Öne Çıkanlar Fide Dağıtımına Başlandı BAKANLIK 106 MİLYON LİRA ÖDEME YAPACAK iç ve dış cephe bakım onarımı yaptırılacaktır Karantina Yurdu Olarak Belirlendi Gümrük Kaçağı Makaron Ele Geçirildi

Bu haber kez okundu.

LOKANTACILARIN VE TATLICILARIN ÇARESİ TÜKENDİ

 Geçtiğimiz iki yılın, lokantacılar ve tatlıcılar açısından çok zor geçtiğine dikkat çeken Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Zülfü Tarhan; deprem ve pandemi sürecinde, çok zor günler geçirdiklerini söyledi.

Tarhan , son günlerde gıda ürünlerine yapılan  zamlar ile birlikte sektörlerinin çaresiz hale geldiğini ifade etti.

“Covid TehdidiBizleri Belirsiz Bir Geleceğe Doğru Sürüklüyor”

Asgari ücret artışı ve korona virüs varyantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan  Tarhan, “ İçinde bulunduğumuz durum, hepimizİ son derece sıkıntılı bir sürecin içine çekti. Deprem ve pandeminin açtığı yaralarımızı saramamışken yeni bir durum ile karşı karşıya kaldık. 

Bu yeni durum, bizleri ayakta kalmamızın imkansıza yaklaştığı bir hale getirdi. Biz eski normale dönmeyi beklerken, Omicron’a evrilen Covid tehdidi, bizleri belirsiz bir geleceğe doğru sürüklüyor.

Bunun yanında; asgari ücret, vergi, kira, güncelleme adı altında artan harç, aidat, elektrik, su, yakıt ve ulaşım giderleri de bu belirsizliği derinleştiriyor.  Bizler, personellerimizin daha fazla kazanmasını, daha insanca ve ekonomik bakımdan sıkıntı yaşamayacakları bir seviyede, yaşam sürmelerini dileriz.

Ancak bu durum,  üzerimizdeki yüke ilave yükler bindirildi. “dedi

“Uçuk Zamlar Kar Marjlarımızı Sıfıra İndirdi”

Fiyat artışlarına değinen Tarhan yetkililere sitem etti.

Tarhan, “ Emtia fiyatlarındaki uçuk zamlar, kar marjlarımızı sıfıra indirdi .

Hatta bırakın kar etmeyi, her gün içeri giriyoruz.

Doların anlık yükselişine göre zam yapanlar, doların düşmesini kaile almadılar.

Mevki, makam ve yönetimde kendilerine yer bulanlar, bugünlerin yarınını da düşünmek zorundalar.

Millete indiklerinde zor bir durumda kalmamaları için , ortak kaderi yaşamaları ve sıkıntıları yerinde tespit etmeleri gerekiyor.

Bunun için de  yaşama daha fazla dahil olmaları gerekmektedir. “ifadelerini kullandı

“Ticari Hayatımıza Dinamit Yerleştirmektir”

Ürün bulamadıklarını da kaydeden Tarhan; “Maliyetlerin  bizleri zorladığı bir dönemde, bir de tedarik zincirlerinin, kimi zaman ithalat şartlarını bahane ederek, kimi zaman da stoktaki ürünleri piyasaya sürmemeleri, ticari hayatımıza dinamit yerleştirmektir.

Onlara da, bugünün yarını var diyorum. İnşallah ekonomik şartlar yerine oturduğunda, o zaman bizlerin  sesini duyacaklar, bu kez  mecburen mallarını bize satmak için ısrar etmek durumunda kalacaklardır.

Bizler  bu çıkmazdan kurtulmak adına, diğer oda başkanları ve organlarımızla birlikte, elimizden ne gelir? Diye düşünüyoruz.

Üzerimize düşen bir şey olursa nasıl faydamız olur?

Diye planlamalar yapıyoruz. ”dedi.

“Belki De İntiharlara Varan Esnaf Trajedilerini Yaşamamış Olurduk”

Ahi sandığı uygulamasına geçilememesini de eleştiren Tarhan yemek fiyatlarına yapılan ve yapılacak olan zamların gerekliliğine dikkat çekti.

Tarhan; ”2017 yılından bu yana, Ticaret Bakanlığı’nın ortaya attığı Ahi Sandığı, bu zamana kadar neden hala kurulmadı?

Bu kurumsallaşma tesis edilseydi, belki de intiharlara varan esnaf trajedilerini yaşamamış olurduk.

İşimiz; insanlara en iyi gıdayı, en uygun şekilde fiyatlandırarak sunmak, bunu yaparken  mecburen kendimizi de düşünmek durumundayız.

Elbette ki, bizler de hayatta kalabilmek, işlerimizi çevirmek, ailemize, personelimize ve onların ailelerine geçim sağlayacak oranda, rızıklarımızı temin etmek adına, piyasa şartlarına göre pozisyon almak durumundayız.

Bu yüzden bir yemeğin fiyatı, para kazanma kurnazlığı yapılarak arttırılmıyor.

Biz de, sizler gibi  zamlardan son derece muzdaribiz.

Temennimiz, bir an önce gerekli hamlelerin yapılarak, normal hayata dönmemiz, ülkemiz esnafının gönül rahatlığı ve Allah rızası gözeterek, kazancına tekrar kavuşmasıdır.” İfadelerini kullandı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol