Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

KURUMLAR UYURKEN!

Hankendi Kuştepe mevkiinde bulunan ormanlık alanda bölgenin imar çalışmaları tamamlanmadan Polis Meslek Eğitim Merkezi inşaatının yapımına başlandı. Tesviye çalışmalarının yapıldığı alanda kesilen ağaçlara müdahale eden Elazığ Valisinin ağaçların büyüklüğü konusunda yanlış bilgilendirildiği öğrenildi.

Elazığ’ın en önemli iki ormanlık alanından biri olan Hankendi Kuştepe mevkiinde bulunan 30 yıllık ağaçlık alanda Polis meslek Eğitim Merkezinin inşaat çalışmalarına başlandı. Bölgenin imar planı henüz tamamlanmamışken yüklenici firmanın 30 yıllık ormanlık alanda tesviye çalışmalarına başlayarak 8 – 10 metre büyüklüğündeki ağaçları kesmesi kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.

BÖLGEDE İMAR ÇALIŞMALARI BİTMEDEN

Bölgenin imar planı tamamlanmadan yüklenici firmanın tesviye çalışmalarına başlayarak 30 yıllık ormanlık alanda ağaçları keserken ilgili birden fazla kurum katledilen ağaçlara seyirci kaldı. Kurumların görmezden geldiği ağaç kesimine vatandaş sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

VALİ İMARSIZ BÖLGEDE İNCELEME YAPTI

Daha önce hazineye ait olup sonrasında Polis Meslek Eğitim Merkezi yapılması için İçişleri Bakanlığına devredilen Hankendi Mahallesi Kuştepe mevkiinde bulunan Bin 450 dönümlük arazide kesilen ağaçlar ile ilgili vatandaş sosyal medyada ayaklandı. Vatandaşın tepki göstermesi üzerine Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman inşaat çalışmalarının başladığı imarsız bölgeye gitti. Ağaçların kesildiğini gören Vali Toraman gerekli ikazda bulunarak bölgede yapılan çalışmaları durdurdu.

YAZIKTIR, GÜNAHTIR

Hankendi Mahallesi Kuştepe mevkiinde bulunan 235/21 ada parsel üzerindeki inşaat çalışmaları nedeniyle kesilen ağaçlara tepki gösteren bölgedeki vatandaş, buranın henüz imar çalışmaları tamamlanmadı, nasıl böyle bir ağaç katliamı yaparlar, yazıktır günahtır dediler.

KURUMLAR NASIL SEYİRCİ KALIR?

Bin 450 dönümlük arazinin üst taraflarında Polis Meslek Eğitim merkezinin yapımı için daha uygun ve boş alanlar varken getirip 30 yıllık ağaçların arasına bina dikmenin ne anlamı var diyen vatandaşlar, bu nasıl bir akıl, nasıl bir izandır. Akıl var mantık var. Bu bölgenin imarı önümüzdeki ay İl Genel Meclisinde görüşülecek. İmar planı henüz tamamlanmamış. Mart ayında görüşülecek olan imar planında 1.450 dönümlük bu arazinin neresine ne konulacak, yol neresinden geçecek, ibadet alanıydı sosyal donatılarıydI daha belli olmadan bu ağaçların kıyımına ilgili kurumlar nasıl seyirci kalırlar anlamış değiliz diyerek tepkilerini dile getirdiler.

AĞAÇLAR EN AZ 30 YAŞINDA

Tepkilerden sonra bölgede bir dizi inceleme yapan gazetemiz muhabirleri çarpıcı bilgilere de rastladı. Bu bilgilere göre 30 yıllık bu ağaçlık alana ormanlık vasfı kazandırılmadığı iddia edildi. Konuyla ilgili bölgedeki vatandaşlarla görüşen ekibimize şu bilgiler aktarıldı: buradaki ormanlık alan tam 30 yıldır burada mevcut. Dolayısıyla buradaki ağaçlar da en az 30 yaşında. Daha önce burası Belde statüsünde idi. Bu ağaçlık alana bugün yarın derken ormanlık vasfı kazandırmayı ihmal ettiler.

VALİYİ BİLE YANILTMIŞLAR

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman’ın açıklamaları ile ilgili de tepkili olan vatandaşlar Valinin dediği gibi ağaçların ebatlarının 1,5 metre olmadığını Valiyi bile yanılttıklarını ifade ettiler. Buradaki ağaçların en az 8 ile 10 metre arasında boya sahip olduklarının altını çizen bölgedeki vatandaşlar Valiyi bile yanıltarak ağaçların 1,5 metre boyunda olduğunu söylediler. Allah aşkına 30 yıllık bir ağacın boyu nasıl 1,5 metre olur. Dediler.

ORMAN BÖLGENİN ONAYI VAR MI?

Buraya polis okulu yapılırken Orman Bölge müdürlüğünden onay alınıp alınmadığı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını da belirten diğer vatandaşlar, Ormanlık alanı yok etmek ağaçları kesmek büyük bir suçtur.

YABANİ HAYVANLARIN DA YAŞAM ALANI

Ormanlık alanlar kamu kurumları veya şahıslara yapılaşmada bulunmaları için tahsis edilemez. Kaldı ki burası Elazığ’ın nefes alma yeri. Burada yaban hayvanları var bu hayvanların da yaşam alanlarına müdahale etmek eko dengeyi bozar dediler.

5 BİN AĞAÇLA KIYIM MEŞRULAŞTIRILAMAZ

Elazığ’ın tabiat varlığı yok ediliyor diyen vatandaşlar son olarak; “Polis okulunun Elazığ’da yapılmasını istiyoruz ancak ormanlarımızın yok edilip ağaçlarımızın kesilmesine de göz yumamayız. 30 yıllık ağaçlar katledilirken yüklenici firmanın 5 Bin ağaç dikeceğini söyleyerek bu kıyımı meşrulaştırmanın da bir anlamı yok.” Dediler.

Anahtar Kelimeler:
KURUMLAR UYURKEN!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol