Öne Çıkanlar KENT MEYDANI VE YER ALTI OTOPARKI PROJESİ HİZMETE HAZIRLANIYOR Rektör Göktaş Fakülteleri Ziyaret Etti yaz sıcaklıkları YENİCELİ KEMALE ANMA PROGRAMI DÜZENLENECEK Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi satın alınacaktır

Bu haber kez okundu.

KENÇ VE EKİBİ ELAZIĞ’A ÖNEMLİ HİZMETLER VERİYOR

Elazığ Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Suat Kenç müdürlüklerinin gerçekleştirdiği çalışmalar ile ilgili olarak Günışığı’na özel açıklamalarda bulundu. Kenç Elazığ’da gerçekleştirdikleri hizmetler ile kimsesizlerin kimsesi olduklarını vurguladı.  Müdür Kenç, “Bakanlığımızın Misyon vizyon ve hizmet politikaları doğrultusunda yürürlükteki yasa yönetmelik ve genelgeler doğrultusunda vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Hizmetlerimizi arz odaklı olarak vatandaşımıza en hızlı bir şekilde ulaşıp çözüm odaklı olarak kimsesizlerin kimsesi olarak her an ve her yerde hizmet etmekteyiz. ”dedi

“Sosyal Hizmet Merkezlerimizde Hizmetler Vatandaş Odaklı Olup Herhangi Bir Aksama Yaşanmamaktadır.”

Sosyal hizmet merkezlerinin açılış şartları ve merkezlerin çalışma bölgeleri ile ilgili bilgiler veren Müdür Kenç,  “Hizmet bölgesi kapsamına alınabilecek ilçe veya ilçelerin coğrafi konumu,  ulaşım imkânları ve ulaşılabilecek en yakın merkeze uzaklık, sosyal ve demografik yapısı ile hizmetin sunumunda işbirliği yapılabilecek kurum ve kuruluşların varlığı gibi hususlar ile valiliğin görüşü dikkate alınarak bakanlık tarafından belirlenir.  Merkez Sosyal Hizmet merkezimiz: Keban, Merkez, Baskil, Sivrice, Ağın ve Alacakaya ilçelerinde, Kovancılar ilçemizde 2018 Ekim ayından hizmete açılan Kovancılar Sosyal Hizmet Merkezi ise, Kovancılar, Karakoçan, Palu ve Arıcak ilçelerimizde ikamet eden vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Hizmetler vatandaş odaklı olup herhangi bir aksama yaşanmamaktadır. ”dedi

“Bakanlığımız Kuruluş Bakımı Hizmetleri Yerine Aile Yanında Bakım Odaklı Hizmetlere Öncelik Vermektir”

Müdür Kenç çocuklara yönelik olarak verdikleri desteklerle çocukların aileleri veya yakınları yanında kalmasını amaçladıklarını belirtti. Kenç, “  Korunmaya ihtiyacı olan çocukların kuruluş bakımını son tercih olarak değerlendirilmekte olup ihmal ve istismar riski bulunmadığı değerlendirilen çocukların ekonomik veya sosyal hizmet desteği ile öz ailesi veya yakını yanında yaşamına imkan sağlanmaktadır.

Ayrıca kuruluş bakımından ayrılan ve ekonomik desteğe ihtiyaç duyan gençlerin bir süre desteklenerek toplumda muhtaç duruma düşmeden hayatlarını sürdürmeleri amaçlanmaktadır.

Bakanlığımızın öncelikli hizmet politikası kuruluş bakım odaklı hizmetler yerine aile yanında bakım odaklı hizmetlere ağırlık ve öncelik vermektir.

Bu nedenle il müdürlüğümüzce verilen Sosyal Ekonomik Destek, Koruyucu Aile ve Evlat Edindirme hizmetleriyle de aile yanında bakım çalışmaları etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Bu kapsamda 2020 yılında il de 805 kişiye 10.043.632,86 lira Sosyal ve Ekonomik Destek yardımı yapılmıştır. Sosyal Ekonomik Destek bir maaş olmayıp çocuğun devlet korunmasına alınıp yurtlara yerleştirilmeden ailesi yanında desteklenmesi hizmetidir.” ifadelerini kullandı

 

             “ Psikososyal Destek Çalışmaları Kapsamında 50 Bin Kişiye Psikososyal Destek Sağladık”

Kenç  24 Ocak 2020’de meydana gelen deprem sonrasında müdürlüklerinin 50 bin kişiye psikososyal destek verdiğini  kaydetti. Kenç, psikososyal desteklerinin devam ettiğini de dile getirdi. Kenç, “Elazığ’da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen merkez üssü Sivrice olan 6.8 şiddetindeki depremin ardından Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) gereğince psikososyal destek hizmetleri Elazığ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde başlamıştır. İl Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlardan görevlendirilen meslek elemanları, yerel afet planında yer alan destek illere bağlı psikososyal destek ekipleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından görevlendirilen ruh sağlığı uzmanları, destek çözüm ortağı kurum ve kuruluşlarınca görevlendirilen ruh sağlığı uzmanları ve dahi bakanlık tarafından izni bulunan sivil toplum kuruluşlarından ve meslek örgütlerinden gönüllü ruh sağlığı uzmanları yaşanılan depremin sıfırıncı dakikası itibariyle sistematik bir şekilde bölgeye intikal etmişlerdir. 

Akut dönemde psikososyal destek hizmetleri kapsamında 26 yönetici, 215 sosyal çalışmacı, 271 psikolog, 66 psikolojik danışman, 25 çocuk gelişimci, 156 sosyolog, 37 öğretmen, 128 destek ve lojistik personel olmak üzere 924 personel görev almıştır.

Kurumumuzca deprem sonucunda ilk etapta evleri hasar görmüş ve yerleşecek yerleri olmayan ailelerimizi çadır kentlere ve ilimizdeki cami okul ve KYK yurtlarına yerleşmelerine ve akabinde engelli ve yaşlı olup kendi başlarına kalmayacak büyüklerimiz özel kuruluşlar dahil olmak üzere yerleştirilmiş ve her türlü ihtiyaçları karşılanmıştır bu düzenlemelerin akabinde ve eş zamanlı olarak Psikososyal Destek kapsamında 50 bin kişiye psikososyal destek sağlanmıştır. Bölgede yürütülen psikososyal destek hizmetleri şehir merkezinde afetten doğrudan etkilenen vatandaşlar için kurulan üç geçici konaklama merkezlerinde oluşturulan psikososyal destek bürolarında çalışmalar devam etmektedir.   Ayrıca il genelinde oluşturulan 3 geçici konaklama merkezinin yönetiminde il müdürlüğümüz ve bağlı kuruluşlarımızda idareci olarak çalışan yöneticilerimiz aktif olarak görev almaktadır. ”dedi

“ASDEP İle Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi Amaçlanmaktadır

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile ilgili olarak da bilgiler veren Kenç, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP), aile ve bireylerin sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının tespiti, ihtiyaca göre sosyal yardım ve sosyal hizmet modellerin planlanması ve uygulanması, gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlanılmasının sağlanması amacıyla sürecin tüm aşamalarında rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini de içeren bir program olan ASDEP ile nihai olarak, yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca bakanlığımızın sağladığı sosyal yardımların amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı yerinde, etkin bir şekilde denetlenmektedir.

ASDEP uygulanışı itibariyle Sosyal Hizmet Merkezleri’nin görevini halka ulaştırma programıdır.  ASDEP yerinde müdahale ve yönlendirme yaparak Sosyal Hizmet Merkezinin iş ve işlemlerini vatandaşa ulaştırıp, vatandaşın daha çabuk hizmet almasını sağlayan mobil ekip olarak arz odaklı bir hizmet modelidir.

Vatandaşımızın ayağına biz gidiyoruz ve her türlü hizmete ulaşmaları için yerinde ve en hızlı bir şekilde rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

İlimizde ASDEP projesi kapsamında 40 bin 933 hane ziyareti gerçekleştirilmiş. İlimizde en yüksek risk grubunda bulunan mahalleleri öncelikli olarak tamamlanmış ikamet adreslerinde ASDEP kapsamında orta derecede risk grubu bölgeleri için hane ziyaretleri aktif olarak devam etmektedir. “ifadelerini kullandı.

“İlimizde Bulunan Huzurevi Çevre İllerden Yaşlılarımıza da Hizmet Vermektedir”

 Huzurevinde kalan yaşlılara verdikleri hizmetleri de açıklayan Kenç,  Elazığ’da bulunan huzurevinin çevre illere de hizmet verdiğini kaydetti. Kenç, “ İçinde bulunduğumuz pandemi süreci içerisinde bakanlığımıza bağlı Engelli Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Nisan 2020 tarihinde başlayan ve pandemi sürecinde devam eden talimatlar gereği huzurevlerimize bulaş riskini en aza indirgemek amacıyla kuruluşa yaşlı kabulü ikinci bir emre kadar durdurulmuş, bu süreçte acil durumlar dışında nakil, tertip ve yerleştirme işlemleri yapılamamıştır. Bu süreçte müdürlüğümüze başvuruda bulunan yaşlıların durumları uzman personel tarafından yerinde sosyal incelemesi yapılarak değerlendirilmiş ve hali hazırda herhangi bir ihmal ya da istismar riski bulunmayan, bakıma muhtaç halde olamayan ve acil kabulü gerektirmeyen yaşlılar sıraya alınmıştır. Ayrıca bugüne dek ilimizde hiçbir yaşlı birey huzur evinde yer olmadığı için özel bakım merkezlerine yönlendirilmemiştir. Bingöl ve Tunceli illerinde huzurevi bulunmamakta olup, ilimizde bulunan huzurevi çevre illerden yaşlılarımıza da hizmet vermektedir. “dedi

“Yaşlılarımızın Yerleştirme İşlemleri Mevcut Sağlık Ve Engel Durumları Göz Önüne Alınarak Yapılmaktadır”

 Kurumlarına başvuran yaşlıların yerleştirme işlemlerini sağlık durumlarına göre değerlendirdiklerini aktaran Kenç, “ Müdürlüğümüze başvuruda bulunan yaşlılardan bakıma muhtaçlık ve engellilik durumu olanlar 08.02.2017 tarih ve 15477 sayılı “Engelli Bireylerin Acil Yerleştirilmesi İşlemleri” konulu genelge kapsamında müdürlüğümüze bağlı hizmet veren özel bakım merkezine yerleştirilmişlerdir. Söz konusu yerleştirme işlemleri kapsamında merkeze alınan bakıma muhtaç yaşlıların, mevcut sağlık ve engel durumları göz önüne alınarak bakım merkezinde bulunana fiziksel, zihinsel ve ruhsal bloklara yerleştirilmiştir. Söz konusu bloklar her biri birbirinden bağımsız olup amacına uygun hizmet vermektedir.

Bakanlığımızın 11.03.2021 tarihli yazısı ile birlikte gönderilen kuruluşlarımıza yönelik Korona Virüs Normalleşme Rehberi’nde 15.03.2021 tarihi itibari ile yaşlı kabullerinin tekrar başlatılması talimatı verilmiş olup kabuller tekrar başlatılmıştır.” ifadelerini kullandı                          

“Türkiye’de En Fazla Kişiye Yatılı Bakım Hizmeti Veren İller Arasında Bulunmaktayız”

Kenç, engelli ve yaşlı bakım hizmetleri alanında ülke genelinde en fazla yatılı hizmet veren kurum olduklarını vurguladı.  Kenç, “İlimiz hali hazırda 744 engelli ve yaşlıya hizmet vermektedir. Nüfusa oranlandığında Türkiye’de en fazla kişiye yatılı bakım hizmeti veren iller arasında bulunmaktayız.

Hazarbaba Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi: 120 kapasiteli olup 18+ yaş grubundaki erkek ruhsal engellilere hizmet vermektedir.

Özel Eyşan Özgü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi: 408 kapasiteli olup 345 engelliyi barındırmakta olup 63 kişilik kontenjanı boş bulunmaktadır.

Beyyurdu Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi: 60 kapasiteli olup 18+ yaş grubundaki bayan ruhsal engellilere hizmet vermektedir. “dedi

“Engellilerimiz Kendi Yaşam Alanında Hizmet Almaktadırlar”

4 Bin 992 Engellimizin Yakınları Engelli Evde Bakım Hizmeti Ücretinden Faydalanmaktadır.

Engelli evde bakım hizmetleri ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Kenç, “Engelli evde bakım hizmeti bakanlığımızın engellinin yüksek yararı ilkesi göz önüne alınarak yerinde hizmet politikaları doğrultusunda çocukların, yaşlıların ve engellilerin kendi aile bağlarını güçlü tutarak sosyal çevrelerinden ayırmadan kendi yakını (bakıcı) tarafından bakımın sağlanması öncelikli olarak değerlendirilmektedir.   Bu kapsamda 4 bin 992 engellimiz adına bakıcıları yani yakınları engelli evde bakım hizmeti ücretinden faydalanmaktadır.

Kuruluş bakımı devletimize çok yüksek maliyet oluşturmaktadır. 

2021 yılı bakıcı aylığı ücreti 1657,86 lira olarak ödenmekteyken, kuruluş bakımında hizmet verilmesi durumunda bir vatandaşımızın  bir aylık bakım  maliyeti 8000-9000 lirayı bulmaktadır. Hem kamu yararı hem de engellinin kendi sosyal çevresi düşünüldüğünde faydalı bir sosyal hizmet modeli olarak görülmektedir. Böylelikle kendi yaşam alanında hizmet almaktadır.” ifadelerini kullandı

“12 Bin Aileye Ödeme Yaptık”

Müdürlük olarak 2020 yılında verdikleri toplam destek miktarlarını destek alanlarını da açıklayan Kenç,

“Engelli Evde  Bakım Hizmetleri  :          4 Bin 992 kişiye    :               87.60.172,64 Tl

Sosyal ve Ekonomik Destek          :          805 kişiye             :             10.043.632,86 Tl

Doğum Yardımı                               :          6 Bin 575 kişiye   :               2.879.740,65 Tl

Olmak üzere ilimiz genelinde 2020 yılında 12 bin 372 aileye toplam 100.523.546,15 engelli, sosyal ve ekonomik destek ile doğum yardımı ödemesi yapılmıştır. ”dedi

“Alo 183  İle Rehberlik ve Danışmanlık Hizmeti Sunuyoruz”

Alo 183 hattı üzerinden verdikleri hizmetleri de açıklayan Kenç, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız bünyesinde kurulan Alo 183 Sosyal Destek Hattı aracılığı ile aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ile gaziler ve gazi yakınlarına yönelik hizmetlere ilişkin çağrılar değerlendirilerek rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. CİMER ve Açık Kapı sistemlerinden gelen başvuralar ivedilikle işleme alınıp en uygun hizmet modelinin sunulması noktasında ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde hareket edilmektedir. ”ifadelerini kullandı.

“Şehit Ve Gazi Yakınlarından 346 Kişi Kamuda İstihdam Edilmiştir “

Şehit ve gazi yakınlarına yönelik olarak verdikleri hizmetleri de açıklayan Kenç, “Elazığ’da 1945-2020 yılları arasında 303 şehit ve 409 gazi bulunmaktadır. İlimizde Elazığ nüfusuna kayıtlı olmayan 24 şehit ailesi yaşamaktadır. Şehit ve gazi yakınlarından 346 kişi kamuda istihdam edilmiştir. Şehit ve Gazi yakınlarından toplam 1576 kişiye ücretsiz seyahat kartı teslim edilmiştir.” dedi

“Okul Destek Projesi Devam Etmektedir”

Çocuklara ve ailelere yönelik olarak yürüttükleri okul destek projelerinin devam ettiğini dile getiren Kenç koruyucu aile ve evlat edinme hizmetleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Kenç, “ İlimizde aynı zamanda sosyal ve ekonomik destek uygulaması kapsamında başlatılan ve çocukların ve ailelerinin sosyal, kültürel, sanatsal ve akademik olarak hayata hazırlayan okul destek projesi devam etmektedir.

Aile Eğitim Programı kapsamında alilere yönelik eğitim faaliyetleri devam etmektedir.

Ayrıca İl Müdürlüğümüz bakanlığımız hizmet politikası doğrultusunda yurt ve yuvalar kapatılarak hizmet alan çocuklarımız ev tipi, kuruluş ve apartmanlarda barındırılmaktadır. Bu hizmet modeli bakanlığımızca çocuklarımız için genleştirilen uygun hizmet modelidir.

İlimizde toplumun her kesimine yönelik ‘Koruyucu Aile ve Evlat Edinme’ hizmet modeli hakkında bilgilendirme toplantılarımız yapılmaktadır. “ diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol