Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yerelhaber yenıufuk yeniufuk gazetesi

Bu haber kez okundu.

KOSGEP KAPSAMINA BİZİDE ALIN

Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Zülfü Tarhan,14 aydır kısıtlı koşullarda çalışan esnafın çok zor günler geçirdiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı hibe desteğinin kendilerini mutlu ettiğini ve manevi açıdan moral olduğunu ancak giderleri konusunda çare olmayacağını ifade etti.

Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Zülfü Tarhan yaptığı açıklamada, “ Tam 14 aydır kapalı olan veya kısıtlı çalışan işletmelerimiz, esnafımızı adeta tükenme noktasına getirmiştir.( 29 Nisan 17 Mayıs) arası tam kapanma kararı bizleri birazda olsa sonraki süreç için rahatlatma açısından umutlandırmıştı. Çünkü 14 aydır belirsizlik içinde sürecin nereye kadar gideceğini bilmeden ve bütün kısıtlamalardan nasibimizi aldık. Halbuki bunun böyle olmadığını işletmelerimizde pandemiye yönelik her türlü hijyen tedbirlerine uyulduğunu binlerce insanların bir araya geldiğini tatil merkezlerinde, yolcu taşımalarında,  AVM’lerde esnaf işletmelerinden daha çok risk taşıdığını her platformda dile getirmemize rağmen, maalesef bu noktada yetkililere derdimizi anlatamadık. Eğer mücadele edilecekse tam kapanmayla top yekûn mücadele edilmeliydi ama maalesef geçen bu 14 aylık süreçte hep zararı ziyanı birkaç meslek grubu çekti, bunların başında da ülke ekonomisine, turizm kültürüne ve de istihdamına en büyük katkıyı koyan yeme içme sektörü başı çekmiştir.” Dedi.

AÇ KAPALAR TÜM BİRİKİMLERİMİZİ TÜKETTİ

Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Zülfü Tarhan, yaşanan süreçte aç kapalar ile esnafın tüm birikimlerinin tükendiği ifade ederek,” Sene 12 ay boyunca en kanlı süreci geçirmek için yıllık kiralarını çıkarmak için tatlıcı ve pastaneci esnafımız ramazan ayı ve ramazan bayramını dört gözle bekler ama maalesef geçen yıldan beri bu ayda getirilen kısıtlamalardan dolayı tatlıcı ve pastaneci esnafımız kan ağlıyor, aç kapa aç kapa artık tüm birikimlerimizi ve sermayelerimizi tükettik.  17 günlük tam kapanmanın ardından önceki kararnameyle % 50 kapasite ile hizmete açılmayı umut ederken maalesef yine hayal kırıklığı yaşadık. Sadece paket servis hiçbir giderlerimizi karşılamamaktadır. İşletmelerimizin paket servisle giderlerini karşılayamadığı gibi % 70’i kapalı kalmaktadır. Bu mağdur esnafımıza ivedilikle destekler sağlamayı, esnaf bu süreçte kapattığı zarar ettiği işletmenin vergisini ödüyor, çalıştırmadığı işçinin ve de kendisinin SGK, BAĞKUR piriminim ödüyor. Bunlara bir kolaylık sağlanması kaçınılmaz olmuştur. Devletin geçtiğimiz günlerde 3 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi desteği pandemi sürecinde kısıtlamaya tabi tutulmuş ve zarar görmüş hiç bir meslek gurubunu kapsamıyor. Bu meslek gurupları bu kapsama alınmalıdır. Bu mağdur esnafa destekler sağlanmazsa çoğu artık toparlanamayacak derecede bitik durumda olduğunu bilmenizi isterim.” Diye konuştu.                                                                                        

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol