırımları üzerine çalışmalarını sıklıkla paylaşan ETSO, bu yazılımdan haberdar mıydı? Gerekli lobi desteğini verdi mi?

Mevcut insan kaynağını, doğru kullanmak adına, Elazığ'ın tercih edilmesi konusunda basın, bürokrasi, siyaset ve STK'lar olarak yetersiz mi kaldık?

 Yazılım için yapılan anlaşma ulusal basında yoğun olarak yer alırken, Elazığ'da yazılımı yapılmış olan RKA'yı, Türkiye'nin gündemine taşımakta yetersiz mi kaldık?

Şehir olarak ilgisizlik, sahipsizlik ve değerlere sahip çıkamamanın, sonuçlarını mı yaşıyoruz?

En önemli soru Elazığ ve Elazığlılara;  lobi faaliyetlerinde gücümüzü yitirdik mi? Çözüm için çalışmalarımız var mıdır?”dedi.


 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol